"תורנו להגיד לנתניהו 'לא'": כ-80 אלף בהפגנת הלהט"ב בכיכר רבין בת"א
המוחים הניפו שלטים וקראו קריאות בגנות הממשלה, לאחר שחוק הפונדקאות עבר בקריאה שלישית בתמיכת נתניהו. אורנה בנאי: "מהבוקר כל המדינה עמדה מלכת - כי זה יום היסטורי. הציבור הצביע ברגליים. כן לשוויון, לא לאפליה". יו"ר האגודה למען הלהט"ב פנתה לנתניהו: "דורשים מעשים בחקיקה ולא אמירות סרק"
רבבות בני אדם - חברי קהילת הלהט"ב ותומכיהם - הגיעו הערב (א') לכיכר רבין שבתל אביב, בתום יום עמוס הפגנות שכללו גם חסימה של קטע כביש בנתיבי איילון כדי למחות על חוק הפונדקאות שמדיר ומפלה אותם, שעבר בשבוע שעבר בקריאה שלישית בתמיכת ראש הממשלה בנימין נתניהו. להערכת המארגנים, כ-80 אלף בני אדם הגיעו לכיכר. ynet העביר את העצרת בשידור ישיר.
תחילה עלתה לבמה הזמרת ריטה, ששרה את שירה "בוא". לאחר מכן נשאה דברים הקומיקאית והשחקנית אורנה בנאי: "תראו מה קרה פה היום. איך מהבוקר כל המדינה עמדה מלכת כי זה יום הסטורי, אתם מרגישים את זה? הציבור הצביע ברגליים ואמר: כן לשיוויון, לא לאפליה".
בנאי המשיכה: "הערב, חברים, אנחנו קבוצה אחת מלוכדת, גדולה וחזקה. נמצאים כאן הערב גם אנשים מהקהילה וגם אלפים רבים שהגיעו לתמוך בנו ועל הדרך לצעוק צעקה שנמצאת בגרון כבר חודשים רבים; האנשים שהגיעו הנה הערב אלה אנשים שאוהבים את הארץ הזאת ומרגישים שמשהו רע עובר על המדינה שלנו. התחושה היא שבממשלה שלנו נמצאים אנשים חסרי אחריות שמקדמים חוקים מזיקים.
"עושים עלינו סיבוב. האווירה הזאת שאתם מרגישים, האווירה הרעה, האלימות, השנאה והפילוג - זה קורה כי מישהו רוצה ודואג לזה, זה מקדם את המטרה שלו, הוא מעדיף את כולנו מפולגים וחלשים במקום המון אחד גדול". בנאי הוסיפה כי "המחאה לא נגמרת הערב, היא רק מתחילה".
חן אריאלי, יו"ר האגודה למען הלהט"ב, פנתה לראש הממשלה בנימין נתניהו: "פנית אליי מוקדם יותר דרך התקשורת, אז אני עונה לך יחד עם כולם מהכיכר. יש פה קהילה שדורשת מעשים ולא הודעות לעיתונות. עכשיו תורנו, אדוני ראש הממשלה, להגיד לך לא".
"לא לאמירות סרק, לא לפגישות יחצ"ניות ריקות מתוכן; אנחנו דורשות מעשים בחקיקה, בתקציבים, במדיניות, בתוכניות ארוכות טווח שנבנות יחד עם ארגוני הקהילה ולא מעל הראש שלנו".
"הערב", המשיכה אריאלי, "הקהילה שלנו, בשיא כוחה, מציעה לא פחות מאלטרנטיבה למציאות הישראלית. היא מציעה תוכנית הפעלה אחרת, כזאת שלוקחת בחשבון את השוני והמורכבות, אוספת אותם לקריאה אחת נרגשת ומוכיחה הלכה למעשה שיחד אנחנו חזקות.
"יחד ניצור את הישראליות שאנחנו מבקשות לחיות בה. המאבק הזה הוא לא רק להט"בי, אנחנו עומדות כאן, הומואים, לסביות, בי-סקסואליות, טרנס, קווירים וסטרייטים/ות, אנחנו עומדות כאן עם ציבור ענק שתומך, שמאמין , שרוצה לחיות פה בהבנה שכולנו שווים, שלכולנו יש זכות לחיות בביטחון אזרחים ואזרחיות שוות ושווים. זה לא פחות ממאבק על דמותה של המדינה שלנו".
"נמשיך לצאת מהארון", אמרה אריאלי לקהל המשולהב, "ללכת ברחובות, להילחם במוסדות המדינה, להיות בבתי הספר, בבתי המשפט ובכל מקום שבו כוחות החושך ינסו לכבות אותנו - אנחנו נביא אור. בכל מקום שיסגרו לנו את הדלת - נפתח אחרת".
יעל דיין: "לכל אחד מגיע לשמוע את המילה 'אבא'"
יעל דיין, לשעבר חברת כנסת וסגנית ראש עיריית תל אביב, נשאה דברים גם היא: "היום, מוצאי תשעה באב, חורבן הבית הראשון, חורבן הבית השני - ואני כאן כדי לקרוא למנוע את חורבן הבית השלישי. הבית השלישי אינו בעתיד המשיחי, הוא לא בהר הבית, הוא לא בכותל - עם מסרונים לאלוהים. הבית השלישי הוא מגילת העצמאות של מדינת ישראל.
"הבית השלישי הוא חופש מכפייה דתית ולא הדתה. הבית השלישי, שקיים 70 שנים, הוא ישראל של כולנו; הוא גם של מיעוטים, הוא מקלט למבקשי מקלט, הוא בית למשפחות - גם למשפחות של הומואים ולסביות באימוץ, בלידה, בפונדקאות. הזכות לכל אחד ואחת, אבל בעיקר לכל אחד - לשמוע מפי בנו את המילה 'אבא'".
חבר מועצת העיר תל-אביב, איתי פנקס, נאם גם הוא בעצרת. "זה טירוף, מהפכה אמיתית שתימשך ותיגדל", הוא אמר לקהל הרבבות. "זה הרגיש כמו לפני 20 שנה, כשזעקנו עם חברינו לשיוויון, התעלמו מאיתנו, הרביצו לנו ותראו את זה היום. הכיכר מלאה, הציבור איתנו, אנחנו לא לבד יותר. הומואים, לסביות, טרנסים, ביסקסואלים, אנחנו לא לבד". הוא שלח מסר לראש הממשלה ולחברי הקואליציה שהתנגדו לתיקון בחוק הפונדקאות: "בזמן שאתם מתנתקים מהציבור אנחנו מתחברים לציבור. ובזמן שאתם בועטים בדמוקרטיה שלנו, אנחנו נלחמים עליה ואנחנו ננצח".
ב-18:00 החלה צעדת תמיכה בקהילה הטרנסית שכוללת כאלף משתתפים, על רקע דקירתה ופציעתה באורח קשה של חברת הקהילה בשבוע שעבר בשכונת פלורנטין, שתצא משדרות וושינגטון שבדרום העיר ועד לגינת הרציפים בתחנה המרכזית הישנה בעיר - שם נערכה ב-19:00 הפגנה. "רבות מאיתנו בקהילה הטרנסית עדיין חיות בצל מאיים של אלימות, מעגל של דחיקה לזנות, השפלות, בורות מצד הממסד הרפואי והטיפולי, עוני, היעדר ביטחון תעסוקתי ואפליה בדיור", נמסר מהמארגנות.
מיה חדד, הטרנסג'נדרית שנדקרה בשבוע שעבר, אמרה: "אנחנו לא חיות ואנחנו צריכות את הזכויות שלנו. עברתי משהו מאוד קשה בשבוע שעבר ואני פונה לכולם ואומרת די, זה קשה לכולם. קשה לתאר את זה ולעבור את הדבר הזה. הייתי מונשמת ומורדמת והצילו אותי בדקה האחרונה ואני מודה לכולם שהגעתם על התמיכה שאני מקבלת. אנחנו קהילה גאה כי אנחנו גאים בעצמנו ואנחנו לא מתחבאים בארונות, אנחנו שווים כמו כולם ולא רואים את השוני ואסור לוותר למי שמדיר אותנו. לא לוותר".
המפגינים קראו קריאות כגון: "שמונה מיליארד אנשים - למה רק שני מגדרים?"; "הממסד הממשלתי כל הזמן מפלה אותי" ו-"לא שמאל ולא ימין יקבעו לי את המין". כמו כן, המפגינים קוראים גם "טרנסיות לא שותקות, הן מובילות מהפכות"; "אל תטיפו לי מוסר - אני גאה בכל מגדר" ו-"אף אחד לא יקבע אם אני גבר או אישה".