שתף קטע נבחר

 

הרמטכ"ל על חוק הלאום: רעות הלוחמים עם אחינו הדרוזים תמשיך להוביל אותנו

על רקע מחאת הלוחמים הדרוזים, קרא רב-אלוף גדי איזנקוט לכלל המשרתים "להותיר את הנושאים הפוליטיים השנויים במחלוקת מחוץ לכותלי הצבא". מוקדם יותר היום הודיעו שני קצינים דרוזים על פרישה מצה"ל

 

גדי איזנקוט (צילום: שאול גולן)
גדי איזנקוט(צילום: שאול גולן)

בעיצומה של הסערה הציבורית על חוק הלאום והודעות הפרישה של שני קצינים דרוזים, קרא בצהריים (יום ג') הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט לכלל מפקדי צה"ל וחייליו להותיר את הנושאים הפוליטיים השנויים במחלוקת - מחוץ לכותלי הצבא.

 

"כצבא עם ממלכתי שייעודו שמירה על ביטחון תושבי ישראל וניצחון במלחמה, אנו מחויבים לשמירה על כבוד האדם, ללא קשר למוצא, דת ומגדר", אמר איזנקוט. "כך היה וכך יהיה תמיד. התחייבנו כי האחריות המשותפת ורעות הלוחמים, עם אחינו הדרוזים, הבדואים ויתר בני המיעוטים המשרתים בצה"ל, ימשיכו להוביל את דרכנו".

 

מוקדם יותר היום החריפה מחאת הלוחמים הדרוזים בצה"ל: שאדי זידאן (23), סגן מפקד פלוגה בגדוד לוחם, פרסם פוסט בפייסבוק שבו הודיע על החלטתו לפרוש מצה"ל בעקבות אישור חוק הלאום במליאת הכנסת.

 

שאדי זידן ועמיר גמאל ()

פוסט פייסבוק שאדי זידן ועמיר ג'מאל  ()

"החלטתי להפסיק לשרת את המדינה", כתב הקצין שמשרת בצה"ל כחמש שנים. "עד היום נתתי למדינה את הנשמה שלי, סיכנתי את החיים שלי, לא ראיתי בית ומה לא".

 

בהמשך הפוסט ציין זידאן כי "עד היום עמדתי מול דגל המדינה בגאווה והצדעתי לו. עד היום שרתי את ההמנון של 'התקווה' כי הייתי בטוח שזאת המדינה שלי ואני שווה לכולם. אבל היום, היום סירבתי בפעם הראשונה בשירות שלי להצדיע לדגל, סירבתי בפעם הראשונה לשיר את ההמנון הלאומי.

 

"אני לא בן אדם של פוליטיקה ולא בן אדם שאכפת לו מזה, אבל!!! אבל אני אזרח כמו כולם ונותן את כל כולי למדינה וגם מעבר, ובסוף אני אזרח סוג ב'??? אז לא תודה, אני לא מוכן להיות חלק מזה וכן, גם אני מצטרף למאבק הזה, וכן, החלטתי להפסיק לשרת את המדינה הזאת. תודה לך מדינת ישראל!".

 

קצין דרוזי לנתניהו: "למה אני צריך לשרת את המדינה כשאני אזרח סוג ב'?"

ביום ראשון פרסם קצין דרוזי נוסף פוסט מחאה בעקבות אישור חוק הלאום, אולם בהמשך מחק את הפוסט. הקצין, סרן עמיר ג'מאל מירכא, כתב מכתב פתוח לראש הממשלה בנימין נתניהו וציין: "אדוני ראש הממשלה, ישבתי עם עצמי ולאחר מלא מחשבות שרצות לי בראש החלטתי להביע את דעתי על חוק הלאום שאתה וחברי הכנסת הוצאתם לפועל".

 

פוסט פייסבוק עמיר ג'מאל ()

 

ג'מאל, מפקד פלוגה, כתב עוד בפוסט כי "שני האחים הגדולים שלי היו גם כן לוחמים והשתתפו במבצעים 'עופרת יצוקה' ו'עמוד ענן', ואני השתתפתי במבצע 'שובו אחים' ו'צוק איתן'. רציתי לשתף אותך אדוני ראש הממשלה וכל עם ישראל במה שאני מרגיש ברגע זה ולשתף אתכם במחשבות שרצות לי בראש.

 

"היום בבוקר, כשקמתי כדי לנסוע לבסיס שאלתי את עצמי למה? למה אני חייב לשרת את מדינת ישראל, המדינה שאני ושני האחים שלי וגם אבא שלי שירתנו אותה במסירות, שליחות ואהבת המולדת ובסוף מה מקבלים? להיות אזרחי סוג ב'. להמשיך לשרת את המדינה? אני לא רוצה להמשיך ואני בטוח שעוד מאות אנשים יפסיקו לשרת וישתחררו מצה"ל בעקבות ההחלטה שלך נתניהו, שלך ושל הממשלה שלך".

 

גם ג'מאל כתב כי החליט להשתחרר מהצבא ו"לא להמשיך לשרת את המדינה", אולם כאמור בהמשך הפוסט שלו הוסר.

 

 

חוק הלאום: דיון באולפן ynet    (צילום: חגי דקל)

חוק הלאום: דיון באולפן ynet    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לפוסט שפרסם ג'מאל כי "חיילים וקצינים, בני המיעוטים, בסדיר, בקבע ובמילואים, היו ויהיו חלק מרכזי מצה"ל, בשדה הקרב ובשגרה. תרומתם לאורך השנים ראויה לכל שבח ונכרתה בברית דמים. צה"ל הוא צבא עם ממלכתי ואחדות שורות הצבא מודגשת בכל סוגי הפעילויות ללא הבדל דת ומין. הבעת עמדה בעלת אמירה פוליטית אינה מאושרת לפי פקודות הצבא. הקצין זומן לשיחה עם מפקדו".

 

המחאה השקטה של משרתים דרוזים בצה"ל באה לידי ביטוי בשני הפוסטים של הקצינים הנחשבים זוטרים בדרגתם, וטרם הגיעה לדרגות בכירות יותר. בצה"ל משרתים גם קצינים דרוזים בכירים, בהם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף כמיל אבו-רוקון, וקצין רפואה ראשי, תת-אלוף ד"ר באדר טריף, לצד טייסים ומג"דים סדירים כמעט בכל החילות.

 

נראה כי בצה"ל מתכוונים לנהוג בזהירות יתרה עם הקצינים שהחלו במחאה הפנים-צבאית, וראשית הם יזומנו לשיחות הבהרה עם מפקדיהם. מתגובת צה"ל ניתן ללמוד ראשית על ההכרה המשמעותית של הצבא במשרתיו הדרוזים, לצד העובדה שהצבא מקבל ותומך בכל משרתיו באשר הם, ללא כל הבדל, בניגוד למשתמע מחוק הלאום.

 

ראשי העדה הדרוזית מסרו בעקבות השיח הציבורי בנושא כי "בני העדה הדרוזית משרתים וימשיכו לשרת בצה"ל בראש מורם, במסירות ומתוך תחושת מחויבות למולדת. יש להשאיר את המחלוקות בנוגע לחוק הלאום במסגרות המקובלות ומחוץ לצבא ולשירות הצבאי, וכן להיזהר מטשטוש של הגבולות בין השניים. אנו נמשיך להיאבק לתיקון החוק כך שיעניק שוויון זכויות ואזרחות שווה".

 

מרצ עתרה לבג"ץ נגד חוק הלאום

במקביל, מפלגת מרצ הגישה הבוקר עתירה לבג"ץ נגד חוק הלאום ובה נטען כי "אין תקדים לעיגון חוקתי של אפליה על רקע גזע, דת או לאום". בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד ערן לב, נטען כי החוק לא חוקתי וסותר את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו.

 

יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, אמרה כי "ראש הממשלה החליט לדרג אזרחים בישראל: יהודים סוג א', דרוזים סוג ב', ערבים ולהט"ב סוג ד' - בלי בושה, בגזענות שאושרה בכנסת ומעוגנת בחוק יסוד. החוק הזה מפר את עיקרון השוויון שעליו הוקמה המדינה ורומס את כל המיעוטים - אזרחים שווי זכויות - שחיים כאן".

 

גם עיריית באקה אל-גרבייה הגישה היום ערר לבית משפט העליון בבקשה לבטל את חוק הלאום. ראש העיר מורסי אבו מוך אמר כי "חוק חדש זה מעגן בתוכו, כאמירה פוליטית וחברתית, את עליונות החברה היהודית בארץ על פני החברה הערבית, תחת אותו שלטון, ובכך נוצרת כאן ועכשיו חברה משוסעת אשר מושתתת על גזענות, הפרדה, בידול והדרה של קבוצות על חשבון קבוצות אחרות".

 

יו"ר יש עתיד יאיר לפיד נפגש עם יו"ר פורום הרשויות הדרוזיות, מופיד מרעי, ואמר: "את חוק הלאום הזה צריך לתקן. אף אחד כאן – לא אנחנו ולא הדרוזים – נגד הרעיון שישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי. אבל לא ניתן שיעליבו ויפגעו באחינו הדרוזים".

 

מרעי אמר: "לפיד חיבר את המנון הגדוד הדרוזי עם אחי ז"ל. לפיד איתנו במחאה שלנו בכל רמ"ח איבריו. אנחנו רוצים להגיע לפתרון של שוויון מוחלט בין העם הדרוזי לעם היהודי הלכה למעשה בחיים, לא רק בקבר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
רא"ל גדי איזנקוט
צילום: שאול גולן
מומלצים