להרגיע את הפחד באופן טבעי: כך תתמודדו עם חרדת טיסות
אנשים רבים סובלים מפחד מטיסות, שיט באוניות או אפילו ביקורים בלונה פארקים. איך מתמודדים וכיצד הסביבה יכולה לעזור?
תכנון הטיול שלכם כבר הושלם. אתם מתרגשים וסופרים את הימים לאחור, אבל הבטן מתהפכת לכם כשאתם נזכרים שבקרוב תצטרכו להתמודד עם הפחד שלכם מעלייה למטוס או לאונייה.
"כמדריכת טיולים ותיקה אני נתקלת באינספור מצבי לחץ ומצוקה של מטיילים: כאלו שנרתעים לעלות להר בשל פחד גבהים, חוששים לשוט על גדות הנהר בשל התנודות התכופות, או אפילו ילדים ומבוגרים שמסרבים לעלות על קרוז רגע לפני העלייה לספינת התענוגות", מספרת שרית סגל, פסיכולוגית קלינית ומדריכת טיולים ב"קרוז תור".
לדבריה, "לפני הכל חשוב לדעת שמדובר בפחדים לגיטימיים ואכן יש כאן התמודדות. מטוס שתלוי איפשהו בין שמיים וארץ זה לא מצב טבעי ואנחנו קצת מתווכחים עם כוח המשיכה. כך גם לגבי הפלגה בלב ים. הרי כבר שמענו על אוניות שטבעו ומטוסים שנפלו ורכבות שירדו מהפסים ומעליות שנתקעו".
לדברי סגל, הדבר הראשון שאפשר לעשות כדי להקל על אותו מטייל שחווה פחד זה להסביר לו שתגובתו נורמלית. "יש לו את הפחד שהוא עלול להשתגע ואנחנו צריכים להסביר לו קודם כל שזה בסדר שהוא מרגיש כך, ושמדובר רק בחרדה ואין כאן איום ממשי", היא מסבירה.
ואיך מרגיעים חרדה? "קודם כל יש להרגיע את הסימפטומים הפיזיולוגיים - לשתות מים כשהפה מתייבש, להחזיר את הנשימות שיהיו סדירות. מה שקורה להרבה אנשים זה שהמוקד שלהם הופך להיות מהר מאוד ממוקד בגירויים האלה בלבד, ומכאן מתחזקת עוד יותר החוויה של החרדה.
"מי שיש לו פחד טיסה, לדוגמה, אחד הדברים שהוא אומר לאנשים זה, 'עזבו אותי בשקט, אני מעדיף לא לדבר'. אבל כשהוא בשלו, הוא מקשיב לרעשים של המטוס, לכיסי אוויר ולעוד סימנים שמפחידים אותו. בקרוז, כשיש ים קצת גלי, נכנסים למצב של דריכות, ואז, בנוסף לחוויות הרגילות של חרדה, נכנסות גם חוויות נוספות שלכאורה מצביעות על סכנה. בקרוז יכולה להתפרץ מחלת ים קטנה ואז צריך להרגיע את הגוף".
ואיך עושים את זה?
"עושים הפוך ממה שהחרדה מכתיבה, כלומר נושמים נשימות איטיות יותר וסדירות שמתחילות מהבטן ומקשיבים להן. עוצמים עיניים ומדמיינים מקום בטוח. מדמיינים תמונה שמרגיעה את התחושה הפנימית. דמיון מודרך עשוי לעזור מאוד, כמו גם תרגילי מדיטציה. חשוב לא לשתות משקאות מאיצי דופק כמו קפה, קולה ואלכוהול. אחר כך מתחילים בפעולות הסחה בסיסיות: לשים אוזניות, לראות סרט. אני יכולה לומר שהיתרון הגדול בקבוצה או בקרוז מאורגן זו הסביבה התומכת ומדריך סמכותי שיכול להרגיע. כבני זוג - מאוד חשוב לא ללעוג בסיטואציה הזו".
לדברי סגל, "לרוב המטיילים המפוחדים יש היסטוריה קודמת שיוצרת אצל רובם את הפחד מהפחד עצמו. כלומר: המחשבה על כך שעלול להיות להם התקף חרדה מלחיצה ומבהילה אותם. בדרך כלל מדובר באנשים שפוחדים מכל מיני דברים אחרים כמו להתרחק מהבית, פחד ממעלית סגורה וכדומה, ומכאן גם הפחד מאוניות, מטוסים ולונה פארקים. חשוב להדגיש כי חרדה בבסיס שלה זה מנגנון טוב, שבא להזהיר אותנו מפני מקום או מצב מסוכן שאם נישאר בו במצב רגוע לא נוכל לשרוד. הבעיה היא שהיא מתעוררת כאן מגירוי שהוא לא מסוכן באמת והיא בפרופורציות אחרות. תגובות פיזיולוגיות כמו דופק מואץ, כאבי בטן, שלשולים, הזעה, דופק גבוה ועוד מכניסות את הנוסע למצב של בהלה שאינו הולם באמת את הסיטואציה".
איך מבינים מה הגבול בין סתם פחד לפחד שמצריך התערבות מקצועית?
"דרגת הסבל היא שקובעת. זה מקום מאוד סובייקטיבי. אנחנו מדברים על בערך 30 אחוז מהאנשים שסובלים מאיזושהי פוביה במהלך חייהם, ובדרך כלל זה עובר. אם זה לא עובר, אם אדם מרגיש שהוא לא מסוגל לשאת את הסבל הזה יותר, זה מחייב טיפול. אם הוא מרגיש שהוא עומד להתפוצץ מהמתח הזה בזמן שלפני הטיול, לקראת העלייה למטוס, לקראת העלייה לאונייה, או לרכבת הרים, וזה מגיע בעוצמות גבוהות של חרדה עד מחשבה שאתה הולך למות - זה מחייב טיפול עמוק יותר".
ומהם המקומות המזוהמים על הטיסה שלכם?
להרגיע את הפחד באופן טבעי
מפחדים לעלות על מטוס? על אונייה? דגנית כהן־סוחייק, מאמנת ויועצת תזונה טבעית ומנהלת מועדון לאורח חיים בריא, מציעה רעיונות טבעיים להתמודדות עם החרדה:
ביום הנסיעה העדיפו מזונות שאינם מתובלים מדי (בתבלינים כמו פלפל, צ'ילי וכדומה), כי מי שרגיש עלול לסבול מחוסר שקט וחוסר רגיעה במערכת העיכול. הימנעו מצריכת קפאין והרבו בשתיית מים. העדיפו מזונות מהטבע כמו כוסמת, קינואה, מזונות קלים לעיכול, ירקות קלילים, מזון מבושל, תמיד עדיף מהצומח ופחות מהחי, כדי שמערכת העיכול שלכם תהיה רגועה. המעיטו במלחים, בעיקר אם אתם סובלים מבעיה בכלי הדם. הימנעו ממשקאות ממותקים, מחטיפים, עוגות וכדומה. אם אתם רוצים ממש להכין את הגוף שלכם לקראת הנסיעה - כדאי להקפיד על תזונה זו אפילו כמה ימים לפני כן.
התעסקו בזמן הנסיעה בדברים שמרגיעים אתכם: הכינו מראש מוזיקה מרגיעה, ספר טוב, טאבלט עם סרטים שמעניינים אתכם. חשבו על תעסוקה שתפנה את המחשבה שלכם לדברים חיוביים ומהנים ותיצור אווירה נינוחה ונעימה.
הביאו איתכם כל דבר שייצור תחושת בית חמימה: בגדים נוחים ולא לוחצים, שמיכה, סוודר, גרביים, כרית, נעלי בית וכדומה.
- הצטיידו בלימון טרי ובזמן בחילה גרדו אותו מעט והריחו. אפשר לחתוך פלח, להכניס לכוס מים ואף להמתיק מעט.
מומלץ לבחור מנה צמחונית או מנת פירות. הארוחה הכבדה שבדרך כלל מגישים לא תמיד עושה טוב. הביאו פירות מהבית - תפוח, אגס, ענבים, שקדים ואגוזים. אפשר להתארגן מראש על קופסה עם סלט בורגול או קינואה או כריך קליל ואיכותי.
חשוב לקום מדי פעם וללכת לאורך המטוס/האונייה ולשחרר קצת את הגוף, למתוח אותו. כדאי להיכנס מראש לסרטונים ביוטיוב ולקבל רעיונות איך לשחרר את הצוואר ואת הגב בזמן נסיעה וכיצד לעשות תרגילים מרגיעים כשאתם במקום הישיבה.
הכתבה מתפרסמת במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"