שתף קטע נבחר

 

בצל התקדמות אסד: רוסיה דורשת מהמעצמות לסייע בשיקום סוריה

רוסיה קוראת למעצמות לפתוח את הארנק ולסייע בבנייתה מחדש של סוריה אחרי שבע שנות לחימה. צרפת מתעקשת כי ללא שינוי פוליטי - כספיה לא ישמשו לשיקומה של המדינה השסועה שנזקיה מוערכים בכ-200 מיליארד דולר

 

 

כוחות אסד מניפים את דגל סוריה בקוניטרה    (צילום: רויטרס)

כוחות אסד מניפים את דגל סוריה בקוניטרה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עם ההתקדמות של צבאו של נשיא סוריה בשאר אסד באזורים המוחזקים בידי כוחות האופוזיציה סמוך לגבול רמת הגולן, רוסיה ואירופה נלחמות על בנייתה מחדש של סוריה בימים שאחרי מלחמת האזרחים. שגריר צרפת באו"ם פרנסואה דלאטר הבהיר בפגישה של מועצת הביטחון של האו"ם כי האיחוד האירופי לא ייתן יד בבנייתה מחדש של סוריה "אלא אם יתבצע במדינה שינוי פוליטי, שיכלול תהליכים שקופים ומשמעותיים בתחום החוקה והבחירות במדינה".

 

נשיא סוריה בשאר אסד (צילום: רויטרס)
בשאר אסד. ייתן יד לתמורות פוליטיות בתמורה לסיוע כלכלי מאירופה?(צילום: רויטרס)

סגן השגריר הרוסי באו"ם דמיטרי פוליאנסקי, שארצו תומכת בכוחותיו של אסד, אמר כי בנייתה מחדש של סוריה לא צריכה להיות קשורה בפוליטיקה וכי הקהילה הבינלאומית צריך לתת כתף במאמצי ההבראה של סוריה. עם זאת, במערב נחושים שלא להעביר תקציבים לטובת מאמצי הבנייה מחדש של סוריה בניסיון להעצים את הלחץ במטרה להניע תהליך פוליטי פנים-סורי.

 

המעצמות המחזיקות בזכות וטו על הצבעות במועצת הביטחון הן - ארה"ב, רוסיה, צרפת, סין ובריטניה – הסכימו על תוכנית לשינוי פוליטי בתוך סוריה במהלך פגישה בז'נבה ב-2012, כשנה וחצי אחרי פרוץ מלחמת האזרחים במדינה.

קוניטרה (צילום: AFP)
תומכי אסד חוגגים את ההשתלטות על קוניטרה עם דגלי המדינה(צילום: AFP)

התוכנית מתחילה בהקמת ממשלת מעבר בעלת סמכויות מלאות, בהן הצעת טיוטת חוקה חדשה, ומסתיימת בבחירות שייערכו בסוריה. שליחי האו"ם לסוריה לאורך השנים ניסו להביא את אסד ואנשי האופוזיציה לשולחן המשא ומתן אך ללא הועיל. שליח האו"ם הנוכחי, סטפן דה מיסטורה, פועל להקמת ועדה שתציע חוקה חדשה למדינה.

 

אחרי שבע שנות לחימה, המדינה ספגה נזקים קשים במיודח ועל כן נדרשת בנייה מחדש בחלקים נרחבים ממנה. לוחמת קרקע, תקיפות אוויריות והטלת חביות נפץ הפכו ערים שלמות ותשתיות ברחבי המדינה לעיי חורבות. במקומות מסוימים, בהם העיר חלב, ההרס דומה לזה שנותר אחרי מלחמת העולם השנייה.

 

קוניטרה (צילום: AFP)
חיילים בקוניטרה אחרי כיבוש העיר לראשונה מאז 2014(צילום: AFP)

מוקדם יותר השנה, ממשלת סוריה העריכה כי תקציב הבנייה מחדש בימים שאחרי המלחמה מוערך בכ-200 מיליארד דולרים וצפוי להיפרס על פני 15 שנים. כמו אצל שכנתה עיראק, הנזקקת לשיקום נרחב עקב הקרבות הקשים מול דאעש, אף אחד לא ממהר להציע עזרה במימון התהליך.

 

סגן השגריר הרוסי פוליאנסקי אמר בפגישת מועצת הביטחון של האו"ם בנושא המצב ההומניטארי בסוריה כי החייאת הכלכלה הסורית ויצירת משרות החדשות היא אתגר רציני למשטר אסד, שקרא החודש לחזרתם של יותר מ-5.6 מיליון פליטים סורים לארצם.

פוליאנסקי הוסיף כי מערכות החינוך והבריאות בסוריה דורשות הבראה וקרא לשותפות הבינלאומיות לעזור במאמצי השיקום.

 

הפצצות צבא אסד כוחות מורדים צבא אסד ב סוריה גבול ישראל עשן פיצוץ (צילום: AP)
הפצצות צבא אסד נגד המורדים סמוך לגבול ישראל(צילום: AP)

לחימה בסוריה ליד רמת הגולן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לחימה בסוריה ליד רמת הגולן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הוא גם קרא לשילובה מחדש של סוריה במערכות הסחר והכלכלה האזוריות, מהלך "שיקדם בצורה הטובה ביותר את המטרה הכללית של נרמול היחסים בין המדינות במזרח התיכון". פוליאנסקי הוסיף כי "היציבות בסוריה תעזור בקידום הפשרה בחסות האו"ם, שזכתה לתמיכה מכל חברות מועצת הביטחון".

 

מנגד, שגריר צרפת דלאטר אמר כי תהליך פוליטי לצד כינון חוקה חדשה וקיום בחירות שקופות הם "תנאים הכרחיים ליציבותה של סוריה ולתמיכתנו הכלכלית במאמץ בנייתה מחדש". דלאטר אמר כי "ללא תנאים אלו, דבר לא יכול להצדיק מעורבות כלכלית מצד צרפת והאיחוד האירופי". הוא הוסיף כי "בלי פריצת דרך בהליך הפוליטי, המצב ההומניטרי בסוריה לעולם לא ייפתר".

 

סוחוי 27 (צילום: AFP)
מטוסים סוריים שתועדו סמוך לגבול ישראל(צילום: AFP)

מיג 23 (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

הדיון מגיע על רקע התקדמות כוחותיו של אסד מאז פתיחת המערכה בדרעא בחודש שעבר, שהספיקה להתפשט עד לאזור הגבול בישראל – עם פריסת כוחות הצבא בקוניטרה הסמוכה לגבול. אתמול הניף צבא סוריה את דגל המדינה בכיכר "תחריר" בעיר קוניטרה. מאות מתושבי העיר, הנמצאת סמוך לגבול עם ישראל, הצטרפו לחיילי צבא אסד בחגיגות. בנוסף לפעילות בקוניטרה, צבא אסד ממשיך לפעול גם באזור ירמוכ.

 

שלשום, לראשונה מאז 2014, שבו כוחות אסד אל מעבר הגבול בקוניטרה והניפו את דגל סוריה בגבול ישראל. אתמול החלו כוחות צבא סוריה ובעלי בריתם להיכנס לעיירות באזור קוניטרה סמוך לגבול הישראלי. דגלי סוריה הונפו בכמה כפרים, ובסופו של דבר בעיר קוניטרה הנטושה ובמעבר הגבול לאחר שכוחות אסד התפרסו במקום. המורדים כבשו את מעבר הגבול ב-2014 ועד היום לא הייתה נוכחות של צבא סוריה במקום. מוקדם יותר אמר גורם צבאי סורי כי המורדים מחזיקים רק ב-2% ממחוז קוניטרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דגל סוריה ותמונתו של אסד בקוניטרה
מומלצים