צלם נתן להודים אוכל מפלסטיק כדי לצלם עוני
ביקורת עולמית על הצלם האיטלקי אלסיו מאמו, שהניח על שולחנם של ילדים הודים אוכל מזויף וצילם את סדרת התמונות "חולמים על אוכל". גולשים ומומחים: "זו פורנוגרפיה של העוני". הצלם: "טעיתי, אבל התכוונתי לטוב"
סדרת תמונות שצילם הצלם האיטלקי עטור הפרסים אלסיו מאמו מעוררת בימים האחרונים סערה בהודו וברחבי העולם, ומבקריו טוענים כי היא חסרת רגישות ונצלנית. בסדרת התמונות "חולמים על אוכל" צילם מאמו ילדים הודים המכסים את עיניהם מול שולחנות עמוסים באוכל מפלסטיק – כשהמטרה היא לעורר מודעות לבעיית הרעב בעולם ובהודו בפרט.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
את התמונות צילם מאמו במדינות המחוז ההודיות אוטר פרדש ומדהייה פרדש כבר בשנת 2011, אבל לידיעת ההמונים הן הובאו רק בימים האחרונים, אחרי שפורסמו בעמוד האינסטגרם של ארגון World Press Photo. בתיאור שהוצמד לתמונות בעמוד האינסטגרם הבהיר מאמו כי התמונות מבוימות: "הבאתי שולחן עם אוכל מזויף ואמרתי לאנשים לחלום על סוג כלשהו של אוכל שהם היו שמחים למצוא על השולחן שלהם", הסביר.
ההסבר של מאמו לא סיפק את הגולשים ואת המומחים, ובעקבות הפרסום מתחו עליו רבים ביקורת קשה, שלפיה מדובר במעשי לא מוסרי וב"פורנוגרפיה של העוני". ברשתות החברתיות אף נפוץ ההשטאג #PovertyPorn. משתמש אחד באינסטגרם כתב: "זה כל כך חסר רגישות. יש דרכים טובות יותר לעורר מודעות מאשר לנסות לשלול מאנשים את הכבוד שלהם. קצת אמפתיה. אנשים עניים הם לא תפאורה". גולשים אחרים הגנו על הצלם, והדגישו כי מטרת התמונות היא לזעזע ולגרום לציבור לחשוב על מצוקת הרעב.
ב"גרדיאן" הבריטי דיווחו כי אולייבה לורן, שעבד כעורך במגזינים יוקרתיים, תקף בחריפות את מעשהו של מאמו. לורן כתב כי מדובר במעשה נצלני: "הביקורת עליו מוצדקת! העבודה הזו מעולם לא הייתה צריכה להיעשות". גם כלי תקשורת בהודו מתחו ביקורת על סדרת התמונות, וצלם העיתונות הארי אדיברקר כתב: "זו עיתונות גרועה ואפילו אנושיות גרועה. יותר מדי אנשים באו ועשו עבודה מבישה כזו בהודו, והפרסים שלהם רק פותחים את הדלת לרבים אחרים שחושבים שזה בסדר. זה לא. זה פשוט בלתי נסלח".
מאמו מסר בתגובה: "המטרה היחידה הייתה לאפשר לתושבי המערב לחשוב, בדרך פרובוקטיבית, על הבזבוז של מזון. אולי זה לא הצליח בכלל, אולי שגיתי באופן שבו עשיתי את זה, אבל פעלתי בכנות ובכבוד כלפי כל האנשים המעורבים. אני אדם ואני יכול לעשות טעויות. אני מבקש להביע התנצלות כנה בפני כל מי שנפגע מהתמונות האלה ובפני כל האנשים שצילמתי. אני תמיד פתוח לביקורת על היצירה שלי, אבל מעולם לא הרגשתי מותקף בשנאה כמו בתגובות שמופנות אליי בימים האחרונים".
לפי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, לפחות 194 מיליון הודים הולכים לישון רעבים מדי יום. במדד הרעב העולמי לשנת 2017 דורגה הודו במקום ה-100 מתוך 119 בעולם. מנגד, לפי חוקרים, יותר משליש מכלל המזון המיוצר בעולם נזרק לפח מבלי להיאכל.