השינוי הקטן שעשוי להוריד את הסיכוי שלכם לחלות בסרטן
מחקר מצא כי ככל שהמרווח בין ארוחת הערב לשינה אצל הנחקרים היה גדול יותר, כך הופחת הסיכון ללקות בסרטן שד וערמונית. "החיים המודרניים כרוכים בהרגלי אכילה לא מתוזמנים ובנטייה לאכילה בשעות הלילה המאוחרות", אומרים החוקרים. "שינויים בזמני ארוחות משפיעים ככל הנראה על תהליכים דלקתיים"
מתי אתם נוהגים לאכול ארוחת ערב? על פי מחקר חדש, כדאי מאוד שתקדימו אותה: חוקרים מספרד מצאו כי ככל שגדל המרווח בין זמן ארוחת הערב לבין השינה, כך מופחת הסיכון ללקות בסרטן. הממצאים פורסמו בכתב העת הבינלאומי לסרטן IJC.
החוקרים, ממכון המחקר בברצלונה, בדקו מעל 1,800 חולי וחולות סרטן השד והערמונית בין השנים 2008 ל-2013, מתוכם 621 מקרים של סרטן הערמונית ו-1,205 מקרים של סרטן שד. קבוצת הבקרה מנתה 1,321 נשים ו-872 גברים בריאים.
הנבדקים מילאו שאלונים בנוגע לזמני האכילה והשינה שלהם ונשאלו אם הם מגדירים עצמם כ"אנשי בוקר" או "ציפורי לילה". המחקר הראה קשר בין זמן ארוחת הערב לבין הסיכון ללקות בשני סוגי הסרטן שנבדקו: כאשר ארוחת הערב התקיימה לפני השעה תשע בערב, נצפה סיכון מופחת ב-20% ללקות בסרטני השד והערמונית, בהשוואה לאלה שאכלו ארוחת ערב אחרי עשר בלילה או שהלכו לישון זמן קצר אחרי ארוחת הערב. עוד נמצא כי ככל שהמרווח בין ארוחת הערב לבין זמן השינה היה גדול יותר, כך הופחת הסיכון ללקות בסרטן הערמונית או השד.
הקשר של השעון הביולוגי לסרטן
זהו אינו המחקר הראשון שמצא קשר בין זמני האכילה ובריאות האדם. בשנת 2015, מחקר שפורסם בכתב העת הרפואי PLoS One ונערך ע"י חוקרי אוניברסיטת סן דייגו שבקליפורניה, מצא כי הימנעות מאכילה בשעות הלילה, וארוחות תדירות יותר במהלך היום - עשויים להפחית את הסיכון לסרטן שד.החוקרים מצאו כי ככל שהתארכו שעות הצום בלילה, נצפתה ירידה ברמות החלבון CRP המשתתף בתהליכים דלקתיים, ורמתו עולה בין היתר גם אצל חולות סרטן שד. החוקרים הסיקו כי הימנעות מאכילת לילה וארוחות תדירות יותר, עשויות להפחית תהליכים דלקתיים ולהפחית את הסיכון ללקות בסרטן שד.
"החיים המודרניים כרוכים בהרגלי אכילה לא מתוזמנים, כמו גם בנטייה לאכילה בשעות הלילה המאוחרות", ציינו החוקרים, "מחקרים קודמים כבר הראו כי שינויים בזמני ארוחות משפיעים על רמות הורמון הרעב לפטין, על השעון הביולוגי, על רמות הסוכר בגוף ועל מערכות ביולוגיות המשתתפות בתהליכים דלקתיים".
לדברי החוקרים, ניסויים קודמים כבר הראו כי השעון הביולוגי בגוף מסוגל "לתכנת מחדש" את התפשטות הגידולים בגוף ועשוי אף להביא לעיכובם.
"נדרשים מחקרים נוספים כדי להבין את הסיבה לממצאים", אמרו החוקרים, שמשערים כי בהתבסס על מחקרים קודמים, קיים קשר בין השעון הביולוגי והתזונה לבין סיכון מוגבר לסרטן, קשר שייתכן שקשור גם לממצאים החדשים.
להגיד את המרווח בין הארוחה ובין השינה
צילום: shutterstock
מומלצים