שתף קטע נבחר
 

הונג קונג: ספר של הרוקי מורקמי הוגבל לקריאה בגלל תיאורי סקס

ספרו האחרון של הסופר היפני המוערך הוגבל לקריאה מגיל 18 בלבד והורד מהדוכנים ביריד ספרים. בחודש שעבר הוצאו מהספריות בעיר ספרי ילדים בעלי זיקה להט"בית

בית הדין לפרסומים מגונים בהונג קונג סיווג את ספרו האחרון של הרוקי מורקאמי בתור "חומר לא צנוע" וקבע כי בספריות וחנויות הספרים, על כריכתו תופיע אזהרה לגבי תוכנו, והקריאה בו תותר מגיל 18. ההחלטה התקבלה בשבוע שעבר וכבר הובילה להסרת הרומן מדוכנים ביריד ספרים שנערך בעיר - כך על פי ה-South China Morning Post.

 

עותקי הספר עם האזהרה בחנות בהונג קונג (צילום: AFP)
עותקי הספר עם האזהרה בחנות בהונג קונג(צילום: AFP)

הרוקי מורקמי ()
"מי אמר שתיאורי הסקס של מורקמי צנועים פחות מאלה של ג'יימס ג'ויס או הנרי מילר?"

Killing Commendatore יצא ביפן בשנה שעברה ולווה בבאזז גדול ותורים של מעריצים. הוא עוד לא ראה אור בעברית, ועל פי הוצאת Penguin, בה יופיע תרגומו לאנגלית בסתיו הקרוב - הוא עוסק באמנות ובמרכזו צייר שמתמודד עם פרידה מאשתו. הוא נוסע לשהות בבית אמנים ידוע ושם, בעליית הגג, מוצא ציור שנושא את שם הספר. הציור מעלה על בד את סצנת הריגת אביה של דונה אנה על ידי דון ג'ובאני, מתוך האופרה של מוצרט - אבל ממקם אותה במאה השביעית ביפן, מבחינת סגנון ותפאורה.

 

ההחלטה נענית בביקורת גדולה. עצומה שעד כה אספה כ-2,000 חתימות, מבקשת לבטל את קביעת בית הדין, "שהופכת את הונג קונג לאזור השמרני ביותר במזרח אסיה".

 

"בתור מקום שתופס עצמו כעיר העולמית של אסיה, השקפת הרשויות בהונג קונג על מיניות והטיפול שלה בספרות היא מיושנת", אמר ל"גרדיאן" נשיא ארגון פן בהונג קונג, ג'ייסון י. נג. "הם גם שרירותיים: מי אמר שתיאורי הסקס של מורקמי צנועים פחות מאלה של ג'יימס ג'ויס או הנרי מילר? ובכל זאת, הראשון מוחרם מאירוע ספרותי והאחרונים נלמדים בבתי ספר כקלאסיקות". 

 

מתוך הפקת "דון ג'ובאני" של האופרה הישראלית ב-2013 (צילום: אלעד זגמן) (צילום: אלעד זגמן)
מתוך הפקת "דון ג'ובאני" של האופרה הישראלית ב-2013(צילום: אלעד זגמן)

ההחלטה מגיעה לאחר שבחודש הקודם ספרי ילדים בעלי זיקה להט"בית, בהם ספר תמונות ובו שני פינגווינים זכרים שמתאהבים ומאמצים גוזל - הורדו מהמדפים בספריות בהונג קונג, בעקבות קמפיין שהובילה קבוצה הומופובית. כמו כן, ארגון פן העולמי הגיש לאחרונה דוח למועצת זכויות האדם של האו"ם, בו הביע דאגה מהצנזורה באזור, כחלק ממגמה גוברת בסין, המנסה למשטר את האופן שבו סקס מיוצג בספרים.

 

ספרו של הסופר היפני המוערך עורר מהומה אחרת כשראה אור במדינתו. בין השאר מתוארים בו האירועים שהתרחשו בעיר הסינית ננקינג בדצמבר 1937, תחת הכינוי "טבח", שיפן עד היום מסתייגת ממנו. בספר מתואר המאורע על פי הגירסה המוכרת בצד הסיני, לפיה נרצחו בטבח כ-400 אלף אזרחים וחיילים סינים. בית הדין הבינלאומי לפשעים שבוצעו במזרח הרחוק קבע כי לפחות 20 אלף נשים סיניות נאנסו על ידי חיילים יפנים, אך מספר הנרצחים נותר שנוי במחלוקת. יפן מעולם לא הכירה באחריותה לאירוע ובמימדיו כפי שהם מתוארים על ידי הסינים. התייחסותו של מורקמי לפרשה באופן הזה הובילה קוראים רבים בני ארצו לגנות אותו ולראות בו אויב לאומי. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
הרוקי מורקמי
צילום: אלכס קולומויסקי
לאתר ההטבות
מומלצים