נתניהו לשרי הליכוד: "אל תתנצלו, יש התרסה נגד חוק הלאום"
ראש הממשלה נועד עם שרי מפלגתו ותקף את הביקורת נגד חוק הלאום: "יש שיח של בורות. הילחמו על האמת". בישיבת הממשלה הוא הוסיף: "התקפות השמאל אבסורדיות". נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות דרוזיות. אלקין: "חייבים לתת מענה"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך להדוף את הביקורת נגד חוק הלאום וקורא לשריו להפסיק להתנצל ולהילחם על האמת. "יש התרסה מתמדת נגד חוק הלאום. השיח חד-צדדי והדיונים באולפנים רדודים מלווים בשיח על בורות. תפסיק להתנצל והילחמו על האמת", אמר נתניהו הבוקר (יום א') לשרי הליכוד בישיבת שרינו.
נתניהו אמור להיפגש היום עם ראשי רשויות דרוזיות. "אנחנו בהידברות עם נציגי הדרוזים. מדינת הלאום היא אבן יסוד בקיומנו", הוסיף.
בישיבת הממשלה אמר נתניהו, כי משמעות החוק היא "הגדרת הדגל, ההמנון, השפה והעובדה שאחד מיעדיה של המדינה הוא קיבוץ גלויות של עמנו וקליטתם בארץ ישראל. זוהי המהות.
"האם הקביעה שבדגל יש מגן דוד מבטלת את זכויות הפרט של מישהו מאזרחי ישראל? הבל. אבל הקביעה מבטיחה שלא יהיה דגל אחר. האם הקביעה שהתקווה היא ההמנון גורעת מזכויות כהוא זה מאדם כלשהו בישראל? הבל. אבל היא כן קובעת שלא יהיה המנון אחר. ויש הצעות להחליף את הדגל וההמנון בשם השוויון". הוא הוסיף כי "התקפות של חוגי השמאל שמגדיר את עצמו כציוני הן אבסורדיות. הן שפל שאליו הידרדר השמאל".
לדברי נתניהו, "במשך עשרות שנים מטיפים לנו באופיזיציה שיש לסגת לקווי 67' כדי להבטיח שמדינת ישראל תהיה מדינת הלאום של העם היהודי. פתאום כשאנחנו מחוקקים את חוק היסוד שמבטיח בדיוק את זה, בשמאל מזדעקים. איזו הצביעות. השמאל בישראל צריך לעשות חשבון נפש.
"לעומת השמאל, נוגעים ללבי רחשי העדה הדרוזית. אני רוצה לומר להם, אין בחוק פגיעה בכם כאזרחים שווים במדינת ישראל, אין בו שבר שפוגע בעדה הדרוזית", אמר ראש הממשלה.
השר זאב אלקין התייחס לפני ישיבת הממשלה לחוק ואמר: "זהו חוק חשוב ומתבקש כבר מזמן. אני גאה להיות אחת היוזמים שלו. המשבר עם הדרוזים נובע מקשיים וחייבים לתת להם מענה. ישנן לא מעט בעיות שותפות מול הדרוזים. הם בני ברית שלנו וצריך לטפל בבעיות".
ח"כ שולי מועלם (הבית היהודי) הבהירה באולפן ynet: "לא הייתה כוונה לפגוע במי שקשר את גורלו למדינת ישראל". ואולם, היא הודתה שהסערה שהחוק חולל הביאה ל"רצון אמיתי לפתוח את הדיון הזה ביחס קודם כל לעדה הדרוזית. אנחנו שומעים קולות נוספים שאומרים 'אנחנו מאוד מאמינים בחוק הזה, מבחינתנו מדינת ישראל היא מדינת הלאום של העם היהודי ובואו נראה איך זה מתקיים עם המקום שאנחנו נותנים לכל אחד ואחד ממי שבוחר לשלב את חייו עם חייה של מדינת ישראל'".
לדבריה, "נפתח דיון אמיתי שבו יהיו כל מיני הצעות איך אפשר להמשיך את החיים עם הדרוזים בלי לפגוע בהם, מבלי לבטל את חוק הלאום".
אתמול הפגינו אלפי בני העדה הדרוזית ומתנגדים אחרים לחוק הלאום בתל אביב. ד"ר סמי עווד, דרוזי בן 54, אב לשלושה ומומחה במשאבי אנוש מדליית אל-כרמל, דיבר בדם לבו נגד החוק. לדבריו, "אם החוק לא יבוטל, לא נסתפק בהפגנה, אלא נעלה לירושלים, נשבות רעב ונחסום כבישים. העיקרון הוא שיהיה שיוויון בין כל המיעוטים".
בשבוע שעבר נפגש ראש הממשלה עם מנהיגי העדה. ואולם, בסיומה הודיע נתניהו כי החוק לא ישונה, אך תגובש תוכנית שתיתן מענה לצרכיהם.
עוד לפני כן הצטרפו 100 קציני צה"ל דרוזים במילואים לפורום מיוחד שהוקם למאבק נגד החוק. משיחות עם כמה מהם עולה כעס על כך שכמי ששירתו ומשרתים את המדינה, הם הודרו מהמחנה הישראלי. "התחושה היא שהחליטו לקבור אותנו מחוץ לבית הקברות", אמר תת-אלוף (מיל') עימאד פארס. "ההרגשה שאנחנו לא שווים תמיד הייתה קיימת קצת ברחוב. זה עצוב, כי תמיד האמנו שמתישהו נהיה שווים, אבל עכשיו כשזה מקובע בחוק זה נראה רחוק מתמיד. אני לא מבין למה צריך את החוק הזה. מישהו מערער על היותה של המדינה יהודית? החוק הזה רק יוצר אזרחי סוג ב'".
גם שופטים לשעבר בבית המשפט העליון הצטרפו למחאה. השופטים בדימוס דליה דורנר ואליקים רובינשטיין קראו להכניס בחוק תיקונים שיבטיחו שוויון זכויות למיעוטים - כמו לרוב היהודי.