מחריף המשבר הכלכלי באיראן: המטבע בשפל חסר תקדים
המטבע האיראני הגיע לשפל של כל הזמנים כשערכו נקבע על 100 אלף ריאל לדולר אחד. בעקבות ניהול המשבר, הדיח הנשיא רוחאני את נגיד הבנק המרכזי מתפקידו
המטבע האיראני הגיע היום (יום א') לשפל של כל הזמנים, על רקע המשבר הכלכלי שמתרחב לאחרונה במדינה וחזרתן הצפויה של הסנקציות האמריקניות. שער המטבע נקבע על 100 אלף ריאל איראני לדולר אחד.
על פי האתר "בונבאסט" שעוקב אחר שער המטבע האיראני, ערכו אף נמוך יותר מהשער הרשמי שפורסם עם סגירת יום המסחר, ועמד על 102 אלף ריאל לדולר. תוך ארבעה חודשים, הריאל האיראני איבד מחצית מערכו.
במרץ האחרון חצה שער המטבע האיראני לראשונה את הגבול של 50 אלף ריאל לדולר. כחודש לאחר מכן ניסה המשטר לקבע את שער המטבע על 42 אלף ריאל לדולר - מה שהביא את הכלכלה האיראנית לסף קריסה.
ניהול המשבר הכלכלי היה אחד הגורמים שתרמו להחלטתו של נשיא איראן חסן רוחאני בשבוע שעבר להדיח את נגיד הבנק המרכזי, ואליאוללה סייף. המשבר העמיק לאחר הודעתו של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על החלטתו לפרוש מהסכם הגרעין ולחדש את הסנקציות.
על פי התכנון, ארה"ב תחדש את הסנקציות המלאות על איראן בשני שלבים - האחד ב-6 באוגוסט והשני ב-4 בנובמבר. החלטת ארה"ב תאלץ חברות רבות, בהן רבות שאינן אמריקניות, לבטל את עסקיהן עם איראן.
בחודש שעבר הגיעו מאיראן דיווחים על שביתת סוחרים בבזאר הגדול בטהרן ועל הפגנות מחאה שנערכו שם על רקע הצניחה החדה בערך הריאל. לפי הדיווחים, מפגינים שהשתתפו במחאה ההיא בטהרן קראו בין השאר "לא לבנון ולא עזה, נמות למען איראן" – כשכוונתם היא שבמקום להשקיע כסף בלחימה בעזה, בסוריה או בלבנון – על המשטר לנתב את הכסף לאזרחים האיראנים. בדרום המדינה נרשמו אחר כך במשך שלושה לילות עימותים בין תושבים לבין כוחות הביטחון בשל היעדר מים ראויים לשתייה, וגם הם הגבירו את המתיחות ברפובליקה האיסלאמית.
בנאום לאומה האיראנית על רקע המחאות הנדירות, הפנה רוחאני אצבע מאשימה לישראל ולמערב."מדובר בקמפיין ישראלי-אמריקני נגד איראן. לא ניכנע לארה"ב. אני מנשק את ידי כל בני העם האיראני, ואנו אומרים לעולם שלא ניתן לערער את השלטון שלנו".