ספורטאי-העל שעשוי להנהיג מעצמה גרעינית
אימראן חאן, קפטן נבחרת הקריקט שהוביל את פקיסטן לזכייה בגביע העולם, מגיע לבחירות היום כמועמד המוביל. אחרי שנפטר מתדמית "הפלייבוי ממועדוני לונדון", ולמרות טענות גרושתו שהוא דו-מיני ומכור לסמים, הוא מקווה לגרוף את קולות האיסלאמיסטים. "אחסל את השחיתות והעוני"
אזרחי פקיסטן יצאו הבוקר (יום ד') לקלפיות כדי להצביע בבחירות הכלליות ולהכריע בין השאר מי יהיה ראש ממשלתם, כשסיכוייו של כוכב הקריקט לשעבר אימראן חאן לזכות בתפקיד נראים גבוהים מאי פעם. עם זאת מפלגתו צועדת ביתרון דחוק בלבד על מפלגתו של ראש הממשלה לשעבר נוואז שריף, המוחזק בכלא.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
תהיה זו הפעם השנייה בלבד בתולדות פקיסטן – מדינה עם היסטוריה של שלטון צבאי – שבה ממשלה אזרחית שהשלימה את כהונתה מעבירה את השלטון לממשלה נבחרת. כך היה גם ב-2013, ופירוש הדבר שתהיה זו הפעם הראשונה בפקיסטן שבה מכהנות שלוש ממשלות אזרחיות בזו אחר זו. אלא שבפועל גם הפעם ידו של הממסד הביטחוני בוחשת בנעשה בפוליטיקה, והצבא וכוחות הביטחון האחרים מואשמים בניסיון להשפיע על תוצאות הבחירות ולהביא לבחירה באימראן חאן בעקבות הקרע בינם לבין מפלגת השלטון של שריף.
"אימראן חאן הוא התקווה היחידה לשינוי גורלה של המדינה שלנו", אמר הבוקר טופאיל עזיז, בן 31, שהגיע להצביע בעיר פשאוור. "אנחנו תומכים בו במאבקו נגד השחיתות". הקלפיות ייסגרו בשעה 16:00 שעון ישראל, והתוצאות צפויות להיוודע בסביבות השעה 23:00. לפי הסקרים האחרונים המרוץ בין מפלגתו של חאן למפלגתו של שריף צמוד ביותר, ואף שחאן זוכה ליתרון קל בקרב כלל המצביעים נראה שהמרוץ יוכרע בפונג'ב, המחוז המאוכלס ביותר בפקיסטן, שבו צועדת ביתרון דווקא מפלגתו של שריף.
אימראן חאן נכנס לפוליטיקה הפקיסטנית בשנות ה-90, אבל רק בתחילת העשור הנוכחי הפך לכוח פוליטי משמעותי. במרוצת השנים הוא הצליח להיפטר מתדמית הפלייבוי שדבקה בו מאז הימים שבהם נהג לבלות במועדוני הלילה של לונדון, ובתפנית חדה-משהו אימץ לו תדמית שמרנית וקנאית יותר. חאן מציג את עצמו כלוחם בשחיתות וכמי שנאבק באליטה הפוליטית הישנה, והבטיח להפוך את פקיסטן הענייה – ביתם של 208 מיליון תושבים, רובם מוסלמים – ל"מדינת רווחה איסלאמית". יותר מ-40% מהפקיסטנים הם חסרי השכלה שאינם יודעים קרוא וכתוב, וחאן הבטיח שאם ייבחר לראש הממשלה ייצור 10 מיליון משרות חדשות ויקים בתי חולים ובתי ספר "ברמה עולמית".
הגרושה: "5 ילדים מחוץ לנישואים"
"אנחנו מתמודדים עם מאפיה", אמר חאן בן ה-65 בעצרת שקיים לאחרונה בעיר קראצ'י. "זו מאפיה שעשתה כסף במדינה הזו, העבירה אותו לחו"ל וקברה את המדינה בחובות". החודש הצהיר חאן כי הוא "די בטוח" שינצח ויהפוך לראש הממשלה, ולדבריו כשיעלה לשלטון יילחם בשחיתות ובעוני בעזרת מודל דומה לזה של סין, בעלת בריתה הקרובה ביותר של פקיסטן.
חאן, בוגר אוניברסיטת אוקספורד, זכור בפקיסטן כקפטן של נבחרת הקריקט הלאומית שזכתה בגביע העולם ב-1992. את מפלגתו הוא הקים לפני יותר מ-20 שנה, אבל רק כעת הוא יכול להרגיש שהבשילו התנאים לניצחונו. את נאומיו הוא עדיין מתבל בהתייחסויות לעולם הקריקט, אלא שכעת הוא פונה גם לבו של המחנה הדתי השמרני.
חאן נישא בפברואר השנה בפעם השלישית. רעייתו החדשה היא בושרה מנקה, מדריכה רוחנית במסדר מוסלמי-סופי, ולדבריו את פניה ראה רק אחרי הנישואים. לאחרונה סיפר שכשהסירה סוף סוף את הרעלה, הוא לא התאכזב. יש לה חמישה ילדים, וכשהשניים הכירו היא הייתה עדיין נשואה.
רק לאחרונה הואשם חאן על-ידי אשתו השנייה בספר שפרסמה כי בגד בה, השתמש בסמים קשים והביא לעולם לפחות חמישה ילדים מחוץ לנישואים, חלקם עם נשים הודיות. היא טענה גם כי הוא דו-מיני, טְענה שעלולה להיות נפיצה למדי בפקיסטן השמרנית. בעקבות הדברים אמר חאן: "עשיתי כמה טעויות בחיי, אבל הנישואים לאשתי השנייה היו הטעות הגדולה מכולן". אשתו הראשונה של חאן הייתה ימימה גולדסמית', בריטית ממוצא יהודי.
מכתיר המלכים: בנה של בנזיר בוטו
למרות יתרונה הקל בסקרים תתקשה מפלגתו של חאן, תחריק א-אינסף (PTI, "התנועה הפקיסטנית לצדק"), להשיג רוב מוחלט באסיפה הלאומית, שבה 272 חברים. פירוש הדבר שגם אם תגיע למקום הראשון בבחירות היא תיכנס לשבועות ארוכים של משא ומתן קואליציוני, והדבר עשוי להקשות עוד יותר על כלכלתה המקרטעת של פקיסטן.
חאן שלל את האפשרות שיקים ממשלת קואליציה עם "מפלגת העם של פקיסטן", שעד לעליית מפלגתו הייתה אחת משתי המפלגות הגדולות וכעת מהמקום השלישי עשויה להיות זו שתכתיר את ראש הממשלה. בראש המפלגה עומד בילוואל בוטו בן ה-29, בנה של ראש הממשלה לשעבר בנזיר בוטו, שנרצחה בשנת 2007 על-ידי מחבלי הטליבאן. גורמים במפלגתו טוענים גם הם כי הם נתונים לאיומים מצד הממסד הביטחוני, הרוצה לכאורה בניצחונו של חאן. ניצחון של חאן יסמן את תחילתו של עידן פוליטי חדש במדינה אחרי שנים ארוכות של שלטון מפלגתו של שריף ומפלגת העם.
חאן מסביר את סירובו-לכאורה להקים ממשלה עם "מפלגת העם" בכך ששיתוף פעולה עם המפלגות הוותיקות לא יאפשר לו לשים קץ לשחיתות ולחולל שינוי אמיתי. אם חאן לא יקבל את תמיכת מפלגת העם הוא ייאלץ לגייס את תמיכתם של מועמדים עצמאיים או את תמיכתן של מפלגות קטנות, שמרניות ודתיות-למדי, שלחלקן יש קשרים לארגוני טרור. במערכת הבחירות הנוכחית יש השתתפות חסרת תקדים בהיקפה של ארגונים קיצוניים כאלה, שבעבר פעילותם נאסרה.
מול חאן מתייצבת מפלגת ה-PML-M של נוואז שריף בן ה-68, מי שכיהן בעבר שלוש פעמים כראש הממשלה. מפלגתו של שריף טוענת כי חאן זוכה לתמיכת לא הוגנת מהצבא, שגם כעת, כשפקיסטן היא דמוקרטיה יותר מבעבר, עדיין זוכה לקבוע את המדיניות בנושאי ביטחון ומדיניות חוץ חשובים. פקיסטן, נזכיר, היא מעצמה גרעינית ויריבתה ההיסטורית של הודו.
שריף הורשע בתחילת החודש בעודו בחו"ל בשחיתות ונידון ל-10 שנות מאסר. הוא הורשע ברכישה בניגוד לחוק של דירות בלונדון בעזרת חברות בחו"ל באמצע שנות ה-90. ב-13 ביולי, אחרי ההרשעה ומתן גזר הדין, חזר שריף לפקיסטן ונעצר. הוא מכחיש שעבר עבירה כלשהי וטוען כי מדובר בקונספירציה שמנהלים נגדו גורמים בצבא ובמערכת המשפט ממניעים פוליטיים.
אם מעט נשים יצביעו – התוצאה תבוטל
בעוד נוואז שריף מוחזק בכלא מי שמנהל את מפלגתו הוא אחיו, שהבז שריף. במפלגה טוענים כי השלכתו של נוואז שריף לכלא רק עודדה את תומכיה לפעול ביתר שאת כדי לנצח בבחירות. כדי לשכנע את הציבור להצביע למפלגה הדגיש נוואף שריף את מיזמי התשתיות הגדולים שקידם בפקיסטן, במיוחד בניית כבישים ותחנות כוח שסייעו להפחית את הפסקות החשמל הרבות שאיתן התמודדו תושבי פקיסטן במשך שנים. הוא טוען שזו הוכחה לכך שבהנהגתו נמצאת פקיסטן בדרך לשגשוג.
האח שהבז שריף הגיע הבוקר לקלפי בלהור כדי להצביע ואמר: "אם נקבל את ההזדמנות נשנה את גורלה של פקיסטן. נשים קץ לאבטלה, נעקור את העוני מהשורש ונקדם את החינוך". מפלגתו של שריף מבקשת להפוך את הבחירות בפקיסטן למעין משאל עם על הדמוקרטיה הפקיסטנית וקראה לציבור "לשמור על קדושת ההצבעה".
המנצח בבחירות יצטרך לנהל גם את מערכת היחסים המורכבת למדי של פקיסטן עם ארה"ב על רקע המלחמה בטליבאן באפגניסטן השכנה. וושינגטון מאשימה את פקיסטן כי היא אינה עושה די כדי למגר את הטליבאן, שלוחמיו מסתתרים בצד הפקיסטני של הגבול עם אפגניסטן, ולאחרונה קיצץ ממשל טראמפ בסיוע הכלכלי לפקיסטן כדי ללחוץ עליה לפעול ביתר שאת בעניין זה. "ככל שהכוחות האמריקניים יישארו שם זמן רב יותר, כך יפחת הסיכוי להסדר מדיני", אמר אימראן חאן לפני שבועות אחדים.
ועדת הבחירות המרכזית הבהירה השבוע כי תוצאות הבחירות יבוטלו אם שיעור ההצבעה בקרב נשים לא יגיע ל-10%. דרישת הסף הזו נקבעה אחרי הבחירות בשנת 2013, שבהן בכמה אזורים שמרניים, בעיקר בצפון-מערב המדינה, נאסר על נשים לצאת להצביע.