דרמה בוועדת החקירה לאשראי לטייקונים: סלינגר הבריזה בשניה האחרונה
ועדת החקירה הפרלמנטרית לבחינת האשראי שניתן לטייקונים, התכנסה לדיון ראשון לבחינת האשראי שהעניקו חברות הביטוח, הפנסיה והגמל ללווים הגדולים שהשאירו אחריהם חובות עתק. אלא שאישיות המפתח בדיון - הממונה על רשות שוק ההון שהוזמנה, החליטה רגע לפני הדיון שלא להתייצב. היו"ר כבל זעם: שמה עלינו פס
חבר הכנסת איתן כבל מודיע על החלטתה של דורית סלינגר להיעדר מהדיון. צפו
ברגע האחרון, הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, שהוזמנה היום (ג') לוועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הבנקאית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים, המוכרת בשם הוועדה לבחינת האשראי שניתן לטייקונים - החליטה שלא להופיע.
אמנם עיקר עבודתה של הוועדה היא בחינת האשראי שנתנו הבנקים, אך בישיבה היום אמור היה להיבחן האשראי שנתנו גם הגופים המוסדיים – חברות הביטוח, הגמל והפנסיה.
סלינגר, שזומנה לוועדה, היתה אמורה להציג את הנתונים בפניה ולענות לשאלות חברי הוועדה בכל הנוגע לגופים המוסדיים הנמצאים תחת פיקוחה. אך כאמור, על אף שכל חברי הוועדה והמוזמנים הגיעו והמתינו בחדר הישיבות המיועד, סלינגר הודיעה ברגע האחרון שהיא החליטה לא להגיע.
יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), זעם מכעס. "יש אנשים ברשות המבצעת שהתבלבלו", אמר בתחילת הדיון. "היום הוזמנה לכאן הגברת דורית סלינגר הממונה על רשות שוק ההון הביטוח והחיסכון. היא הראשונה שהייתה אמורה להתחיל את ישיבות החקירה. לצערי היא הודיעה לנו עתה שהיא לא מתכוונת להגיע לדיון, כיוון שהחלטנו בוועדת החקירה שהיא לא מוכנה לשבת מולנו כאן בשולחן, וזה לא עניין סמנטי".
"הם חושבים שהם אלו שקובעים לרשות המפקחת איך הדברים אמורים להתנהל. זה לא יקרה. אם דורית חושבת, שאם היא נמצאת בסוף הקדנציה שלה היא יכולה לשים עלינו פס, היא טועה".
כבל החליט שלא לקיים את הישיבה בעקבות זאת, והסתפק בהקראת הודעת הפתיחה לישיבה שהכין מראש ובמתן אפשרות לחברי הכנסת, חברי הוועדה, לשאת דברים קצרים.
בהמשך לדברי כבל אמר ח"כ יואב קיש (ליכוד) "מה שראינו הבוקר זה סימפטום, כאשר לכל ארך הדרך יש גורמים הנלחמים במה שהציבור שלח את חברי הכנסת לעשות וזה הפיקוח. יש חשש מהעבודה שנעשית פה בכנסת ואסור לנו להירתע או לוותר, אלא להחזיר מלחמה שערה. סלינגר לא תקבע את סדר הישיבה בכנסת. זה לא תפקידה ולא נאפשר זאת".
ח"כ רוברט אילטוב כינה את הצעד כביזיון הכנסת, הציבור והריבון. "אנחנו באנו והתכוננו ויש פה פקידה בכירה, רגולטורית שאמונה על מערכת הפיקוח והבקרה שפשוט מונעת במעשיה את הביקורת שלנו כוועדת חקירה פרלמנטרית ומונעת מאיתנו להגיע לחקר האמת באופן אקטיבי ומבזה את הכנסת".
ח"כ עיסאווי פריג' (מרצ), ציין כי "עצם היעדרותה של הממונה על שוק ההון דורית סלינגר הוא פשוט ביזוי בית המחוקקים ובמיוחד ביזוי הציבור, שרוצה לקבל תשובות בנושא כספי הפנסיה שלהם. התשובה שאזרחי המדינה קיבלו היום, היא אחת- בוז. אני חושש שאי הופעתה בדקה ה-90 מתואמת עם שאר הגורמים, שאמורים היו להיות כאן". פריג' הוסיף "אני קורא לך לחזור בך ולא להיגרר למקומות לא נכונים".
חה"כ איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) הוסיפה "כשדרשתי לפני שנה וחצי שתוקם וועדת חקירה אחרי קריסה של אחד מבעלי השליטה הגדולים במשק, החליט הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל שהוא מנהל את הכנסת, ושלא יאפשרו לוועדה המיוחדת לקום. האירוע הבוקר מדיף ריח דומה. עם כל הכבוד לדורית סלינגר המסיימת את תפקידה – זו התנהגות חצופה ולא ראויה, ואני מקווה שאינה מעידה על אחת הסוגיות הקשות שממילא עלינו לדון בהן והיא סוגיית הדלתות המסתובבות".
בסביבתה של סלינגר אמרו ל-ynet בתגובה, כי היא ואנשי צוותה, היו כבר מרחק של צעדים ספורים מחדר הישיבות, אלא שאז היא גילתה שמקום מושבה יהיה במרכז החדר, ללא אפשרות לשבת ליד היועצים ואנשי רשות שוק ההון. לדבריה, היא ביקשה מכבל לשנות את המיקום, אך הוא התנגד לשינויים.
בתגובה רשמית שפרסמה הרשות מאוחר יותר, נכתב: "הממונה וצוותה נפגשו עם יועצי הוועדה ושיתפו פעולה בכל מה שנדרש בתהליך. הממונה הגיעה לדיון על מנת להעביר מצגת ולענות על שאלות חברי הוועדה, אך להפתעתה נדרשה לשבת במרכז האולם על כסא נאשמים ולא בנוהל הרגיל הנדרש כאשר כל הצוות המקצועי יושב עמה. לאור סירוב הוועדה להושיב אותה באופן מכבד, סרבה לקיים את הדיון".
המטרה: בחינת הבנקים במחיקת חובות עתק לטיקונים
לשתי הישיבות הבאות של הוועדה, שנקבעו לתחילת חודש אוקטובר, יזומנו ראשי בנק הפועלים – היו"ר עודד ערן והמנכ"ל אריק פינטו וראשי בנק לאומי – דוד ברודט ורקפת רוסק-עמינח.
תפקיד הוועדה הוא לבחון את התנהלות הגופים הפיננסים באשראי שניתן לטייקונים ולא הוחזר, או הגיע בסופו של דבר להסדר חוב, תוך מחיקה של מאות מיליוני שקלים מחובם. בין היתר מדובר בחובות עתק שהשאירו אחריהם טייקונים כדוגמת, לב לבייב, יצחק תשובה, יוסי מימן, נוחי דנקנר, אילן בן דוב, אליעזר פישמן, בני שטיינמץ ועוד.
היקף החובות של לווים גדולים לבנקים, המוגדר בסיכון, עמד נכון לסוף חודש מאי 2017 על 22 מיליארד שקל. זאת בנוסף למיליארדי שקלים שמחקו הבנקים ללווים הגדולים בשנים האחרונות.
מספרים אלו אינם כוללים תספורות במיליארדי שקלים נוספים שהסבו הטייקונים לציבור הרחב בעקבות הסדרי חוב בהלוואות שקיבלו מהציבור (באמצעות אגרות חוב שהנפיקו), אם במסגרת השקעות של הציבור הרחב ישירות בשוק ההון ואם באמצעות קרנות הפנסיה וקופות הגמל.
"יש בכנסת קונצנזוס מקיר לקיר"
לוועדה, בראשות ח"כ כבל, מונו שלושה יועצים חיצוניים: פרופ' ניתאי ברגמן, עו"ד רמי תמם, לשעבר חוקר בלהב 433, ופרופ' אשר בלס.
כבל אמר בדיון הראשון של הוועדה, שהתקיים לפני 4 חודשים, כי "אין כמעט אדם בכלכלה הישראלית, שאיננו מצא את עצמו בניגוד עניינים אל מול הבנקים. רצינו לעשות מאמצים כדי שניגוד העניינים לא יתקיים. אנחנו במערכת מאוד צרה ואני שמח שהשלושה שנבחרו הם מהטובים שיש".
כבל התייחס גם לדרישות שלא להסתפק בהקמת ועדה פרלמנטרית, אלא להקים מיד ועדת חקירה ממלכתית. "אם נמצא את עצמנו במצב שבו כבר נדע של פי שיתוף הפעולה או אי שיתוף הפעולה, שבו יהיה צורך - לא אהסס ללכת להקמת ועדת חקירה ממלכתית ובכנסת יש קונצנזוס מקיר לקיר בשאלה הזו", אמר אז.
כבל הוסיף, תוך התייחסות לראשי המערכת הבנקאית, כי "יש כאלה שעכשיו מתפללים חזק שהכנסת הזו תתפזר. הבעיות לא תעלמנה והן צריכות לקבל תשובות. מי שחושב שהכנסת הבאה לא תטפל בזה – טועה. ועדת החקירה תקום מחדש או אפילו ועדת חקירה ממלכתית".