שתף קטע נבחר

 
עיבוד מחשב: מיכל וולבה

ארסנל החדשה / "מר עולם"

בעוד פחות משבועיים יפתחו התותחנים עונה ראשונה ללא ארסן ונגר על הקווים. מי שינסה למלא את החלל הענק הוא אונאי אמרי שכבר עכשיו בחר בגישה שונה לחלוטין מזו שהנהיג המנג'ר האגדי

בפעם הראשונה אחרי למעלה משני עשורים ארסנל תתחיל עונה כאשר למאמן שלה לא קוראים ארסן ונגר. האוהדים המיואשים של התותחנים לא האמינו שהיום הזה יגיע, אבל זה קרה. המנג'ר הצרפתי המושמץ סוף סוף הסכים לפנות את מקומו ומי שהגיע במטרה לשקם את מועדון הפאר הלונדוני, הוא המאמן הספרדי אונאי אמרי.

 

אף אחד לא ייקח מוונגר את הישגיו בארסנל - שלוש אליפויות ושבעה גביעים. רק שהאליפות האחרונה נרשמה לפני 14 שנה, ובשנים האחרונות הקבוצה רק הולכת ומידרדרת. מי שהייתה משתתפת קבועה בליגת האלופות וגם הגיעה לגמר ב-2006, לא תשחק בצ'מפיונס זו השנה השנייה ברציפות ולאחר שבמשך 20 שנה ברציפות ארסנל תמיד הייתה אחת מארבע הראשונות בפרמייר ליג, לפני שנתיים היא סיימה במקום החמישי ובעונה שעברה במקום השישי – המיקום הגרוע ביותר שלה מאז עונת 1994/1995.

 

ארסנל  (צילום: רויטרס)
ארסנל החדשה בעידן אונאי אמרי(צילום: רויטרס)
 

  

המחאה בקרב אוהדי ארסנל כנגד המנג'ר הצרפתי צברה בשנים האחרונות תאוצה. האוהדים ראו כיצד לא רק מנצ'סטר יונייטד אלא גם מנצ'סטר סיטי, צ'לסי, ליברפול ואפילו, שומו שמיים, היריבה העירונית טוטנהאם, משאירות מאחור את קבוצתם. הסיסמא "ונגר – אאוט!" הפכה ללהיט. ונגר עצמו הודה שטעה כאשר החזיק בקרנות המזבח יותר מדי זמן. כשנשאל לא מזמן מה הייתה הטעות הגדולה ביותר שלו, ענה בכנות: "שנשארתי באותו מועדון במשך קרוב ל-22 שנה".

 

בסופו של דבר ההחלטה נפלה, ושנה לפני תום חוזהו החליט המנכ"ל, איבן גאזידיס, לסיים את דרכו של ונגר במועדון. האמת שכבר לא הייתה ברירה. את העונה שעברה סיימו התותחנים במרחק של 37 נקודות מהמקום הראשון. הם ספגו 51 שערים והפסידו ב-11 מתוך 19 משחקי החוץ שלה בליגה.

 

"ונגר – אאוט!" אוהדי ארסנל נגד המאמן (צילום: getty images) (צילום: getty images)
"ונגר – אאוט!" אוהדי ארסנל נגד המאמן(צילום: getty images)

 

פורצת הדרך הפכה לדינוזאור מיושן

האמת היא שגאזידיס החליט שהגיע הזמן לא רק להחליף את ונגר, אלא לרענן את כל שיטות העבודה בארסנל. כשהצרפתי מונה ב-1996 השיטה השולטת בכדורגל האנגלי הייתה שבראש הפירמידה המקצועית עמד המנג'ר הכל יכול. הוא היה מאמן, מנהל מקצועי, סקאוט ואחראי כמעט בלעדי על בחירת השחקנים והרכש כולל מעורבות במשא ומתן.

 

ונגר, שהיה וגם דיקטטור לא קטן והתנהל בצורה ריכוזית, לא אפשר לאף אחד להתערב בעבודתו וזו ללא ספק הייתה אחת הסיבות העיקריות לנסיגה העקבית ביכולת ובהישגי הקבוצה. בעוד שבמועדונים האחרים באנגליה נעשו שינויים ברוח התקופה, הגיעו אנשי מקצוע מחו"ל והוכנסו שיטות עבודה מודרניות, בארסנל הכל התחיל ונגמר אצל ונגר. ואם בתחילת דרכו בפרמייר ליג הוא נחשב לחדשן ולפורץ דרך – בשנים האחרונות הוא הפך ל"דינוזאור" מיושן.

 

ארסן ונגר (צילום: רויטרס)
ארסן ונגר. לא אפשר לאף אחד להתערב בעבודתו (צילום: רויטרס)
 

 

גאזידיס מינה את אונאי אמרי כמאמן ראשי, ולא כמנג'ר, והוא הצטרף לשני אנשי מפתח שנחתו באצטדיון האמירויות כבר בנובמבר: הראשון הוא הגרמני סוון מיסלינטאט, מי שהיה הסקאוט של בורוסיה דורטמונד ומונה לראש מחלקת הסקואטינג של ארסנל. השני הוא הספרדי ראול סאנייהי, שתפקידו הרשמי הוא "ראש מחלקת קשרי הכדורגל". מדובר למעשה בתואר מכובס לג'וב אותו מילא במשך תשע שנים בברצלונה: מנהל מחלקת הרכש.

 

הצוות החדש החל לעבוד כבר בתחילת 2018, כשהחלוץ פייר אמריק אובמיאנג נרכש מקבוצתו הקודמת של מיסלינטאט, דורטמונד. במהלך חלון ההעברות הנוכחי התחזקה הקבוצה בחמישה שחקנים נוספים: השוער הגרמני ברנד לנו שהגיע מלברקוזן, המגן השוייצרי סטפן ליכשטיינר מיובנטוס, הבלם היווני סוקרטיס פפסטופולוס גם הוא מדורטמונד, קשר נבחרת אורוגוואי לוקאס טוריירה שהגיע סמפדוריה והקשר הצרפתי בן ה-19 מתיאו גנדוזי, שנרכש מלוריין שבליגה השנייה בצרפת.

 

הרכש הראשון של סוון מיסלינטאט. פייר אמריק אובמיאנג (צילום: AP) (צילום: AP)
הרכש הראשון של סוון מיסלינטאט. פייר אמריק אובמיאנג(צילום: AP)

 

גנדוזי, בעל רעמת השיער המרשימה, הוא תגלית של מיסלינטאט. הוא לא צפוי להיות שחקן הרכב, לפחות לא בתחילת העונה, אבל הוא היה אחד המצטיינים בשני משחקיה של ארסנל במזרח הרחוק, ה-1:1 מול אתלטיקו מדריד והניצחון 1:5 על פאריס סן ז'רמן. בארסנל כבר מאמינים שצפוי לו עתיד מזהיר כ שיש כבר כאלו שנסחפים וטוענים כי הוא יהיה "פטריק ויירה החדש".

 

אם בעבר ונגר היה זה שחיפש בעצמו מציאות בשוק ההעברות, כרגע זה התחום של מיסלינטאט ושל סאנייהי, בזמן שאונאי אמרי מתרכז באימון הקבוצה ובהנחלת הטקטיקה בה הוא מאמין.

 

מתיאו גנדוזי (צילום: רויטרס)
תגלית של מיסלינטאט. מתיאו גנדוזי(צילום: רויטרס)

 

לא בליגה של סיטי, ליברפול ויונייטד

ואין ספק שארסנל של אמרי תיראה אחרת לגמרי מארסנל של ונגר. המאמן הספרדי, שאימן בשנתיים האחרונות את פאריס סן ז'רמן, הבין מהר מאוד שהבעיה העיקרית של ארסנל בשנים האחרונות הייתה הרכות שלה. הדבר החשוב ביותר מבחינתו כרגע זה להקנות לקבוצה משחק לחץ, שכמעט ולא היה קיים לאחרונה.

 

אמרי אמר אחרי הניצחון המרשים על קבוצתו הקודמת: "הדבר הראשון שאנחנו עובדים עליו זה המשחק ללא כדור והמקומות הנכונים שבהם צריך לעשות את הלחץ".

 

"הדבר הראשון שאנחנו עובדים עליו זה המשחק ללא כדור". אונאי אמרי  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"הדבר הראשון שאנחנו עובדים עליו זה המשחק ללא כדור". אונאי אמרי (צילום: רויטרס)
 

 

בעידן ונגר ארסנל שיחק כדורגל אטרקטיבי, יפה לעין, עם שחקנים טכניים שידעו להניע את הכדור באלגנטיות. אבל כשהקבוצה איבדה את הכדור, היא התקשתה להתמודד עם קבוצות אגרסיביות. פפ גוורדיולה במנצ'סטר סיטי, מאוריסיו פוצ'טינו בטוטנהאם ויורגן קלופ בליברפול, בנו קבוצות שלחצו כמעט על כל המגרש, וארסנל נראתה מולן ברוב המקרים אובדת עצות.

 

פפסטופולוס, הבלם שהגיע כדי לחזק את מרכז ההגנה של ארסנל, אמר: "המאמן עובד איתנו בעיקר על מצבים בהם הכדור לא אצלנו. מהיום הראשון הוא מתרכז בכך. איתו כל השחקנים עובדים על טקטיקה. אנחנו צופים הרבה בווידיאו, מנתחים מה לא היה בסדר, היכן צריך להשתפר".

  

יורגן קלופ (צילום: EPA)
יורגן קלופ. השאיר את ונגר מאחור(צילום: EPA)
 

 

אמרי לא נחשב להצלחה בפ.ס.ז'. בעונתו הראשונה בקבוצה הכי עשירה בצרפת הוא הפסיד את האליפות למונאקו. בעונה שעברה הוא אומנם זכה באליפות, אבל למרות הגעתם של ניימאר וקיליאן אמבאפה, הוא נכשל בליגת האלופות.

 

אבל ארסנל היא לא אלופת צרפת. כרגע היא מזכירה יותר את סביליה, הקבוצה הקודמת של אמרי, אותה הוליך לשלוש זכיות רצופות בגביע הליגה האירופית, למרות שנחשבה לקבוצה הרביעית או החמישית בספרד. בתקופה בה אימן את סביליה, הוכיח אמרי כי הוא טקטיקן בחסד וכי הוא יודע לבנות קבוצות טובות גם בתקציב צנוע יחסית. ואין מה לעשות, לא במקרה סיימה ארסנל את העונה שעברה במקום השישי. כרגע היא פשוט לא בליגה של סיטי, ליברפול ויונייטד והיא גם חסרה את הכסף הגדול שמגיע מליגת האלופות.

 

"כשההגנה קצת יותר גבוהה או רחבה אני צריך לסגור את השטחים". ברנד לנו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"כשההגנה קצת יותר גבוהה או רחבה אני צריך לסגור את השטחים". ברנד לנו(צילום: EPA)
 

 

ארסנל של אמרי תשחק בסגנון שונה מאוד מזה שאוהדי הקבוצה התרגלו אליו. חוץ מלחץ על כל המגרש היא תשחק עם קו הגנה גבוה ועם שני חלוצי חוד, ולא אחד. ונגר העדיף כמעט תמיד לשחק עם חלוץ אחד – או אלכסנדר לאקאזט או אובמיאנג. אצל אמרי בלא מעט משחקים השניים ישחקו ביחד.

 

לוקאס טוריירה, הקשר האחורי הנהדר של נבחרת אורוגוואי, אמור להוסיף עוצמות במרכז המגרש, איזור שבו ארסנל הייתה רכה וחלשה מדי בשנים האחרונות.

הרכישה של ברנד לנו מסמנת אולי את סיום דרכו של פטר צ'ך כשוער הראשון בקבוצה. הסיבה: לנו טוב הרבה יותר במשחק הרגל, וכאשר ארסנל תשחק עם רביעיית הגנה גבוהה, השוער חייב להיות שותף בהנעת הכדור.

 

לוקאס טוריירה אורוגוואי דניס צ'רישב רוסיה (צילום: AFP)
לוקאס טוריירה (משמאל). אמור להוסיף עוצמות במרכז המגרש(צילום: AFP)
 

 

אחרי ה-1:5 מול פ.ס.ז', שבו עמד בשער, לנו הסביר: "השיטה בה הנענו את הכדור היא זו שהמאמן רוצה שנשחק בה, כשהשוער הוא עוד שחקן שדה. כשההגנה קצת יותר גבוהה או רחבה, אני צריך לסגור את השטחים. ככה שיחקתי גם בגרמניה, כך שזה לא דבר חדש עבורי".

 

וכמובן שהרבה תלוי במסוט אוזיל. מי שנחשב לשחקן הבכיר והמרכזי של ארסנל בשנים האחרונות היה בעין הסערה בשבועיים האחרונים, אחרי שהודיע על פרישתו מנבחרת גרמניה בשל טענתו לגזענות. מבחינת ארסנל אלו כמובן חדשות טובות, שאוזיל יהיה משוחרר ממחייבות לנבחרת ויוכל להתרכז בקבוצה בלבד. השאלה היא עד כמה הפרשה תשפיע עליו.

  

מסוט אוזיל מאוכזב (צילום: רויטרס)
בקבוצה מקווים שאונאי אמרי יצליח להוציא ממנו את מה שוונגר לא הצליח. אוזיל(צילום: רויטרס)
 

 

אוזיל יהיה באוקטובר בן 30 והוא פותח את העונה השישית שלו באצטדיון האמירויות. לצד משחקים גדולים פה ושם, במרבית התקופה שלו בארסנל אוזיל לא הגשים את התקוות הרבות שתלו בו. נכון, הוא נחשב לאחד המבשלים המחוננים ביותר ששיחקו בפרמייר ליג, אבל עובדה שבתקופה שלו ארסנל רק הלכה אחורה. בקבוצה מקווים שאונאי אמרי יצליח להוציא מאוזיל את מה שוונגר לא הצליח.

 

התחלנו באמרי ולכן גם נסיים איתו

בתקשורת האנגלית ניסו להשוות בין המצב שבו נמצא המאמן הספרדי, לבין זה שאליו נקלע דייויד מויס, כשהחליף את אלכס פרגוסון במנצ'סטר יונייטד ב-2013. בשני המקרים חילופי המאמנים הגיעו אחרי שפרגוסון ו-ונגר עבדו באותו מועדון במשך למעלה מ-20 שנה. מויס קרס ופוטר לפני שהעונה הראשונה שלו באולד טראפורד הסתיימה. האם לאונאי אמרי צפוי עתיד דומה?

 

ארסנל  (צילום: רויטרס)
מגיע למועדון שמייחל לשינוי(צילום: רויטרס)

 

כמובן שאי אפשר לדעת ורק הזמן ייתן תשובה לשאלה, אבל האמת היא שאין בכלל מה להשוות בין שני המקרים. מויס הגיע אחרי ש"פרגי" הוליך את יונייטד לאליפות ולא היה לו שום סיכוי לעמוד בסטנדרטים העל-אנושיים של סר אלכס. לעומת זאת, אמרי מגיע לקבוצה שבה ונגר נכשל בעשור האחרון, למועדון שמייחל לשינוי.

 

בינתיים אוהדי ארסנל מרוצים ממה שראו במשחקי ההכנה. הערב (22:00) מצפה לקבוצה משחק מבחן מסקרן נוסף, דרבי לונדוני מול צ'לסי, שיתקיים דווקא בדבלין. בשבת ארסנל תשחק מול לאציו, הפעם בשטוקהולם, ואז הכל יהיה מוכן למחזור הפתיחה של הפרמייר ליג.

 

אמרי יסיים כמוהו? דייויד מויס במנצ'סטר יוניטד (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
אמרי יסיים כמוהו? דייויד מויס במנצ'סטר יוניטד(צילום: גטי אימג'ס)
  

 

בעוד תשעה יום (12.8, 18:00) תתייצב ארסנל החדשה באצטדיון האמירויות הגועש מול האלופה מנצ'סטר סיטי, במשחק המרכזי של המחזור הראשון באנגליה. אין ספק שלפחות בהתחלה זה יהיה מוזר ואפילו לא נתפס. כי בפעם הראשונה אחרי 22 שנה ואחרי 1,235 משחקים, נביט על הספסל של ארסנל

 - וארסן ונגר לא יהיה שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים