מחאת הלהט"בים: "מי שחושב שזה נגמר היום לא מבין מה מחכה לו"
דובר הבית הגאה בבאר שבע אומר שהמחאה של הלהט"בים לא תיפסק היום. "נחליט אם אנחנו רוצים להסלים את המאבק למשהו יותר אלים ומחאתי". יו"ר הבית הפתוח בירושלים: "הסיפור הזה הוא באמת רק ההתחלה". גם אהוד ברק הצטרף למחאה: "הממשלה בטרפת. צריך לעצור את זה"
"מפה זה הופך להיות המבחן של הממשלה, איך היא הולכת לדאוג שהקהילה תגיע לשוויון זכויות מלא. אין שום ספק שעם ישראל תומך בנו ותומך בדרישה הזו, לא רק בעניין הפונדקאות אלא בעניין של שוויון מלא בכל תחומי החיים לקהילה הגאה". רועי נוימן מארגון הפנתרות הוורודות הגיע הבוקר (א') לשדרות רוטשילד, והצטרף למחאה של קהילת הלהט"בים בארץ נגד חוסר השוויון שממנו היא סובלת.
מאות פעילים הפגינו ברחבי הארץ. בין היתר חסמו כאלף מפגינים את נתיבי איילון והמשיכו משם לשדרות רוטשילד. בירושלים הפגינו כ-150 מפגינים. המשטרה עצרה שניים מהמפגינים בטענה כי מדובר בהפגנה לא חוקית, אך לאחר מכן הם שוחררו. גם בחיפה, בבאר שבע ובערים נוספות הפגינו.
השחקן דב נבון, נשוי ואב לילדים, הסביר מה גרם לו להצטרף למאבק: "ממש הרגשתי שדי, מספיק. אלה אנשים שנותנים ולא מקבלים והגיע הזמן שהם יקבלו שוויון זכויות. לא יכול להיות שיש מישהו שחי במקום הזה ואין לו מה שמגיע לו, את המינימום שבמינימום. הרגשתי שפשוט נשבר לי. יש אזרחים שהם סוג א' ואזרחים שהם סוג ב'".
אירית רוזנבלום, מייסדת "משפחה חדשה", התראיינה הבוקר לאולפן ynet: "חוק הפונדקאות הוא חד-משמעית מפלה, ומעמיד במבחן את כושר הספיגה של החברה הישראלית. הוא מדבר על משהו הרבה יותר גדול. שמענו כאן קודם את דב נבון אומר 'די'. מה שהממשלה הזו הצליחה לעשות בפרק זמן הכי קצר שיש הוא בלתי נסבל, העם לא מסוגל יותר לספוג את זה. זה המשך טבעי של המחאה החברתית שהחלה לפני כמה שנים. חוק הפונדקאות מתווסף לחוק הלאום, שמתווסף למעצרו של רב קונסרבטיבי שהוא יהודי לאומי מאמין. אנשים משרתים את המדינה, נותנים את מיטבם ובסופו של דבר המדינה בועטת בהם, ומחליטה באופן הכי לא מוסרי בעולם לחוקק חוקים כי קבוצה מסוימת מחליטה לפגוע בקבוצה אחרת. זה לא מוסרי, זה בלתי אפשרי והשקט נגמר. עכשיו מתחילה מחאה של הליברליזם, של הקיום שלנו כחברה הישראלית".
צביה ויסברגר הייתה פונדקאית עבור בני זוג, שאותם הכירה בפייסבוק. "יש כיום פונדקאיות בישראל, ישראל היא מדינה מסודרת. החוק בישראל שקשור לחוק הפונדקאות הוא מאוד מסודר, מגן על הפונדקאיות. רבות מאוד מהן, ואני בתוכן, לא מגיעות ממעמד מוחלש. לא עושות את זה בגלל כסף. אני עשיתי את זה מרצון לעזור, לתת למישהו משהו שאין באפשרותו להשיג באופן עצמאי".
שמול שימחוני, חבר הקהילה, הצהיר שהוא לא ימשיך לשרת במילואים; "אני בעצם במילואים כבר מאז שהשתחררתי ב-2007. אני לא מוכן לתרום איפה שאני לא מקבל זכויות. לא יכול להיות שאני אהיה אזרח סוג ב', אזרח פראייר שצריך להגיע למילואים אבל לא מקבל את הזכויות הבסיסיות ואת השוויון שכולם מקבלים. האמת שחוק הפונדקאות הוא פחות הדיון פה, הדיון הוא יותר בעניין של שוויון, כי חוקים שהם מאוד מפלים היו במהלך שנים רבות, כבר חמש שנים שיש חוקים שמפלים. באופן אקטיבי ומכוון הייתה בעצם בחוק הפונדקאות השמטה של הסתייגות שתאפשר גם לגברים יחידנים וגם לזוגות חד-מיניים להיות חלק מהחוק. זאת אומרת שיש פה מעשה שהוא אקטיבי. זה משהו שהרתיח אותי. שיתפתי את המ"פ שלי והוא תמך בי".
ערן גלובוס, יו"ר הבית הפתוח בירושלים: "מה שקורה פה הוא הרבה יותר גדול מהפונדקאות. יש פה ציבור שבא ואומר 'די, נמאס לנו להיות אזרחים סוג ב''. יש לנו עוד שבועיים למצעד הגאווה בירושלים, שאנחנו צופים שיהפוך להפגנת הלהט"ב הגדולה ביותר שהייתה בישראל. אנחנו מרגישים התעוררות בשטח, והאירועים שקורים פה בהמשך היום זו רק ההתחלה. מי שחושב שזה נגמר היום לא מבין מה מחכה לו".
מה עומד לקרות בהמשך היום, בהמשך השבוע?
"מפה נצעד לבית ראש הממשלה כדי להבהיר לו שאנחנו לא מסתפקים יותר בסיסמאות ובסרטונים יפים וספינים, אלא מצפים לקידום זכויות הקהילה הגאה. בשעה 14:00 אנחנו נתכנס למפגש חירום ענקי עם מאות משתתפים בגן העצמאות בירושלים, ובערב נצא כולנו להפגנת ענק של הקהילה הטרנסג'נדרית בדרום תל אביב, ומשם להפגנת השוויון הגדולה של האגודה למען הלהט"ב ב-20:30 בכיכר רבין. אנחנו הולכים לעשות היום את הצעד הראשון באמירה משמעותית, נגמר. מעכשיו מנצחים, ואני חושב שהסיפור הזה הוא באמת-באמת רק ההתחלה".
"מוחים על אפליה קשה ואלימה"
אור ארז, דובר הבית הגאה בבאר שבע, מדגיש: "אנחנו מוחים היום לא על חוק הפונדקאות, אנחנו מוחים על חוסר שוויון ואפליה קשה ואלימה כנגד הקהילה הגאה במדינת ישראל. הספינים התקשורתיים של ראש הממשלה לא משכנעים אותנו. אנחנו מראים שגם בבירת הדרום אנחנו מפגינים ומפגינות בעד שוויון זכויות. באים אלינו מערד, מדימונה ומכל המטרופולין כדי להגיד עד כאן, היום תורנו לשבות, היום אנחנו קובעים את הכללים. הבוקר התבשרנו שפעילה של הקהילה בירושלים החליטה לשבות רעב בעקבות המצב. אנחנו במצב חירום לאומי לזכויות הקהילה הגאה ולכל מי שחושב אחרת בישראל".
לגבי המשך המאבק אמר ארז: "נחליט אם אנחנו רוצים להסלים את המאבק למשהו שהוא יותר אלים ויותר מחאתי, גם בנושא הצבא וגם בנושא התרומה שלנו ותשלום המיסים. כל הצעדים נשקלים כרגע. צאו מהבית ותבואו לתמוך בקהילה הגאה ובזכויות היסוד שלה שנשללות ממנה – ביטחון, כבוד, שוויון בסיסי, אלה דברים שאין כרגע לקהילה הגאה בישראל, ואנחנו חייבים וחייבות להבין את המצב שלנו. השבוע נדקרה טרנסית בתל אביב, היא מאושפזת במצב קשה. אנחנו חייבים להבין את החומרה של המצב שבו אנחנו נמצאים כרגע".
זוהרית שורק, לסבית ודתייה שהודיעה כי תשבות רעב מול בית רה"מ בירושלים, אמרה במשדר: "אפליה היא שנאת חינם. הבן שלי בן 20 ומשרת בצבא. שאני אשלח את הבן שלי לצבא, אשלם מיסים ואהיה אזרחית טובה, אבל להתחתן אני לא אוכל כאן? אני רוצה לקבל את הזכויות שלי".
חן ומאיר, שהשתתפו בהפגנה בחיפה, אמרו: "להיות הורה מבחינתנו זה תהליך מאוד מאוד ארוך, מורכב, אנחנו צריכים לנסוע לארה"ב, לעשות שם תהליך מאוד יקר, מאוד מורכב משפטית וחוקית כדי בעצם להביא ילד לעולם. אלה סכומי עתק שאנשים רגילים כנראה לא יכולים להביא ועושים את זה עם עזרה מההורים, הלוואות מבנקים כך שבעצם אנחנו ככה ממש משועבדים להרבה מאוד שנים כדי להביא ילד לעולם.
"אנחנו דורשים שוויון זכויות בגדול, כמו שלכל אחד יש זכות הורה להיות הורה במדינה הזאת - גם אנחנו רוצים להיות שווי ערך לכולם; אם זה להשתמש בפונדקאות כמו שאנחנו יכולים - זה מה שאנחנו רוצים.
"צריך גם להגיד שהמדינה גם ממשיכה להרים עלינו קשיים: גם כשאנחנו חוזרים עם הילד לארץ - המדינה לא מאפשרת לנו הכרה אוטומטית בילד שאנחנו מביאים. המדינה דורשת מאיתנו לעבור הליך של בדיקת סיווג רקמות, תביעה בבית משפט להכיר בזכויות של ההורה השני. המדינה ממש מקשה עלינו גם בפן הזה. זה לא נגמר בתהליך מורכב של שנתיים בארה"ב. האפליה ממשיכה כאן אחר כך".
ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, גם הגיע היום לשדרות רוטשילד והצטרף למחאה: "החלטתי לשבות היום ואני לא עובד, הפסקתי לעבוד ובאתי הנה כדי להזדהות עם הלהט"בים. אני חושב שזה מאבק חשוב מאוד וטוב שאנשים באים. המאבק הוא קודם כל ללהט"בים, על עניינים מעשיים, על הזכות לגברים לעבור תהליך של פונדקאות, אבל הרי זו ממשלה בטרפת שבאותו שבוע הגתה גם חוק מיוחד שיזרוק את הערבים מבית המשפט העליון אל בית המשפט המחוזי, ובאותו זמן יאסור על ישראלים, חלקם קצינים ששירתו בצה"ל, להגיע לבתי ספר לדבר עם נוער. את הזרם הזה של חשיבה צרה, לאומנית, שונאת זרים, מוזרים ואנשים אחרים שונים – את המגמה הזו צריך לעצור".
כרמטכ"ל וכשר הביטחון לשעבר, אתה שומע קולות שאומרים לא להתגייס למילואים ולא לשרת בצבא. זה מקובל עליך?
"אני חושב שלהפך, אחת הבעיות שלנו שבשורות פיקוד השדה יש אנשים צעירים מצוינים, מפקדים מצוינים שבאים בהמונים מהמחנה הדתי-לאומי, מצד אחד זה דבר מאוד חיובי, אבל אנשי הצד השני, במחנה הזה שחלקים ממנו נמצאים פה, נעלמים מחלק מהמקומות הכי תובעניים של השירות בצה"ל ומתמקדים ב-8200 ודובר צה"ל. הכוח של הלהט"בים במאבק יהיה גדול יותר אם למרות הפגיעה והעלבון הם כן ישרתו וכן יבואו, ומעמדת העליונות המוסרית של מי שמשרת, של מי שמקריב ונותן, הם ידרשו את שינוי החוק, את שינוי דפוס ההתנהגות של ממשלת ישראל שהוא באמת הזוי".