שתף קטע נבחר

 

משלמים בחו"ל ביוקר: העמלות הנסתרות שכדאי להכיר

עמלות ההמרה שיכבידו לכם על הכיס: מאות אלפי ישראלים מזמינים טיסות אונליין, רוכשים מוצרים מעבר לים ומגהצים את הכרטיס בשופינג בחו"ל, אבל מסתבר שחוסר תשומת לב בביצוע העסקה עלול לייקר לכם את ההוצאה - ולא במעט. זה מה שכדאי לכם לדעת

 

 

 

מספר העסקאות בכרטיסי אשראי שאנחנו, הישראלים, מבצעים ברכישות בחו"ל, זינק תוך שבע שנים ב-452%. לשם השוואה, במהלך תקופה זו גדל מספר העסקאות בארץ "רק" ב-77%. סכומי העסקאות מעבר לים זינקו בתקופה זו בשיעור של כמעט פי שלושה.

 

"חגיגת הקניות" בחו"ל, הזינוק בהיקף הרכישות והרחבת פלטפורמות התשלום השונות, מציבים בפנינו, ציבור הצרכנים, גם אתגר שדורש תשומת לב. אתרי הסחר והמכירות מאפשרים דרכים שונות לביצוע תשלום, ואפילו מטבעות שונים, אולם מסתבר שחלק מההצעות הללו עלולות לייקר לנו את התשלום - ובשיעור לא מבוטל.

 

המטבע השתנה אוטומטית - והמחיר זינק במאות שקלים

א' הזמין טיסה מתל אביב לפולין לבני משפחתו בחברת Ryanair, בשתי הזמנות, זו אחר זו. במסגרת תהליך הרכישה באתר, הלקוחות נדרשים לעבור מספר שלבים בהם מוצעים להם שירותים שונים, כגון אפשרות להוספת מזוודה, בחירת מושב, הזמנת מלון, השכרת רכב ועוד.

 

בכל השלבים הללו עמד המחיר על סכום של 372.52 אירו בהזמנה הראשונה, ו-1,230.10 אירו בהזמנה השנייה. אולם כשהגיע א' לשלב הסופי, של התשלום בפועל ומסירת פרטי כרטיס האשראי, הוא לא שם לב לכך שהמטבע בו חוייב השתנה באופן אוטומטי מאירו לדולר.

 

אילוסטרציה מטבע חוץ (צילום: shutterstock)

רק אחרי שכבר ביצע את התשלום שם א' לב לשינוי הזה, וגילה דבר נוסף: המעבר מאירו לדולר ייקר את התשלום עבור הטיסה בלא פחות מ-6.5%. מסתבר, שהחברה משנה את מטבע התשלום באופן אוטומטי, והשינוי הזה כרוך בעמלת המרה שמייקרת את מחיר הנסיעה הכולל בסכום שערורייתי של 430 שקל.

  

"ניתן היה להתייחס לכך בסלחנות יחסית אם הדברים היו כתובים ומפורטים, או לחילופין אם יחס ההמרה מאירו לדולר היה בהתאם ליחס היציג", אומר א' ל-ynet. "אז אולי הייתי מתלונן רק על עצם ההעברה ממטבע למטבע באופן חד צדדי. מה שמקומם הוא שלאורך כל הליך ההזמנה המחיר הוצג באירו, ורק במסך האחרון של פרטי האשראי הפך לדולר - בשער ההמרה המטורף". א' מוסיף כי "התברר שלמטה, בקטן, מופיעה שורה שצריך לסמן אם רוצים לעבור חזרה לאירו".

 

א' כאמור כלל לא היה מודע לעמלת ההמרה הגבוהה שנגבתה ממנו, והוא התוודע לכך רק בגלל טלפון שקיבל ממחלקת הביטחון של חברת האשראי. "אני בכלל לא שמתי לב לכל הסיפור, ולמעשה גיליתי את זה רק בגלל שחברת האשראי התקשרה אלי אחרי ביצוע העסקה, בגלל שהיא ראתה שני חיובים דולריים אחד אחרי השני ורצתה לוודא שאכן ביצעתי את התשלום".

 

א' ניסה לפנות אל Ryanair, שאינה מחזיקה בנציגות שירות לקוחות בישראל, באמצעות המייל והצ'ט, אך לא נענה. גם אנחנו פנינו אל החברה, אך עד כה לא קיבלנו תשובות לשאלות שהפנינו אליהם.

אילוסטרציה מטבע חוץ (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

לא רק ברכישות אונליין

מסתבר שרבים מהישראלים אינם מודעים לפערים הגדולים שיכולים להיווצר בבחירת מטבע התשלום בעת רכישה באמצעות כרטיס האשראי - אפשרות בחירה שמוצעת לא פעם ברבים מאתרי הרכישות, ואפילו בחנויות פיזיות בחו"ל, בעת ביצוע התשלום.

 

בבדיקה שעשינו, למשל, באתר חברת התעופה WIZZ AIR בטיסה מת"א לבודפשט, הוצג מחיר של 1,248, שקל שהם 343 דולר, או 293 אירו, על פי השער היציג (נכון ליום הבדיקה). WIZZ AIR מאפשרת ללקוח לבחור את מטבע התשלום, אולם בחירת תשלום בדולרים מעלה את המחיר ללא פחות מ-373 דולר, ובחירת תשלום באירו מעלה את המחיר ל-321. מדובר בתוספת של כ-8.5% בהשוואה למחיר בשקלים.

המרת מטבע ()
 

כך גם בבדיקה נוספת שעשינו, של טיסה מלונדון לתל אביב: המחיר עמד על 263 ליש"ט, שהם 297 אירו או 1,265 שקל (על פי השער היציג נכון לאותו יום). אולם בחירה לשלם בשקלים בטיסה זו תעלה 1,370 שקל, או באירו – 323 - תוספת עמלת המרה גבוהה במיוחד שנעה סביב ה-8.5% מסכום העסקה.

 

כאמור, הפערים הללו נכונים לא רק ברכישות אונליין אלא גם ברכישה פיזית בחנויות בחו"ל.

 

כאשר התייר הישראלי מגיע לקופה ושולף את כרטיס האשראי, המסוף בבית העסק - בחנויות ורשתות שיווק רבות מעבר לים - מציע לו לבחור בין מספר סוגים של מטבעות. בדרך כלל קיימות שתי אפשרויות – מטבע המקור (כלומר בשקלים) או המטבע המקומי. לעיתים מוצעים גם מטבעות נוספים. גם כאן, מסתבר, קיים פער בין סוגי המטבעות השונים, שיכול להגיע גם ל-4% ויותר.

 

עסקאות בכרטיסי אשראי בחו

נזכיר כי גם חברות כרטיסי האשראי הישראליות גובות עמלה על כל רכישה שנעשית במט"ח, שנעה בין 2.3% ל-3% משווי העסקה. כך, עמלה עבור עסקאות בישראכרט תעמוד על 2.3%, בלאומי קארד על 3% ובכאל העמלה תסתכם ב-2.8% (ישנם כרטיסים מסוימים המעניקים הנחה על עמלה זו).

 

כאשר החיוב (הרכישה) נעשה בשקלים, לחברת כרטיסי האשראי אסור לגבות עמלה על פי חוק. כלומר, במקרה של רכישה בחו"ל בשקלים חברת האשראי שלכם לא תגבה עמלה. אלא שההמרה ממט"ח לשקלים לא נעשית בחינם. אתם תשלמו עמלה, אבל למישהו אחר.

 

החברות בחו"ל שמאפשרות תשלום בשקלים נעזרות בספקי שירות פיננסיים המבצעים עבורן את ההמרה (הספקים הללו נקראים DCC). אותם ספקים גובים עבור ההמרה הזו עמלה. גובה העמלה הזו משתנה מספק לספק ומחברה לחברה, אבל מבדיקה נרחבת שערכנו, ניתן לומר באופן די גורף שעמלת ההמרה שגובות אותן חברות תהיה גבוהה יותר מעמלת ההמרה שגובות חברות כרטיסי האשראי הישראליות.

 

יתרה מכך: מהבדיקה שעשינו עולה כי באתרים רבים, כגון אלו של חלק מחברות התעופה, עמלות ההמרה גבוהות אפילו יותר מהעמלות המקובלות במוסדות פיננסים.

אילוסטרציה מטבע חוץ (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
אז איך נשלם הכי מעט? קשה להגדיר תהליך גורף ונכון תמיד, אבל ניתן לנסח כלל אצבע לפיו תשלום במטבע המקומי יהיה זול יותר מתשלום במטבעות אחרים, שכן העמלה בגינו תהיה נמוכה יותר.

 

כך, אם הזמנתם למשל טיסה מאנגליה, בה המטבע המקומי הוא ליש"ט - כמו בדוגמה שהבאנו קודם - עדיף לשלם במטבע זה. הדברים נכונים גם לגבי רכישה פיזית בחנות בחו"ל: עדיף לשלם במטבע המקומי, למרות שמוצעת לנו אפשרות לשלם בשקלים.

 

ומה לגבי שימוש במזומן? בכל הנוגע לרכישות אונליין, זה כמובן לא רלוונטי. אולם בתשלום פיזית בחו"ל, זו כנראה האופציה הזולה ביותר (בהנחה שרכשתם את המט"ח בשער המרה אטרקטיבי). עם זאת, לשימוש במזומנים יש גם חסרונות (חשש מגניבה, פחות נוח וכו') - כך שזה כבר שיקול שלכם.

 

האם כדאי לפתוח חשבון מט"ח בבנק ולשלם בכרטיס אשראי ישירות משם. הרי כך אחסוך את עמלות ההמרה? התשובה היא שבפועל זה לא באמת משתלם. זה יכול להיות כדאי רק אם כל התשלומים שתבצעו בחו"ל יהיו באותו מטבע שנקוב בחשבונכם, אולם מציאות זו לא מתקיימת בפועל.

 

רבים מהישראלים משלמים במקומות שונים בעולם - פעם בדולר ופעם באירו, פעם בבאט תאילנדי ופעם בפורינט הונגרי וכן הלאה. בכל תשלום במטבע אחר תצטרכו גם לשלם עמלות, וכך בעצם לא תרוויחו כלום. בנוסף לכך, כדי "למלא" את חשבון הבנק המט"חי תצטרכו לרכוש מט"ח וגם על זה יגבו מכם עמלה.


פורסם לראשונה 20/07/2018 08:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים