שתף קטע נבחר

 

ארה"ב מציעה לחמאס: שיפור כלכלי משמעותי בתנאי שתפסיקו את הטרור

בטור ל"וושינגטון פוסט" משרטטים יועצו של טראמפ ג'ארד קושנר, שליחו ג'ייסון גרינבלט והשגריר דיוויד פרידמן את המתווה לשיפור החיים ברצועת עזה באמצעות סיוע משמעותי. הם קוראים לחמאס לחדול מהתקפות הטרור על ישראל ולהשיב את החיילים והאזרחים הישראלים שמוחזקים ברצועה

 

ג'ארד קושנר ויחיא סינוואר (צילום: עמית שאבי, AP)
נוסחה חדשה לסיוע לרצועת עזה. ג'ארד קושנר ויחיא סינוואר(צילום: עמית שאבי, AP)

 

ארצות הברית מציעה נוסחה לסיוע בינלאומי משמעותי לרצועת עזה, אך מציבה לחמאס תנאי ברור - הפסקת הטרור על כל סוגיו והחזרת החיילים והאזרחים הישראלים. יועצו של נשיא ארה"ב וחתנו ג'ארד קושנר, שליחו למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט והשגריר בישראל דיוויד פרידמן משרטטים בטור משותף לוושינגטון פוסט את המצב העגום ברצועת עזה, אך קובעים כי "חיי הפלסטינים עשויים להשתפר באופן משמעותי תוך זמן קצר אם חמאס ייאפשר זאת". הם קוראים לחמאס לחדול מהתקפות הטרור על ישראל ולהשיב את החיילים והאזרחים הישראלים שמוחזקים ברצועת עזה. לדבריהם, הקהילה הבינלאומית ממתינה שהצעדים הללו ייעשו, כדי להעניק לרצועה סיוע משמעותי.

 

"קיימים גורמים בעלי משאבים המוכנים לפעול. אולם בלי שינוי אמיתי שילווה בביטחון בר-קיימא, לא ניתן להתקדם. אם חמאס יפגין כוונות אמיתיות של שלום - לא רק באמצעות מילים, אלא חשוב יותר במעשים - כל האפשרויות החדשות יהפכו לאפשריות", כתבו.

 

היוזמה האמריקנית מגיעה על רקע חידוש המגעים לפיוס בין חמאס לפתח. אמש התקשר מנהיג חמאס איסמעיל הנייה לראש המודיעין המצרי עבאס כאמל והודיע כי ארגונו מסכים למתווה שיחדש את הליך הפיוס עם פתח. לפי גורמים לא רשמיים, מפת הדרכים המצרית שעליה הסכים חמאס בנויה מארבעה שלבים שיישומם יימשך ארבעה חודשים. לפי חלק מהשלבים - הרשות הפלסטינית תסיר את כל הסנקציות שאבו מאזן הטיל על רצועת עזה, ומערכות המשפט והמקרקעין בשני הצדדים ייפגשו לדיונים.

 

נתניהו בפגישתו עם קושנר ופרידמן    (צילום: Ziv Sokolov/U.S. Embassy Jerusalem)

נתניהו בפגישתו עם קושנר ופרידמן    (צילום: Ziv Sokolov/U.S. Embassy Jerusalem)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

קושנר, גרינבלט ופרידמן קובעים כי "הנהגת חמאס מחזיקה את הפלסטינים בעזה כבני ערובה. יש להכיר בבעיה ולפתור אותה, שאם לא כן - נהיה עדים לעוד סבב הרסני". הם אומרים כי "אין כל סיבה שהפלסטינים (בגדה המערבית ובעזה) לא ייהנו מהצלחה כלכלית ומשילוב בכלכלה האזורית - אם יתנו לנו לעזור. כפי שהנשיא טראמפ אמר פעמים רבות, ביטחון כלכלי הוא ביטחון לאומי. באמצעות עידוד שיקום הכלכלה באזור, נוכל להגביר את מאמצינו להשיג יציבות".

 

השלושה כותבים כי בתום ביקור בן שישה ימים שערכו לאחרונה באזור, אמת אחת וכואבת ניצבה באופן ברור: "הסיוט של הנהגת חמאס נמשך וממשיך את סבלם של פלסטינים בעזה שלא לצורך. למרות סיוע של מיליארדי דולרים לפלסטינים בעזה במשך 70 שנה, 53 אחוזים מהם חיים מתחת לקו העוני ושיעור האבטלה חצה את ה-49 אחוזים". עוד כתבו כי הפלסטינים בעזה כלואים במעגל אכזרי שבו הנהגה מושחתת ומלאת שנאה מעודדת עימותים וגורמת לעוני ולהיעדר תקווה.

מסר לחמאס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מסר לחמאס(צילום: AFP)

הם העלו גם את הדילמה העומדת בפני המדינות התורמות: "האם עליהם לסייע ישירות לאזרחים, תוך סיכון מסוים שיעשירו את הטרוריסטים, או לבלום את המימון לחמאס ולחזות באזרחים שבהם אמור חמאס לשלוט סובלים? בעבר, השקעות שנועדו לתשתיות הוסטו לכלי נשק ולשימושים זדוניים אחרים. פרויקטים שנבנו, נהרסו לעתים כתוצאה מהנסיבות שיצרה האלימות של חמאס. עד לשינוי ממשל או עד שחמאס יכיר במדינת ישראל, יקבל על עצמו את ההסכמים הדיפלומטיים שנחתמו ויתנער מאלימות - אין אפשרות טובה".

 

"70 שנה לאחר הקמתה של מדינות ישראל, יהיה נבון מצד חמאס להכיר בקיומה כמציאות תמידית. כמעט בכל המזרח התיכון הכירו בעובדה זו ורבים אפילו אימצו אותה אל חיקם", כתבו השלושה וציינו כי "חמאס ממשיך במשך עשורים במלחמה שבה הפסיד מזמן על חשבון העם הפלסטיני תוך פשיטת רגל מוסרית".  

"השקעות לתשתיות הוסטו לכלי נשק" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"השקעות לתשתיות הוסטו לכלי נשק"(צילום: AFP)

קושנר, גרינבלט ופרידמן קובעים כי שלום ייאפשר לפרוץ את המבוי הסתום, ו"הוא יושג רק באמצעות הכרה במציאות והתנערות מאידיאולוגיה פגומה". כאמור, הם קוראים לחמאס לחדול מביצוע ומתיאום מתקפות על ישראלים, על מצרים ועל פרויקטים שמומנו בידי מדינות תורמות וארגונים: "במקום לראות אפשרויות לחמש כל דבר - מעפיפונים ועד מראות - כדי לתקוף את ישראל, חמאס חייב למקד את תבונתו בשיפור הכלכלה בעזה.

 

"להחזיר אותם למשפחותיהם" 

"במקום לנצל באופן ברברי את החזקתם של חיילים ואזרחים ישראלים, חמאס חייב להחזיר אותם למשפחותיהם. במקום לנצל מעברים כמו רפיח וסלאח א-דין להברחת כלי נשק ולהשתמש במסים להעשרת אנשיו, הוא חייב להעביר את המתקנים הללו במלואם לידי הרשות הפלסטינית, כך שסחורות הנדרשות מאוד יגיעו לתושבי עזה. הקהילה הבינלאומית מוכנה לפעול עם הרשות הפלסטינית במאמץ ההכרחי הזה".   

 

המעגל ברור, לדברי שלושת נציגיו של טראמפ: "רקטות, פצצות מרגמה, מנהרות טרור, עפיפוני תבערה וכלי נשק נוספים יובילו רק להגבלות חמורות יותר על תושבי עזה. הפעולות האלימות של חמאס רק מייצרות עוד סבל לאזרחי עזה. הקורבנות האמיתיים של המצב הנורא הם פלסטינים רבים שאינם משתתפים בפעולות האלימות, ושעתידם לוט בערפל בגלל הגישה הקיצונית של חמאס".

 

עוד כתבו כי "ברור שלמנהיגים באזור נמאס לחזות בשגרה המייאשת הזו והם צמאים לשינוי אמיתי. יש פער משמעותי בין השחקנים הרעים השואפים ליצור הרס, אלימות וסבל אנוושי לבין מנהיגים אחראים המעוניינים ליצור עתיד טוב יותר לאזרחיהם. העולם מתקדם, אבל בחירות רעות גורמות לפלסטינים להישאר מאחור שוב ושוב".

 

הם מטילים חלק מהאשם גם על הקהילה הבינלאומית: "מדינות רוצות יותר לדבר ולגנות מאשר להתמודד עם המציאות, להציע פתרונות מציאותיים ולהגיש סיוע משמעותי. ארה"ב השקיעה יותר כסף בסיוע לפלסטינים מאשר לכל עם אחר בעולם. במשך זמן רב מדי עזה מיטלטלת בין משבר למשבר ובקשות לסיוע חירום בלי להתמודד עם הבעיה השורשית: הנהגת חמאס מחזיקה באזרחי עזה בני ערובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי, AP
ג'ארד קושנר ויחיא סינוואר
צילום: עמית שאבי, AP
מומלצים