שתף קטע נבחר

 

היועמ"ש לשרים: הצהירו מיהם חבריכם

עד היום הוטלו מגבלות חמורות על נבחרי ציבור בנוגע למינוי חברים וקבלת החלטות בעניינם. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אימץ המלצות דו"ח, שקובע כי אין מקום למגבלות כשלא מדובר בקשרי חברות של ממש וניגוד העניינים ייבחן בהתאם לקריטריונים. גם בנוגע לקרובי משפחה של שרים יחולו שינויים

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אימץ את דו"ח צוות חורין, הצוות הבין-משרדי שמונה לצורך בחינה מחודשת של העקרונות והכללים בתחום ניגוד העניינים בשירות המדינה. המשמעות כעת היא שלשרי הממשלה ולנבחרי הציבור יהיה יותר קל לעסוק בעניינים של קרובי משפחה ולמנות חברים ולקבל החלטות בעניינם. 

 

בין ההצעות שאומצו גם פרסום פומבי של הקשרים המשפחתיים והחבריים של שרים ופקידים בכירים נוספים. זאת כדי שהציבור יתרשם שנעשית עבודה למניעת ניגוד עניינים וקבלת החלטות לא כשרות. כמו כן, השרים יידרשו להסכים לכך שהשאלון לאיתור חשש לניגוד עניינים ייחתם במסגרת תצהיר.

 

עד היום היה אסור לנבחרי ציבור לקבל שום החלטות הנוגעות לקרובי משפחה מכל סוג. עכשיו, לאחר חוות הדעת של היועמ"ש, תהיה הבחנה בין השר לקרוב המשפחה לפי רמת הקירבה לצורך הטלת מגבלות אם יהיה צורך בכך.

אביחי מנדלבליט (צילום: יאיר שגיא)
אימץ את הדו"ח. מנדלבליט(צילום: יאיר שגיא)
 

בכל הנוגע לניגוד עניינים עקב קשרי חברות, עד היום הבכירים הצהירו על חברות לפי שיקול דעתם ומידת יושרם - בעקבות אימוץ ההחלטות, נקבעו קריטריונים שלפיהם ניתן להגדיר את המקרים שבהם אופי הקשר עם החבר מחייב הטלת מגבלות. בין הקריטריונים: עומק יחסי החברות, משך החברות, נסיבות ההיכרות וסדירות המפגשים.

 

בנוסף, תקופת הצינון של אדם שעובר מהסקטור הפרטי לשירות המדינה תצומצם. הצוות הציע לקבוע תקופות קצרות יותר שינועו בין חצי שנה לשנה עם החמרה לתקופה ארוכה יותר רק במקרים חריגים. הצוות ממליץ גם שלא תהיה מניעה להעביר טיפול בחברים או מכרים או בני משפחה של השרים לגורם הכפוף לבעל התפקיד, כמו למשל למנכ"ל המשרד, בכפוף לפיקוח היועצים המשפטיים של המשרד.

ישיבת ממשלה (צילום: אלכס קולומויסקי)
ההחלטה תקל על נבחרי הציבור לעסוק בנושא. ישיבת ממשלה(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

הצוות, בראשותו של עו"ד דני חורין, ראש אשכול טוהר המידות וביקורת שיפוטית בייעוץ וחקיקה (משפט ציבורי–מינהלי), הוקם תחת הנחייתה של עו"ד דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט ציבורי-מינהלי), על רקע שאלות המתעוררות באופן תדיר, הן ע"י היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה והן בקרב בעלי תפקידים ציבוריים, באשר להשלכותיו של איסור ניגוד העניינים ובדבר היקף המגבלות שיש לקבוע במסגרת הסדרים למניעת ניגוד עניינים, ומתוך ניסיון להבהיר, ככל הניתן, את השיקולים המשפטיים העומדים בבסיס הטיפול השוטף בנושא.

 

בנוסף, מנדלבליט אימץ את ההצעה שיקיים פגישה אישית או גורמים מטעמו יקיימו עם כל חבר ממשלה חדש לצורך מתן הזדמנות לדיווח על אודות חשש לניגוד עניינים מצד גורמים שיש לחבר הממשלה זיקה אליהם. כמו כן, אחת לשנה תפנה הלשכה המשפטית בכל משרד לבעלי התפקידים הבכירים במשרד על מנת שיעדכנו האם חל שינוי במידע שנמסר בעת עריכת הסדר ניגוד העניינים, וזאת בנוסף על הדיווח השוטף הנדרש במקרה של קיומו של ספק.

 

הצוות המליץ גם לפרסם באופן יזום חוות דעת למניעת ניגוד עניינים של שרים וסגני שרים; כן הומלץ על פרסום יזום של הסדרי ניגוד עניינים של עובדי מדינה בכירים שמונו ע"י הממשלה. החלטה זו תיבחן מחדש בתום שנתיים. ההסדרים שפורסמו ירוכזו באתר אינטרנט ייעודי.

  

בכל הנוגע לאכיפה, על רקע טענות שנשמעו בנושא, הצוות קורא להקפדה על אכיפת עבירות בתחום ניגוד העניינים, בראש ובראשונה במישור המשמעתי, כמו גם במישור הפלילי, במקרים החמורים.  

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים