פריצת דרך: תרופה חדשה הצליחה לעכב את מחלת האלצהיימר
לאחר שנים בהן לא חלה כל התקדמות בטיפול התרופתי במחלת הדמנציה חשוכת המרפא, תרופה ניסויית האטה את התקדמות האלצהיימר בעשרות אחוזים. על פי ההערכות אחד מכל 5 קשישים בישראל סובל מאלצהיימר
תקווה חדשה לחולי אלצהיימר: תרופה חדשה הנמצאת בשלבי פיתוח אחרונים הצליחה להאט את התקדמות מחלת הדמנציה חשוכת המרפא, כך מדווחים מדענים היום. מדובר בהצלחה נדירה בשטח שבו כבר שנים אין התקדמות משמעותית, ואף טיפול רפואי לא הצליח לרפא את המחלה בה לוקים מיליוני בני אדם ברחבי העולם.
אבל ההצלחה היא חלקית: מצבם של כל חולי האלצהיימר שהשתתפו בנושא המשיך להידרדר, אולם אלה שנטלו את התרופה החדשה, במינון הגבוה ביותר, הידרדרו בקצב האיטי ביותר, כלומר התרופה הביאה להאטה משמעותית בהתקדמות האלצהיימר.
במחקר שנערך על ידי יצרניות התרופה חברת ביוגן הבינלאומית וחברת אייסאי היפנית, השתתפו 856 מטופלים מארה"ב, אירופה ויפן הסובלים מאלצהיימר בשלב מוקדם. המטופלים קיבלו את התרופה הניסויית BAN2401 במינונים שונים.
מדובר ב"נוגדן מונוקלונלי", חלבון שסונתז במעבדה, בדומה לנוגדנים בגוף הנלחמים בחיידקים ונגיפים, שנועד לתקוף את מרבצי החלבון "עמילואיד" המצטברים במוחם של החולים. על פי אחת התאוריות, מרבצי עמילואיד אלו הם הגורמים למחלה.
החוקרים מצאו כי לאחר 18 חודשי ניסוי, נצפה עיכוב של 47% בקצב הידרדרות המחלה אצל אלה שקיבלו את המינון הגבוה ביותר של התרופה. הממצאים פורסמו בכנס האלצהיימר שנערך השבוע בשיקגו. לדברי החוקרים, הנוגדן הצליח להביא להסרה של עד 93% מהפלאק העמילואידי במוחם של החולים, שקיבלו את המינון הגבוה ביותר של התרופה.
כעת מתכוונים החוקרים להמשיך בניסוי קליני שלב 3, השלב האחרון לפני קבלת אישור שיווק התרופה על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני. שני השלבים הקודמים של הניסוי, נועדו לבדוק את בטיחותה של התרופה, תופעות הלוואי שלה ויעילותה, כשהשלב השלישי והאחרון יבדוק את כל השפעות התרופה על מספר נבדקים נרחב עוד יותר.
מדובר בבשורה השנייה הטובה השבוע לחולים: מחקר קודם שפורסם בכנס הראה כי הפחתת ערכי לחץ הדם באמצעות תרופות היא בטוחה לחולי האלצהיימר, ואף מפחיתה את קצב ההידרדרות הקוגניטיבית – סימן מקדים לדמנציה, בשיעור של 20 אחוזים.
כך האלצהיימר פוגע במוח:
בישראל: 1 מכל 5 קשישים סובלים מאלצהיימר
דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר.
אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, עולה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.
אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת.
לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.
השלב הראשון של המחלה
נמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שיכחה של שמות חפצים פשוטים ושיכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.
השלב השני
נמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה.
השלב השלישי והמתקדם
נמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.
אבחון המחלה נעשה במרפאת זיכרון על ידי רופא נוירולוג שבוחן את התגובות לפעילויות היומיום, כמו איבוד היכולת לנהל את ענייני הכלכלה השוטפים (חשבון בנק, תשלום חשבונות), איבוד ההחלטות והסתמכות מוחלטת על אחרים ("תבחר אתה בשבילי"), חזרה על אותה שאלה שוב ושוב במהלך שיחה, איבוד עניין בתחביבים ובעיסוקים שהביאו להנאה בעבר ומידת הפגיעה בזיכרון.
הטיפול המקובל באלצהיימר הוא בתרופות שמעכבות את פירוק המעביר העצבי אצטיל כולין במוח. התרופות מעלות את הריכוז והקשב של החולה, שהופך ליותר מחובר לסביבה, אבל משפיעות פחות על הזיכרון. הן עוצרות את תהליך ההידרדרות, אך לא מונעות את המחלה.