ריבלין לנשיאת קרואטיה: "בעבר שלנו היו רגעים אפלים"
נשיא המדינה הגיע לביקור רשמי אצל קולינדה גרבר-קיטרוביץ' והתייחס לשיתוף הפעולה של הקרואטים עם הנאצים במלחמת העולם השנייה: "העבר לא פשוט". הנשיאה ענתה: "אנו מחויבים למאבק באנטישמיות". השניים דנו בקידום עסקת המכירה של F-16 מישראל לקרואטיה
נשיא המדינה ראובן ריבלין התקבל היום (ג') בקרואטיה בטקס קבלת פנים ממלכתי על ידי הנשיאה קולינדה גרבר-קיטרוביץ'. תחילה נועדו השניים בראמון הנשיאות בפגישה מצומצמת ולאחריה המשיכו לשיח מורחב בהשתתפות שר החקלאות אורי אריאל, שר הכלכלה אלי כהן ומקביליהם. בסיום הפגישה נשאו ריבלין וגרבר קיטרוביץ' הצהרות משותפות לתקשורת.
ריבלין בירך אותה ואת אזרחי קרואטיה על ההישג של נבחרת הכדורגל – מקום שני בטורניר גביע העולם שהסתיים ברוסיה בשבוע שעבר. "העולם כולו ראה את תמיכתך בקבוצתך", אמר. "העולם כולו חזה במנהיגה שגאה במדינתה, שאוהבת ודואגת לאזרחיה ונמלאנו הערכה כלפייך".
ריבלין הוסיף כי הוא מוקיר את החברות העמוקה והקרובה בין העמים, את המסחר הצומח ואת שיתוף הפעולה הגדל, אבל התייחס גם לעברו של העם היהודי בתקופת השואה בקרואטיה, אז שיתף השלטון המקומי פעולה עם הנאצים: ״אנו מביטים יחד אל העתיד, אך גם אל העבר שאותו אנו לומדים ומלמדים. עברנו המשותף לא תמיד פשוט, ובו לא מעט רגעים אפלים, אבל גם לא מעט גיבורים. ישנם 115 חסידי אומות עולם קרואטיים, וכל אחד מהם הוא נר בחשיכה".
ריבלין וגרבר-קיטרוביץ', היום בקרואטיה:
הנשיאה גרבר-קיטרוביץ' התייחסה בדבריה לזיכרון השואה: "בשיחתנו דיברנו גם על אודות ההיסטוריה המשותפת שלנו, ומה חובתנו לעשות כדי למנוע מהטרגדיות האלה להתרחש שוב. יסודות הדמוקרטיה של קרואטיה מושתתים היטב על האנטי-פאשיזם, והדבר הוביל לקרואטיה המודרנית.
"ממשלות קרואטיה לדורותיהן הביעו הערכה עמוקה לקורבנות השואה. קרואטיה רואה בשיתוף הפעולה שלה עם מוסדות ישראליים לזיכרון השואה חשיבות רבה בשימור זיכרון הקורבנות. קרואטיה הוכיחה שוב ושוב את מחויבותה למאבק העולמי נגד האנטישמיות וכל צורות אחרות של שנאת זרים".
הנשיאה ציינה את הרשמים העמוקים שהותיר בה ביקורה בישראל ב-2015. היא הזכירה כי הגעתו של ריבלין היא עדות להתקדמות ביחסים בין המדינות: "ביקורך כאן חשוב מאוד לא רק לאור היחסים הבילטרליים המצוינים בין קרואטיה וישראל, אלא גם בגלל הקהילות שלנו, ובמיוחד הקהילה היהודית בקרואטיה. קרואטיה וישראל, כמדינות ים-תיכוניות, צריכות לבחון את כל ההזדמנויות להעמקת שיתוף הפעולה. ישנם נושאים רבים משותפים שניצבים בפנינו, כגון הגירה, ביטחון וכמובן הזדמנויות משותפות במשק האנרגיה, בתעשייה, בחקלאות ובפעילויות כלכליות אחרות".
הנשיאה התייחסה בהרחבה לעסקת הצפויה שבמסגרתה תרכוש קרואטיה מטוסי F-16 מישראל: "בין ישראל וקרואטיה ובינינו אישית יש ידידות של בעלי ברית. הדגש של השיחות שלנו היום הוא על שיתוף פעולה צבאי וכלכלי. רכישת מטוסי ה-F-16 חיזקה והעלתה את היחסים שלנו לרמה חדשה. לא מדובר רק במכירת ציוד צבאי, אלא בחבילה רחבה המהווה צעד ראשון לקראת שותפות אסטרטגית ארוכת טווח בין קרואטיה וישראל".