רוצים לרכוש קלנועית? זה מה שצריך לדעת
קלנועית יכולה להוות פתרון תחבורתי מעולה עבור מבוגרים רבים. רגע לפני שאתם הולכים לרכוש אחת - קבלו מדריך מפורט עם כל הפרטים שצריך לדעת
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
ללא הוצאות רישוי, דלק, ביטוח רכב או חנייה - הקלנועית מהווה פתרון ניידות יעיל ביותר וחסכוני לסביבה הקרובה בעיר, בכפר, בקיבוץ או במפעל.
ניתן לנסוע איתה לקניות בשוק או בסופרמרקט, לאסוף את הילדים מהגן או מתחנת האוטובוס, לעשות סידורים, לקפוץ לדואר, לבנק או לקופת חולים או סתם להיפגש עם חברים. הקלנועית יכולה גם לשמש במקום מכונית שנייה בבית ולחסוך את ההוצאות הרבות הכרוכות באחזקת כלי רכב.
הפעלת הקלנועית פשוטה ולגמרי לא מצריכה מיומנות מסוימת, אין צורך ברישיון נהיגה והנסיעה, מכיוון שרוחב הקלנועית לא עולה על מטר, תתבצע במקרים רבים על המדרכה במהירות של כ-12 קמ"ש.
אחרי שהגענו להחלטה שקלנועית היא הפתרון, כדאי לשאול מספר שאלות כמו - מה הצורך לשימוש לקלנועית, האם משתמשי הקלנועית גרים בסביבה עירונית או כפרית, האם הם גרים בסביבה מישורית או איזור של עליות וירידות, לאיזה מרחק המשתמשים רוצים להגיע, והאם אנחנו רוצים לשנע את הקלנועית באמצעות רכב למקומות מרוחקים.
בסיועו של ירון ליזרמן, סמנכ"ל שיווק חשמלית ריידר בע"מ, הכנו עבורכם מדריך מפורט עם כל הפרטים שצריך לדעת לפני שרוכשים קלנועית:
סוגי הקלנועיות הקיימות בשוק
קלנועית גדולה - לנסיעות לטווח ארוך של עד 30 ק"מ לטעינה
- יתרונות: נועדה לשני נוסעים (המקסימום המותר בחוק), נוחה מאוד לנסיעה, בעלת מנוע גדול המתאים לנסיעה בעליות קשות, ניתן להתקין כיסוי לנסיעה בגשם.
- חסרונות: בשל גודלה, לא ניתן להיכנס למבנים, יקרה יחסית.
קלנועית בינונית - לנסיעות לטווח בינוני של עד 15 ק"מ לטעינה
- יתרונות: ניתן להיכנס למבנים (ללא גגון). חלק מהדגמים יכולים להתפרק ולהיכנס לרכב, יחסית נוחה לנסיעה ולא יקרה כל כך.
- חסרונות: מיועדת לנסיעה עם נוסע אחד בלבד, לא מתאימה לנסיעה בעליות קשות.
קלנועית קטנה מתקפלת - לנסיעות לטווח קטן של עד 10 ק"מ לטעינה
- יתרונות: ניתן להיכנס למבנים, ניתן לקפל ולהכניס לרכב, בעלות אישור הטסה לחו"ל, זולות יחסית.
- חסרונות: מיועדת לנסיעה עם נוסע אחד בלבד, לא מתאימה לנסיעה בעליות קשות, פחות נוחה לנסיעה ביחס לגדולות, מהירות נמוכה (עד 6 קמ"ש).
מה עדיף – קלנועית עם 3 או 4 גלגלים?
קלנועית בעלת 4 גלגלים מקנה תחושת יציבות טובה יותר מאשר קלנועית 3 גלגלים. עם זאת, קלנועית עם 3 גלגלים תהיה בעלת כושר תמרון גבוה יותר, למשל בשבילים מפותלים בקיבוץ או בתוך מפעל או מחסן.
היכן מותר לנסוע בקלנועית?
ככלל אין לנהוג בקלנועית בכביש אלא על המדרכה. אולם לכלל זה חריגים רבים. במקרים אלו מותר לנהוג בכביש: בקיבוץ או במושב, במקרה ואין במקום מדרכה, לשם מעבר ממדרכה למדרכה, כשהמדרכה אינה מאפשרת נסיעה עליה בגלל מידותיה, מצבה או מכשולים עליה או כשלא ניתן לעלות ולרדת מהמדרכה באמצעות הקלנועית.
האם קלנועיות מצריכות רישיון נהיגה ורשיון רכב?
אין צורך ברישיון נהיגה וברשיון רכב לנהיגה ושימוש בקלנועית.
אילו סוגי ביטוח צריך לקלנועית?
קיים ביטוח חובה לקלנועית. הביטוח אינו יקר וכדאי לבצעו. קיימים גם ביטוחים נוספים שניתן לרכוש כמו למשל ביטוח תאונות ובטוח נזקי גוף צד ג' (נועד לכיסוי פיצוי נזקי גוף למשתמשים בקלנועית ונזקי גוף לצד ג' לארועים שלא יוגדרו "תאונת דרכים"), ביטוח רכוש צד ג' – שנועד לכיסוי פגיעות של הקלנועית ברכוש צד ג' לארועים שלא יוגדרו "תאונת דרכים", או ביטוח מקיף שנועד לבטח את הקלנועית עצמה למקרה גניבה שריפה ועוד. ניתן גם להוסיף את הקלנועית לביטוח הדירה בתוספת לא גדולה.
מנוע, מצבר והטענה
לרוב, קלנועית עובדת על מתח של 24 וולט. לכן יש בקלנועית 2 מצברים בעלי 12 וולט כל אחד. מצברים אלו נטענים על-ידי חיבור לשקע חשמלי רגיל בעזרת מטען שמסופק ביחד עם הקלנועית. רצוי מאוד לטעון את המצברים בכל ערב, מיד לאחר הנסיעה.
המנוע בקלנועיות הוא מנוע מתח ישר הפועל על 24 וולט. הספק המנוע הוא בין 200 ל 2,000 וואט. אם הקלנועית היא זוגית או שתנאי הדרך כוללים עליות רבות, רצוי לבחור בקלנועית בעלת מנוע עם הספק גבוה ככל הניתן.
נסיעת מבחן
החלטתם לרכוש קלנועית? אל תוותרו על נסיעת מבחן, ורצוי בסביבה שלכם. ערכו את נסיעת המבחן גם בעליות, ואם אתם מתכוונים לרכוש קלנועית זוגית, הקפידו לנסות אותה עם שני נוסעים כדי לבחון את כוחה. לא תמיד קלנועית שמבטיחה נתונים מסוימים על הנייר עומדת בהבטחה גם בשטח.
השוואה בין חברות
כמו בכל קנייה שתבצעו, גם כאן כדאי להשוות מחירים, להשוות נתונים בין הקלנועיות, לבדוק אם לקלנועית שאתם מתכוונים לרכוש יש אחריות, לכמה זמן ועל-ידי מי, והאם התיקון, אם יידרש כזה, מתבצע בבית הלקוח או במוסך המרוחק מביתו, דבר שעלול להוות בעיה אם הקלנועית לא ניתנת לניוד ברכב.
קלנועית יד שנייה
אופציה נוספת היא לרכוש קלנועית יד שנייה מאדם פרטי או מחברה. רכישה מאדם פרטי תהיה ברוב המקרים זולה יותר, אולם יש להיזהר ממספר דברים: ראשית, אורך החיים של קלנועית נע בין 5 שנים לקלנועית פשוטה ועד 20 שנה לקלנועית ברמה גבוהה.
אדם לא מקצועי יתקשה לדעת מה גיל הקלנועית. בנוסף, בלאי המנוע והגיר יכולים להיות גבוהים ויתכן שלאחר הרכישה תחוו תקלות שעלות התיקון שלהן עולה על סכום הרכישה של הקלנועית כולה.
חלק חשוב ויקר בקלנועית הוא המצברים. בדרך-כלל ניתן לראות על המצברים את תאריך היצור שלהם. אם הוא מעל שנה וחצי, כנראה שתאלצו לרכוש מצברים חדשים (עלות של 1,500 שקלים).
החלטתם בכל זאת לרכוש קלנועית משומשת מאדם פרטי? חשוב לברר שבמקרה הצורך, ניתן לרכוש חלקי חילוף לדגם הספציפי אותו אתם מתכוונים לרכוש, שהרי לפעמים הדגם הוא ישן מאוד וכבר לא ניתן להשיג חלפים או שהיבואן של אותו דגם סגר את העסק.
רכישת קלנועית יד שנייה מחברה היא בדרך-כלל האופציה הבטוחה יותר. אמנם תשלמו מעט יותר, אבל תיהנו ממגוון יתרונות: הקלנועית עוברת שיפוץ מקיף על-ידי טכנאי קלנועיות מוסמך, חלקים עם בלאי גבוה מוחלפים לחדשים, בקלנועיות מותקנים מצברים חדשים כאשר ממילא צריך להחליפם כל שנתיים, תקבלו תקופת אחריות לקלנועית (משתנה מחברה לחברה), הקלנועית עוברת טיפול קוסמטי הכולל בין היתר צביעה, החלפת פלסטיקה ועוד, לעתים רבות אף מותקנת מערכת הנעה חדשה לגמרי הכוללת גיר ומנוע חדשים, כך שליבת הקלנועית חדשה לגמרי, אך המחיר נמוך בהרבה מקלנועית חדשה, ולכן העסקה משתלמת במיוחד.
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"