דיווח: "צפון קוריאה מפתחת טילים חדשים"
מצילומי לוויין עולה כי הפיתוח נעשה במפעל ששימש בעבר לייצור טילים בליסטיים בין-יבשתיים היכולים לפגוע בשטח ארה"ב. הדיווח מגיע פחות מחודשיים אחרי פסגת טראמפ-קים שבה התחייבו בצפון לפעול לפירוק מנשק גרעיני, ושאחריה טען טראמפ: "צפון קוריאה כבר לא מהווה איום גרעיני"
"
אחרי ההבנות של פסגת טראמפ-קים: סוכנויות המודיעין בארצות הברית גילו סימנים לכך שצפון קוריאה מייצרת טילים חדשים במפעל שבו ייצרה בעבר את הטילים הבליסטיים הבין-יבשתיים הראשונים שלה בעלי היכולת לפגוע בשטח ארה"ב. כך דיווח הלילה (ג') ה"וושינגטון פוסט" מפי גורמי מודיעין המעורים בנושא.
ראיות חדשות, בהן צילומי לוויין שצולמו בשבועות האחרונים, מצביעות על כך שבצפון עובדים על לפחות טיל בין-יבשתי אחד המונע על ידי נוזל במרכז מחקר בסאנומדונג. הגורמים, שמסרו מידע מסווג בנושא, מסרו כי ייתכן אף שבצפון עובדים על שני טילים בין-יבשתיים חדשים.
הממצאים הללו מוכיחים את המשך הפעילות במתקני הטילים והגרעין של צפון קוריאה, אף שהיא נמצאת בשיחות בנושא נשק עם ארה"ב. המידע המודיעיני החדש לא מצביע על הרחבת יכולותיה של צפון קוריאה, אך מראה כי היא עובדת על פיתוח כלי נשק מתקדמים שבועות לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר בטוויטר כי "צפון קוריאה כבר לא מהווה איום גרעיני".
Just landed - a long trip, but everybody can now feel much safer than the day I took office. There is no longer a Nuclear Threat from North Korea. Meeting with Kim Jong Un was an interesting and very positive experience. North Korea has great potential for the future!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 13, 2018
הדיווח על בניית הטיל החדש מגיע אחרי גילויו של אתר החשוד כמתקן להעשרת אורניום בשם קאנגסון, שאותו מפעילה צפון קוריאה בחשאי. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר במהלך עדותו בפני הסנאט בשבוע שעבר כי מפעלים צפון-קוריאניים ממשיך לייצר חומרים היכולים לשמש ליצירת נשק גרעיני. בעדותו סירב פומפאו לומר אם צפון קוריאה מייצרת טילים חדשים.
במהלך הפסגה בין טראמפ למנהיג הצפון קים ג'ונג און בחודש שעבר, קים הסכים באופן מעורפל לכך שארצו "תפעל לטובת פירוקו מגרעין של חצי האי הקוריאני". עם זאת, צפון קוריאה עשתה מאז מעט מאוד צעדים המראים על נכונות לפירוקה מנשק גרעיני.
מפעל סאנומדונג שימש לייצור שניים מטיליה הבין-יבשתיים של צפון קוריאה, בהם הוואסונג-15, הטיל הראשון בעל היכולת לפגוע בחופה המזרחי של ארצות הברית. הראיות החדשות מצביעות על כך שבמפעל מתבצעות עבודות על לפחות טיל הוואסונג-15 אחד, כך עולה מצילומי לוויין שנאספו על ידי סוכנויות הביטחון האמריקניות.
"אנו רואים כי הם עובדים, כמו בעבר", אמר גורם רשמי בארה"ב. הגורם הוסיף כי היוצא מן הכלל במקרה הזה הוא שהצפון-קוריאנים נצפו כשהם מקיימים הבטחה מהפסגה בין קים לטראמפ, כשהם מפרקים חלקים מאתר לשיגור לוויינים במערב המדינה.
מומחי טילים שאינם חלק מסוכנויות הביון בארה"ב תומכים בממצאים על פיתוח הטילים. הם דיווחו השבוע על זיהוי פעילות במפעל בסאנומדונג התומכת בכך. התנועה היומית של משאיות וכלי רכב נוספים, כפי שצולמו על ידי לוויין פרטי, מראה כי המפעל "לא מת. רחוק מכך", אמר ג'פרי לואיס – ראש התוכנית למניעת הפצת נשק גרעיני של מזרח אסיה במרכז ג'יימס מרטין לחקר מניעת הפצה של נשק גרעיני.
"האתר פעיל. אנו רואים מכולות שילוח וכלי רכב באים ויוצאים ממנו", אמר לואיס על המפעל בסאנומדונג. הוא הוסיף כי "זהו מפעל שבו מייצרים טילים בלסיטיים בין-יבשתיים וכלי רכב המשוגרים לחלל".
לפני שבוע פורסמו תצלומי לוויין חדשים שנחשפו על ידי האתר "38North" והראו כי צפון קוריאה החלה בפירוק מתקנים מרכזיים באתר שיגור הלוויינים סוהאי שבדרום-מערב המדינה. מדובר במה שמסתמן כצעד הראשון של פיונגיאנג למימוש התחייבויותיה כלפי וושינגטון במסגרת פסגת קים-טראמפ.
בתצלומים ניתן לראות פירוק הדרגתי של מתקני האתר, ובהם מתחם לפיתוח מנועים לטילים בליסטיים שפועלים על דלק נוזלי. בפרסום נכתב כי הפרטים עשויים לרמז על כך שצפון קוריאה מוכנה לוותר לעת עתה על שיגור לוויינים וכן על ניסויים בטילים בליסטיים.
בדו"ח צוין בנוסף כי לאתר היה תפקיד חשוב בפיתוח טכנולוגיות הטילים הבין-יבשתיים של המדינה, מה שמוכיח כי הלחצים שהפעילה ארצות הברית בנושא אכן משפיעים.