שתף קטע נבחר

 

קחו בחשבון: אפליקציות התשלום הגדולות ראש בראש

משתמשים בפייבוקס, ביט או פפר פיי כדי להעביר כספים לוועד הכיתה או לקניית מתנה משותפת? כדאי שתכירו את ההבדלים בין האפליקציות השונות - מי מבקשת הרשאות תמוהות, מי מציעה את הפיצ'רים הכי מתקדמים וכמה זה עולה לכם

הפופולריות של שימוש באפליקציות תשלום הולכת וגוברת: בשנה החולפת יותר ויותר משתמשים בוחרים (או נאלצים, אבל על זה בהמשך) לבצע העברות כספים באמצעות אפליקציה, למטרות שונות. מה שהתחיל כמעין פיתרון חברתי עבור איסוף כספים לאירועים נקודתיים כמו מסיבות רווקים או מתנה לגננת, הפך לפרקטיקה שגורה: תשלום שכר דירה, תשלומים לקייטנה, העברות בין חברים או בני משפחה, תכנון חופשה משותפת או איסוף מהשותפים לצורך תשלום חשבונות - כולם נעשים היום באמצעות אפליקציות תשלום.  

 

 

העדפת אפליקציות תשלום על פני פעולות דיגיטליות בבנק היא ברורה: כל מה שצריך זה סמארטפון, ואת המידע המינימלי ביותר על הצד השני - שם ומספר טלפון. בשוק הישראלי נפוצות שלוש אפליקציות תשלום: ביט (Bit), פפר פיי (PepperPay) ופייבוקס (PayBox). האחרונה היא החלוצה - פייבוקס הושקה כבר בשנת 2014 כמוצר של סטארט-אפ ישראלי של סטודנטים מהמכללה למנהל, שהייעוד שלו הוא באיסוף כספים באופן קבוצתי. שנתיים לאחר מכן, ב-2016, הושקו השתיים האחרות - כאפליקציות תשלום ייעודיות של שני הבנקים הגדולים - ביט של בנק הפועלים, ופפר פיי של בנק לאומי. בשנה שעברה חתם בנק דיסקונט על הסכם מול פייבוקס, במסגרתו קיבל הבנק רישיון להפעיל את האפליקציה בישראל.

 

השוואת אפליקציות תשלום ()
בדקנו את האפליקציות הפופולריות בישראל

 

שלוש האפליקציות שייכות לבנקים הגדולים בישראל, ושלושתן מבטיחות שימוש חופשי, חינמי וללא עמלות. אז מה בכל זאת ההבדל ביניהן? נתחיל מסיפור העמלות: בחודש האחרון נחשף כי על אף ההבטחה הגורפת שאין עמלות בעת העברת כספים באמצעות האפליקציות, יש מי שכן משלמים עמלות שורה - מקבלי הכספים, בתנאים מסויימים. בשלוש האפליקציות המדוברות, אם תרצו להעביר כסף לא תצטרכו לשלם עמלה, אבל אם קיבלתם כסף והחשבון שלכם לא משוייך לבנק המפעיל את האפליקציה ואינו חשבון פטור מעמלות, ייתכן שתיגבה מכם עמלת שורה בסכום קבוע של בין שקל לשנקל. העמלה נגבית כאשר רוצים לשחרר את הכסף מהאפליקציה ולהעביר אותו לחשבון. פייבוקס היא היחידה שבה אין חובה לשחרר את הכסף ולמעשה אפשר להשתמש בה כמעין ארנק דיגיטלי: להשאיר את הכספים שהועברו בתוך האפליקציה, ולהשתמש בהם כדי לשלם באמצעותה בהמשך. במקרה כזה, לא תיגבה עמלת שורה, שכן הכסף לא מגיע לחשבון הבנק.

 

השוואת אפליקציות תשלום ()

 

ויש הבדלים נוספים: לאחר הורדת האפליקציה ובעת הרישום הראשוני, כולן יבקשו הזנת שם וסיסמה. באפליקציית ביט תידרשו לספק גם מספר תעודת זהות, כבר בעת הרישום הראשוני. בפייבוקס יאפשרו לכם להירשם באמצעות כפתור ה"לוג-אין" של פייסבוק, או באמצעות כתובת המייל. בהמשך מגיע הסיפור המעניין של הרשאות עבור כל אפליקציה: כולן מבקשות הרשאה לרשימת אנשי הקשר שלכם בטלפון, מהלך הגיוני בהתחשב בעובדה שאתם כנראה מעבירים או מקבלים כסף ממי שנמצא בה. בפייבוקס, תידרשו לתת גישה לנתוני המיקום של המכשיר בעת ביצוע העברה, מה שמוסבר כאמצעי של אבטחת מידע. בפפר פיי, כדי לקרוא את תנאי השימוש המלאים תידרשו להעניק לאפליקציה גישה לקבצים ולתמונות, וזה כבר תמוה מאוד.

 

חוויית השימוש דומה למדי בשלושת האפליקציות. כפתורי "שלם" ו"בקש" מופיעים גם בביט וגם בפפר פיי בחלקו התחתון של המסך באופן בולט. בפייבוקס יש שלושה כפתורים מרכזיים: "שלח תשלום", "בקש תשלום" ו"יצירת קבוצה חדשה" - כאמור, השימוש הראשוני שלשמו נוצרה האפליקציה. תשלומים קבוצתיים מתאפשרים גם בפפר פיי ובביט, אבל פייבוקס מציעה למארגנים הקבוצתיים פיצ'רים נרחבים יותר לשימוש: לחצן יצירת קבוצה מפנה לקטגוריות איסוף בנושאים שונים - התרמה, מתנה, קופת ועד, חופשה ועוד. בפנים תוכלו להזין שם לקבוצה, תאריך יעד ותמונה (פיצ'ר שזמין גם באפליקציות האחרות). תוכלו גם להוסיף תיאור מילולי המפרט את מטרות האיסוף, ובהגדרות מתקדמות תוכלו לבחור הגדרות פרטיות לקבוצה, הסתרה או גילוי של הסכומים ששולמו, הסתרת חברי הקבוצה והיתרה שנאספה.

 

השוואת אפליקציות תשלום ()

 

בשלוש האפליקציות תוכלו לייצר תוכן הודעה אישית בעת בקשת תשלום או העברה שלו. בפייבוקס תוכלו להוסיף תמונה אל ההודעה, ובפפר פיי הגדילו לעשות ולתוכן ההודעה הזו אפשר גם לצרף גיף משעשע. תהליכי ההעברה והבקשה די זהים ונוחים לתפעול בשלוש האפליקציות: בוחרים את הפעולה הרצויה, בוחרים את איש הקשר הרלוונטי ואת הסכום, בוחרים אם לצרף הודעה בהתאמה אישית וזה פחות או יותר הסיפור. באפליקציות צריך כמובן להזין מספר כרטיס אשראי שממנו יימשכו הכספים ומספר חשבון בנק שאליו הם יועברו. בפייבוקס, כאמור, לא מוכרחים להוציא את הכסף מחוץ לאפליקציה.

 

 

לפייבוקס יש יתרון משמעותי נוסף: גרסת ווב. בדומה, למשל, לגרסת הווב של וואטסאפ, אפשר לעשות שימוש בפייבוקס גם מהדסקטופ. באיסוף כספים קבוצתי נרחב יותר, מדובר בשדרוג משמעותי. למעשה, פייבוקס מאפשרת להגדיר קבוצה כ"ציבורית", ולבצע בקשת איסוף באמצעות קישור. כך שאם למשל הוטלה עליכם המשימה הכייפית במיוחד של איסוף כספים במשרד לצורך אירוע או חגיגת יום הולדת, לא מוכרחים להוסיף את כולם לאנשי הקשר. אפשר פשוט לדאוג להעביר את הקישור לקבוצת האיסוף.

 

 

השוואת אפליקציות תשלום ()

 

כל אחת מהאפליקציות מאפשרת גישה נוחה, בלחיצת כפתור מהתפריט הראשי, לאזור "שאלות ותשובות". שם תוכלו לקרוא על כל התרחישים האפשריים בשימוש באפליקציה, וגם במקרה הזה האפליקציות מתנהגות בצורה דומה למדי. אם בחרנו להעביר כסף לצד השני, והוא אינו משתמש באפליקציה הרלוונטית, ביט ופפר פיי ישלחו קישור בהודעת SMS להורדת האפליקציה, והכסף ימתין למשך שלושה ימים. אם הצד השני מסרב להוריד את האפליקציה ולקבל את ההעברה, היא תבוטל. בפייבוקס מצהירים כי הכסף ימתין באפליקציה, אבל לא ברור למשך כמה זמן. לעומת זאת, בפייבוקס מנהלי קבוצות יכולים להזין זיכוי למשתתפים, בביט ובפפר פיי מציינים כי לא ניתן לבטל העברה מרגע שאושרה על ידי המשתמש. מומלץ לקרוא בעיון את כלל הסעיפים באיזור השאלות והתשובות לפני השימוש.

 

השוואת אפליקציות תשלום ()

 

בסופו של דבר מדובר באפליקציות די דומות, שמספקות חוויית שימוש נוחה ופשוטה בכל מה שקשור בהעברת כספים באמצעות הטלפון. כדאי לקחת בחשבון את השיוך הבנקאי של כל אחת מהן, שכן הוא עשוי להשפיע על עמלות השורה שתידרשו לשלם. אם השימוש העיקרי שלכם הוא למטרת איסוף כספים קבוצתי, פייבוקס מציעה מגוון רחב יותר של אפשרויות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים