אותה גברת בשינוי אדרת: כך תיראה יובנטוס עם רונאלדו
השינוי שעברה יובה מאז הצטרף הכוכב כבר בא לידי ביטוי מחוץ למגרש, אבל השאלה האמיתית היא איך אלגרי שלא היסס בעבר לעשות שינויים טקטיים, ישתמש בו ובצוות המסייע שלו בצורה המיטבית. אורי קופר עם שישה מערכים אפשריים
פחות משבועיים עברו מאז ההודעה הרשמית על מעברו של כריסטיאנו רונאלדו מריאל מדריד ליובנטוס. הפורטוגלי עדיין לא נגע בכלל בכדור כשלגופו מדי השחור-לבן, אבל כולם כבר עסוקים בניתוח המהלך והשפעותיו החיוביות על אלופת איטליה.
הרווח ממכירת חולצות זינק בעשרות מיליוני אירו, המנויים לאצטדיון האליאנץ נחטפו חודש לפני פתיחת הליגה ומניית המועדון בבורסה עלתה והקפיצה את ערך המועדון. על הדרך המועדון אחראי לפוסט האינסטגרם המצליח ביותר אי פעם לספורטאי ובזכותו נוספו לקבוצה עוד שלושה מיליון עוקבים חדשים. עם זאת, בעוד ארבעה שבועות תיפתח הליגה האיטלקית וכולנו מחכים לראות איך יובנטוס נערכת לרונאלדו גם מבחינת כדורגל.
יובה מחליפה פנים. אלה של ג'יאנלואיג'י בופון שכבר בפריז, הוחלפו בפניו של רונאלדו – אותה גברת (זקנה), אך בשינוי אדרת. מי שאחראי לדאוג שהשינוי הזה יתבצע כמו שצריך הוא המאמן, מסימיליאנו אלגרי. למאמן ברור שהכוכב החדש שלו הוא לא עוד קוביית לגו שמכניסים למבנה מוכן, אלא כזו שלפי יתרונותיה מסדרים את שאר החלקים.
מאז הגיע לטורינו, אלגרי שינה לפחות חלק משיטת המשחק של הקבוצה בכל עונה וכחלק מכך לא היסס גם להחליף מערכים. עכשיו, עם הפורטוגלי וסגל רחב למדי בנוסף אליו, יש למאמן האיטלקי לא מעט אפשרויות משחק ואנסה לעבור על המרכזיות שבהן. מכיוון שלא ניתן למנות את כולן, והדבר המעניין הוא איפה ייכנס רונאלדו, עיקר הפוקוס יהיה בקישור ובהתקפה.
מלבד רונאלדו, הגיעו לטורינו גם אמרה צ'אן, שאמור לדחוק בהדרגה את סמי חדירה שעבר מונדיאל רע, הבלם מתיה קאלדרה שחוזר מעונת השאלה מוצלחת, המגן הימני ז'ואאו קאנסלו מוולנסיה שאמור להיכנס ישר להרכב והשוער מתיאה פרין. במועדון לא מתכוונים לעצור והשם החם הבא שעל הכוונת הוא של בלם אתלטיקו מדריד, דייגו גודין.
יובנטוס גם תמכור שחקנים, אבל המערכים נסמכים על המצב הקיים עכשיו (חשוב לזכור שחלון ההעברות באיטליה נסגר מוקדם העונה, 18 באוגוסט), למעט דבר אחד – ההנחה היא שגונסלו היגוואין לא יישאר. במידה וכן הוא יכול להיכנס בכל אחד מהמערכים האלה כחלוץ מרכזי.
דומה לריאל מדריד
רונאלדו הוא כמובן לא אותו שחקן שהיה במעבר הקודם שלו, ממנצ'סטר יונייטד לריאל מדריד. היום הוא משחק במרכז ההתקפה כשלידו חלוץ נוסף וביובנטוס יש חלוץ שמתאים מאוד לתפקיד – מריו מנדז'וקיץ'. הקרואטי לוחץ, עושה פעולות הגנה, מבשל לשחקנים לידו וזה יכול להיות שילוב מוצלח.
מערך כזה, עם רונאלדו ומנדז'וקיץ' בחוד ודיבאלה מאחורי החלוצים, בתפקיד חופשי יחסית, בו הוא גם מרגיש הכי בנוח, יכול ליצור מערך דמוי יהלום בו השתמשה לא מעט גם ריאל מדריד. נדמה שהמערך הזה יכול למקסם באופן הטוב ביותר את יכולת שלושת שחקני ההתקפה, אבל האגפים נשארים מעט מיותמים. המגינים מאוד חשובים במערך המדובר וצריך לקחת בחשבון שאלכס סנדרו הוא לא מרסלו ולקאנסלו שרק הגיע, יכול לקחת זמן עד שיסתגל.
בהמשך למונדיאל
המונדיאל הסתיים לפני שבוע, אבל עוד ידובר רבות על ההשלכות המקצועיות שלו. ברוסיה ראינו כמה פרמטרים שחזרו על עצמם, ביניהם התמקדות הגנתית בעזרת שני קווי הגנה ישרים וניסיון לצאת להתקפות מהירות. אם רוצים לראות את רונאלדו ליד חלוץ נוסף אז אפשר לשחק גם כך, 2-4-4 עם אותם עקרונות מדוברים.
קוואדראדו ומטווידי יסגרו הגנתית את האגפים (או דגלאס קוסטה להוספת יצירתיות), כשדיבאלה יוציא את הקבוצה במהירות קדימה יחד עם רונאלדו. מעניין, אבל עם זאת בליגה האיטלקית יובה צריכה לשלוט בכל משחק, להיות הקבוצה הדומיננטית, ולא נראה שמערך כזה תמיד יתאים.
קלאסיקה מתחלפת
אם יובנטוס רוצה לשלוט במשחקים שלה והיא תהיה חייבת לעשות זאת ברוב המקרים, אלגרי יציב שלושה קשרים במרכז, במערך 3-3-4 קלאסי. בקישור יש לקבוצה מגוון רחב של שחקנים: פיאניץ', מטווידי, צ'אן, חדירה, בנטאנקור ומרקיזיו- כמעט כל שלישיה שתיבחר יכולה לעשות את העבודה בליגה.
הטוויסט הוא בהתקפה. במערך כזה אפשר לראות את רונאלדו מוצב כמו בעבר, בצד שמאל עם תנועה ללא הפסקה למרכז. האפשרות הנוספת, שעוד לא הזכרנו פה, היא שימוש ברונאלדו כחלוץ מרכזי בודד. הוא שיחק כך בעבר בנבחרת, ולמרות שמרוויח המון מתנועה של עוד חלוץ לצידו, כבר למדנו שהפורטוגלי יודע להמציא עצמו מחדש ולהסתגל לסיטואציות. רונאלדו כחלוץ בודד יכול לתת חופש פעולה באגפים לשחקנים כמו ברנרדסקי ודגלאס קוסטה.
חמישה בעקבות אחד
נחזור על כך – רונאלדו נהנה כשיש עוד חלוץ לידו, אבל אם כן מנסים את כוכב העל כחלוץ בודד אז למה לא להקיף אותו בכמה שיותר כוח עזר? אלגרי כבר שיחק בעבר במערך 1-3-2-4 התקפי ויש לו את הכלים לעשות זאת גם הפעם, עם דיבאלה מאחורי רונאלדו, שני קשרים שיודעים לעשות הגנה וגם לדחוץ קדימה (פיאניץ' וצ'אן או מאטווידי), ויוצרי מצבים מצוינים באגפים כמו קוואדראדו ודגלאס קוסטה.
מנדז'וקיץ' שיחק בעצמו לא מעט בצד שמאל ויכול גם הוא להיכנס למערך במידה וצריך עבודת הגנה מוגברת ולחימה באגף שמאל, אבל בלעדיו חסרה קצת הצטרפות של שחקני הקו לתוך הרחבה, ורונאלדו ירגיש את כל ההגנה עליו.
בחזרה לשלושה בלמים
אלגרי שיחק לא מעט עם שלושה בלמים והצליח, אבל זו לא השיטה האהובה עליו. בכל מקרה, ליובנטוס יש כלים שמתאימים גם פה. קאלדרה, בנעטיה וקייליני בהגנה, בעוד ששחקנים כמו קאנסלו וקוואדראדו (ימין) ואלכס סנדרו (שמאל) מתאימים מאוד לתפקיד המגן-קשר שמכסה את כל הקו. לאחרונה יש שמועות על מחשבות לניסיון דגלאס קוסטה בעמדה כזו.
במערך הזה החשיבות של דיבאלה עולה עוד יותר. הוא היחיד למעט רונאלדו שנמצא כל הזמן בעמדה גבוהה יחסית ויהיה חייב להיות בשיאו. אחרי מונדיאל בו בקושי קיבל דקות ליד מסי הציפייה היא שהארגנטינאי ימשיך בפריחה שלו לצד רונאלדו. עם שניהם יובנטוס היא כמובן מהמועמדות המובילות לזכייה
בליגת האלופות. עכשיו אלגרי רק צריך לבחור את הדרך המתאימה ביותר להביא את הקבוצה שלו לשם.