"לתפוס את הרגע": צילומים מרהיבים מ-45 יום באירופה הקרה
עיר רפאים שעומדת מלכת משנות ה-70 עם גלגל ענק, בית קפה או בית חולים שכאילו מחכים ללקוחות. אולם קונצרטים מכוסה קרח או מטוס נטוש על רקע הזוהר הצפוני. הצלם דיוויד דה רואדה חוזר איתנו לאחד המסעות הראשונים שעשה, באירופה החורפית והקפואה
בזמן שרוב העולם סובל מגלי חום לוהטים וקטלניים וגם כאן נשבר שיא החום השבוע - אפשר רק לפנטז על הקור. הצלם הצרפתי דיוויד דה רואדה בילה 45 יום ביבשת הלבנה בחורף וחזר עם צילומים מדהימים, לא קונבנציונאליים ומסקרנים שמספקים כניסה לעולם אחר.
"נסענו במשך חודש וחצי דרך איטליה, אוקראינה, רוסיה, אסטוניה, הונגריה, בולגריה, איסלנד, קזחסטן וקפריסין. המסע כולו היה אינטנסיבי מאוד, עם תגליות מדהימות כל יום", מספר דה רואדה שתמיד נמשך לצלם את הצדדים האפלים יותר של מקומות שונים, ואם הם נטושים - מה טוב.
"עולם פוסט אפוקליפטי עם קורטוב של אנושיות"
להגיע למדינות האלו באירופה, שרובן נמצאות בצפון היבשת ועוד בשיא החורף זה אומר לחוות את הצד הקודר שלהן. על פניו נשמע פחות מעניין, להבדיל מטיולים בקיץ, אבל דה רואדה מסביר עד כמה זה בדיוק מה שהפך את הכל ליותר מסקרן ושונה. "האווירה המיוחדת שנבעה מהאדריכלות הברוטליסטית שפגשנו, במיוחד בחורף, הייתה מרהיבה. סדרת התמונות הזו משקפת עולם פוסט-אפוקליפטי, עם קורטוב של תקווה ואנושיות".
דה רואדה ידוע כצלם שתמיד מחפש מקומות לא שגרתיים לטייל בהם ולתעד אותם. לאחר מכן הוא יודע להפוך את החומרים משם לסדרות צילומים יוצאות דופן. אם זה מקומות נטושים כמו מתקן השיגור בקזחסטן - הקוסמודרום בייקונור, הטיול בו הלך לאיבוד באמריקה האחרת או סדרת הכתבות, לא לבעלי פחד גבהים, שצילם ממקומות גבוהים במיוחד ברחבי העולם.
דה רואדה, שמגדיר את עצמו כחוקר אורבני מעבר להיותו צלם, חיפש מקומות חדשים לחקור. במהלך חיפושיו הוא קיבל הצעה מעניינת שלא יכול היה לסרב לה מחברת "ניקון אירופה" (Nikon), יצרנית המצלמות הענקית. "כשנציגי החברה פנו אליי הם שאלו מהי משימת חלומותיי מבחינת צילום ואמרו שהם ישמחו להגשים אותה יחד איתי. זו הייתה אחת מאותן הצעות של פעם בחיים שאתה לא רוצה לפספס", מספר דה רואדה על סיבת יציאתו למסע.
כעבור שישה חודשים ולאחר תכנונים קפדניים משני הצדדים, הנסיעה יצאה לדרך. "המטרה הייתה פשוטה ומאתגרת בו-זמנית: לאתר ולחקור את המקומות המדהימים ביותר כדי ליצור תיק צילומים ייחודי באמת. הניסיון הזה ממש דחף את העבודה שלי מעבר לציפיות הפרועות ביותר שהיו לי".
אחת הערים שדה רואדה התמקד בהן במהלך המסע הזה היא פְּריפּיָאט שבאוקראינה. כיום עיר רפאים נטושה לחלוטין ופעם עיר משגשגת שהוקמה ב-1970 במיוחד כדי לאכלס את עובדי הכור הגרעיני שעבדו בצ'רנוביל. לאחר האסון היא פונתה לחלוטין ונותרה כפי שהייתה אך ריקה מאדם עד היום.
"הרגע הכי אפי שחוויתי"
באחד מימי המסע בטיול הזה הגיע דה רואדה אל תחנת השיגור הנטושה בקזחסטן ולא הפסיק לצלם אותה. לאחר מכן הפך את הצילומים מהמקום לסדרה בפני עצמה שפרסמנו כאן בעבר.
"התמונה הזאת היא תוצאה של נסיעה בכביש לא כביש, במשך 180 קילומטרים שלוותה לאחר מכן בהליכה מתישה בדרך רשה במשך 45 קילומטרים נוספים", מתאר דה רואדה. "ואז הגענו והנה הם עומדים שם. שני שרידים שנשארו מהמירוץ הסובייטי להגיע לחלל במחסן ענק ונטוש. זאת הייתה הסצנה הכי אפית שחוויתי מאז הרמתי מצלמה בפעם הראשונה", הוא מסכם.
תמונות ותיעודים נוספים של דיוויד תמצאו בעמוד הפייסבוק שלו, באינסטגרם ובטוויטר.