לאפשר טיפול נפשי לכולם ועכשיו
במיזם "ט.נ.א. - טיפול נפשי אפשרי" חברים כמאה מטפלים מוסמכים, הפזורים ברחבי הארץ ומציעים מענה טיפולי לילדים, לבני נוער ולאוכלוסיה הבוגרת. מדובר בטיפול בעברית, ערבית, אנגלית, ספרדית, צרפתית, יוונית ועוד, הזמין מיידית לכל אדם שמרגיש צורך בטיפול, במחיר שווה לכל נפש
ב-10.7.15 התכנסו בדירה בירושלים כ-25 מטפלים מוסמכים וותיקים, פסיכולוגים קליניים ועו"ס פסיכותרפיסטים מירושלים ומהמרכז, שרובם לא הכירו זה את זה לפני כן. סיבת המפגש היתה תחילת החלתה של הרפורמה בבריאות הנפש בראשית אותו חודש. רוב המטפלים, שחלקם עובדים עדיין גם בשירות הצבורי, עבדו עד אז כעצמאים בקליניקות הפרטיות שלהם עם מטופלי השר"פ של קופות החולים.
החלת הרפורמה שנתה את פני הטיפול הנפשי בישראל, כשכיווני השינוי ותוצאותיו הצפויות נחוו כאיום על הקונספט המקצועי של הטיפול הפסיכותרפויטי, ועל האפשרות הנגישה יותר לכל אדם לקבל אותו בשרות הצבורי, או במחיר סביר באופן פרטי.
ברמה הפונקציונלית היתה משמעות הרפורמה העברת הרגולציה של הטיפול הנפשי מהמדינה לקופות החולים, דהיינו, מתן טפול ל"חולי". נגזר מכך, שהזכאים לטפול בשרות הצבורי ו/או הזכאים להשתתפות הקופות בעלות הטפול בקליניקה הפרטית, הם בעלי אבחנה פסיכיאטרית (או חשד לאבחנה), כשההליך לקבלת טיפול דורש הפניה מרופא משפחה ומעורבות של גורמים מפקחים, להם ניתנה הזכות גם להתערב במשך הטיפול ובמועד הפסקתו.
פניה לטיפול נפשי החלה להיות כרוכה בהליכים בירוקרטיים ובמועדי המתנה ארוכים למקום פנוי.
מטרת אותו מפגש מטפלים בירושלים, היתה להתחיל להקים אלטרנטיבה למתן טיפול נפשי פסיכותרפויטי, כשם שלמדו לתת אותו, שבו הם מאמינים, ושכל אדם המתמודד עם מצוקה נפשית או מבקש ליווי בצמיחתו האישית זכאי לקבלו.
האוירה הרגשית במפגש היתה טעונה בדאגה לעתיד הטפול הפסיכולוגי/הפסיכותרפויטי ואובדן "המרחב הבטוח" לקיומו עבור מרבית האוכלוסיה, שאינה יכולה לעמוד בעלויות הגבוהות של הטיפול הפרטי היקר. דאגה נוספת של המטפלים היתה לעתיד פרנסתם במציאות הבלתי ודאית.
מיזם מקצועי-חברתי של מטפלים פרטיים מנוסים
באופן שאינו מאפיין בדרך כלל פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים, תורגמו הדאגות הללו במסגרת שיח פתוח ודמוקרטי לתחילתו של מעשה: הקמת מיזם מקצועי-חברתי של מטפלים פרטיים מנוסים, המאפשר מתן מענה טיפולי במחיר סביר (230 שקלים לפגישה עבור 30 הפגישות הראשונות) לכל אדם, המשתייך למעמד הבינים, בקליניקה הפרטית תחת הבטחת סודיות מלאה ותוך קבלת מענה מידי כמעט לפניה.
את אותו הקיץ החם של 2015 בילתה קבוצה גדולה של מטפלים בישיבות, בחשיבה ובהגדרת כללי היסוד, החלים על המטפלים חברי המיזם. לצד ההכרעה בשאלות הפרקטיות, היתה מן הרגע הראשון נגיעה בשאלות מהותיות יותר של היות המטפלים חלק מחברה מגוונת: מרכז מול פריפריה, עולים, בני מיעוטים, קבוצות בעלות אמונות שונות ובעלות מאפינים תרבותיים שונים.
מתוך ערות למורכבות האנושית של החברה הישראלית, לקונפליקטים בתוכה ולתנאי הלחץ והמתח, המלוים תדיר את האוכלוסיה הישראלית, נעשתה הבחירה להפוך את המיזם לארצי ולהגיע לפריסה ארצית נרחבת ככל האפשר. כמטפלים נותר הקונספט של הקשבה לעולם הפנימי בתוך הקליניקות, אבל לצידו "נולדה היציאה החוצה" כאזרחים.
אתר "ט.נ.א. – טיפול נפשי אפשרי" עלה לרשת בשלהי אוקטובר 2015 ועימו נפתח גם עמוד הפייסבוק של ט.נ.א. מאז חברים במיזם באופן תדיר קרוב למאה מטפלים, הפזורים ברחבי הארץ, כשחברי ט.נ.א. ממשיכים להשקיע מאמץ בגיוס מטפלים נוספים מהזרמים החברתיים השונים, בשיפור פני האתר ובהפצת בשורת קיומו.
דף הבית של האתר מתורגם לערבית, לאנגלית ולספרדית כאשר חלק מן המטפלים מציעים טיפול במגוון שפות: עברית, ערבית, אנגלית, ספרדית, צרפתית, יוונית ועוד. תוך שימוש בגישות טפוליות שונות ובטכניקות טיפוליות מגוונות מעניקים מטפלי ט.נ.א. מענה טיפולי לילדים, לבני נוער ולאוכלוסיה הבוגרת. חלקם מטפלים זוגיים ומטפלים משפחתיים מוסמכים.
שלוש שנים אחרי אותה פגישה בירושלים, וכמעט שלוש שנים מאז עלה האתר לרשת, מיזם ט.נ.א. ממשיך לדבוק במקצועיות ללא פשרות (פסיכולוגים מומחים ועו"ס פסיכותרפיסטים ומטפלים משפחתיים מוסמכים בלבד), בדגש על פסיכותרפיה מילולית לעומת גישות טיפוליות אחרות, ובהזמנת כל אדם, המרגיש צורך בטיפול, לפנות ישירות למטפל המתאים, שאת פרטיו יוכל למצוא באתר.