"הקסדות הלבנות" שחולצו מסוריה: "מתנדבים אמיצים שרצו לתוך הסכנה"
בסוריה מיהרו להאשים כי 800 אנשי הארגון שהועברו דרך ישראל לירדן הם "שתולים ישראלים", אולם קנדה פרסמה הודעת תמיכה חמה: "הם היו הראשונים להגיב ולסכן את חייהם כדי לעזור לאזרחים בסוריה". גם רוסיה ואיראן יצאו נגד הארגון, שהתעקש: "אנחנו ניטרליים"
על פי הדיווחים, 800 האזרחים הסורים שחולצו הלילה (יום א') על ידי צה"ל משטח הלחימה בדרום סוריה והועברו לירדן הם חברי ארגון ההצלה "הקסדות הלבנות" ובני משפחותיהם. לאחר הדיווח על חילוצם, עלו בתקשורת הסורית שתומכת במשטר הנשיא בשאר אסד טענות ולפיהן הארגון הוא בעצם "שתול ישראלי שמתערב בענייני סוריה". זאת, חרף ההודעה הישראלית וגם ההודעה הירדנית שלשתי המדינות אין כל אחריות או התחייבות כלפיהם.
לאחר פרסום דבר החילוץ, הוציא משרד החוץ של קנדה הודעת תמיכה ב"קסדות הלבנות". "'הקסדות הלבנות' הם מתנדבים אמיצים והיו הראשונים להגיב ולסכן את חייהם כדי לעזור לאזרחים בסוריה. כשילדים, נשים וגברים בסוריה נסו על חייהם, 'הקסדות הלבנות' רצו לתוך הסכנה, לתוך ההריסות, כדי להציל את הפצועים", נכתב בהודעה. שרת החוץ הקנדית, כריסטיה פרילנד, אמרה כי היא קראה "למנהיגי העולם לעזור לגיבורים האלה" במהלך פסגת נאט"ו בבריסל לפני כשבועיים.
החילוץ התבצע לבקשתה של ארצות הברית ומדינות אירופיות נוספות, נוכח הסכנה שנשקפה לחייהם. כך מסר דובר צה"ל. מפקד "הקסדות הלבנות", ראאד סאלח, אמר לסוכנות הידיעות AFP כי הם היו "מוקפים באזור מסוכן". לדבריו, חברי הארגון שפונו הגיעו מהמחוזות דרעא וקוניטרה, ובהם רבים שהיו נצורים בין גבול רמת הגולן לכוחות משטר אסד שהתקדמו לאזור.
ארגון "הקסדות הלבנות" הוא ארגון "הגנה אזרחית" שהוקם בשנת 2013 על ידי פעילים ומתנדבים סורים ששמו להם למטרה להציל ולסייע לאזרחים באזורים שבהם הייתה לחימה. פעילי הארגון, אשר מונה כ-3,000 חברים, הצילו יותר ממאה אלף אנשים מאז תחילת הלחימה, זאת לפי הצהרת דוברת מחלקת המדינה של ארה"ב.
בין אנשי הארגון אפשר למצוא מהנדסים, איכרים ובעלי מקצועות שלא קשורים בכלל למלאכת ההצלה, שעברו הדרכות ואימונים כדי להיות מוכשרים לנושא בסיוע ארגונים מחוץ לסוריה. חברי הארגון סייעו לפצועים וביצעו פעולות חילוץ והצלה משדה הקרב - לעתים תחת אש. אנשי הארגון ספגו אבידות לאורך הלחימה, ופעולותיהם גבו מהם מחיר גבוה.
אנשי הארגון עלו לתודעה בעקבות הלחימה בחלב. בתמונות ובסרטונים שהגיעו משם ותיעדו את התוצאות הקשות של הפצצות המשטר הסורי ובני בריתו, "כיכבו" אותם בעלי קסדות לבנות אשר נראים מנסים במאמצים אדירים לחלץ את מי שנקבר מתחת להריסות.
בין היתר, אנשי "הקסדות הלבנות" הם אלו שפרסמו את התמונה המפורסמת של הילד הפצוע באמבולנס בחלב - תמונה שזעזעה את העולם. הנשיא אסד האשים את הארגון ב"זיוף התמונה". בתחילת השנה, עם תחילת המתקפה הרצחנית על א-רוטה שבפרברי דמשק, עלו אנשי הארגון שוב לתודעה כשהיו הראשונים להגיע למוקדי ההפצצות ולנסות לחלץ פצועים מבין ההריסות.
"אנחנו ניטרליים וחסרי פניות פוליטיות", הם העידו על עצמם וטענו שהם מגיעים לאזורים מוכי אסון כדי להציל חיים, לא משנה של מי. אך עצם היותם באזורים שנמצאים בשליטת המורדים עשוי להעיד על כך שהם בהחלט נטו לצדם. אולם, בניגוד למורדים הם לא נשאו אמצעי לחימה, והתמקדו במאמץ ההצלה הבלתי נגמר. במקביל הם גם סייעו בפעילויות נוספות כמו כיבוי שריפות, ניקוי רחובות מהריסות ונטרול טילים שלא התפוצצו.
לא רק המשטר הסורי יצא נגד "הקסדות הלבנות". בכתבה שפורסמה באיראן לאחר הפצצת שיירת הסיוע ההומניטרי ליד חלב בספטמבר 2016, אנשי הארגון הוגדרו כמקורבים לשלוחה לשעבר של אל-קאעידה בסוריה, ג'בהת א-נוסרה, שמוגדרת כארגון טרור. הרוסים אף העלו טענה שהשיירה לא הופצצה, וכי יש לשאול את אותו ארגון הצלה מה באמת קרה שם.
באפריל האחרון האשימה רוסיה את הארגון כי הוא "פברק" את המתקפה הכימית בדומא, שבה נהרגו יותר מ-70 אזרחים. רוסיה טענה כי הארגון "המציא אירוע שכלל לא היה", והארגון מצידו הגיב לטיעונים הללו וכינה אותם "פרופוגנדה רוסית חסרת בסיס".
"מה הם השיגו בסוריה?", תהה הנשיא אסד בראיון עם סוכנות הידיעות האמריקנית AP, שבו נשאל אם יתמוך במועמדות שלהם לפרס נובל לשלום. לאחר מכן הסביר שהוא יתמוך במתן פרס נובל למי שפעל למען השלום בסוריה באמצעות עצירת זרם הטרוריסטים, כלשונו, לתוך המדינה.
ביותר מהזדמנות אחת כינה אסד את "הקסדות הלבנות" - "ארגון טרור" שמקבל תמיכה מארה"ב, צרפת וישראל. תומכי אסד וקבוצות אחרות האשימו אותם בהגדלת הסכסוך בתוך סוריה ובחתירה בענייני המדינה. הארגון זכה לתמיכה מבריטניה, הולנד, דנמרק, גרמניה, יפן וארה"ב. מדובר היה בתמיכה שהיא גם כלכלית וגם באמצעות אספקת ציוד ואימונים לאנשי הארגון.
לפי הדיווחים מהלילה, תחת אבטחה וליווי צה"ליים הועברו 800 פעילי הארגון ובני משפחותיהם באוטובוסים מסוריה לישראל, ומשם לירדן. מירדן אמורים הפעילים להמשיך לאחת משלוש מדינות שהתחייבו בכתב לקלוט אותם: בריטניה, קנדה וגרמניה. חברי הארגון ישהו בירדן כשלושה חודשים טרם העברתם. דובר משרד החוץ הירדני מוחמד אל קייאד אישר כי ירדן הסכימה לקבלת הפעילים כחלק ממהלך שנובע "מסיבות הומניטריות".