עתרו נגד חוק הלאום: "מפלג ומשסע את המדינה"
חבר הכנסת חאמד עמאר מישראל ביתנו שירת בצבא ונפצע, בנו נמצא כעת בקורס קצינים. "הבעיה שלי שאין את המילה שוויון בחוק". חבר הכנסת סאלח סעד: "אני הפכתי היום על פי חוק יסוד לאזרח סוג ב'"
"הבן שלי שנמצא בקורס קצינים עשה עבודה על חוק הלאום וכמה החוק פוגע בו. הוא אמור להוביל חיילים לקרב, לפעילות מבצעית. הבעיה שלי שאין את המילה 'שיוויון' בחוק". חבר הכנסת חאמד עמאר מישראל ביתנו התראיין הבוקר (יום א') והסביר מדוע הוא ועוד שני חברי כנסת (סאלח סעד ואכרם חסון) הגישו עתירה נגד חוק הלאום.
"אם מסתכלים על סעיף 1 ג' בחוק שמדבר על מימוש הזכות להגדרה עצמית לאומית במדינת ישראל, היא ייחודית לעם היהודי", אומר חבר הכנסת עמאר. "אז איפה אני, ששירתתי בצבא, נפצעתי בצבא, איפה הבן שלי שנמצא בצבא עכשיו? איפה המעמד שלו כאן? הדרוזים הם לא חלק רגיל מהמיעוטים, אנחנו עדה שקשרה את גורלה עם מדינת ישראל, כשהיישוב היהודי היה עוד חלש והיו רק 600 אלף יהודים".
ראש המפלגה שלך הוא גם שר הביטחון, למה הוא לא נעמד על הרגליים האחוריות לצידכם?
"ראש המפלגה שלי אביגדור ליברמן אמר יותר מפעם אחת שהוא לא אוהב את החוק הזה והיה מעדיף לקחת את מגילת העצמאות ולאמץ אותה כחוק יסוד. כח"כ שנמצא בכנסת ישראל כמעט עשר שנים, חוק הלאום היה צריך להתקבל על ידי יותר מ-100 חברי כנסת. אין להו בעיה להגדיר את מדינת ישראל כמדינה של העם היהודי, אבל להכניס מילת שיוויון זה היה נותן כוח לחוק הזה. מה הכוח של החוק הזה עכשיו אחרי שהוא שעבר עם 62 חברי כנסת? זה מעיד שחצי מהעם לא תומך בחוק יסוד".
סגן יו"ר הכנסת, ח"כ סאלח סעד (המחנה הציוני) אומר כי חוק הלאום מפלג את המדינה. "הדרוזים הפסיקו מזמן להיות חוטבי עצים ושואבי מים. אני לא יכול לשכנע את הצעירים הדרוזים היום עם כל מה שקורה בממשלה הגזענית הזו. יש לנו ממשלה גזענית-ימנית שעושה את הכל רק כדי לשסע את החברה. חובתם של שני הח"כים הדרוזים בקואליציה להצביע נגד ואני מברך אותם על כך. אני וחאמד עמר מתואמים בהרבה תחומים, הייתי מצפה שגם מפלגת כולנו ומפלגות אחרות שהן פחות ימניות יתנגדו לחוק הזה. זה חוק גזעני שמשסע ומפלג את החברה בישראל".
לטענת חבר הכנסת סעד, החוק הופך אותו לאזרח סוג ב'. "זה לא רק דרוזים, מה עם המעמד של הרוסים שעדיין לא אזרחים, של האתיופים שעוד לא התייהדו? מה קורה איתם, איפה המעמד שלהם? אני הפכתי היום על פי חוק יסוד לאזרח סוג ב'. שירתתי את המדינה 12 שנים בזרועות הביטחון, יש לנו אלופים ותתי-אלופים בצה"ל, מה הם יגידו? אני כבר סרקתי את תעודת הזהות שלי, רשמתי במקום אזרחות ישראלית 'אזרח סוג ב'' ושלחתי אותה לשר הפנים ולראש הממשלה. זה מה שאני מרגיש היום. אחרי שהחוק אושר, אני אכן אזרח בלי שיוויון".
מה אתם מצפים שבג"צ יעשה?
"אני מצפה שבג"צ יפסול את החוק הגרוע הזה ויאפשר לנו ככנסת לחוקק חוק שייתן שוויון", אומר ח"כ עמר. "לא יכול להיות שיהיה מצב בלי שוויון בחוק יסוד שמדבר על חוק הלאום של מדינת ישראל".
ח"כ סעד: "היו לי שיחות בעניין הזה עם משפטנים גדולים במדינה וכולם אמרו: 'יש לכם סיכוי אדיר להצליח בבג"צ. כי זה חוק בעייתי, חוק שלא עומד בבג"צ, פוגע פגיעה ישירה ב-20 אחוז מהאוכלוסיה בישראל'. לכן הלכנו לבג"צ".