שתף קטע נבחר

 

4 שנים אחרי: תיק "יום שישי השחור" עדיין פתוח

מחר יצוינו 4 שנים לחטיפת גופת הדר גולדין, ביום הקרבות הקשה ברפיח. אבל עקב הקושי לאסוף עדויות מעזה, הפרקליטות הצבאית טרם סגרה את התיק הנוגע לטענות של פגיעה בפלסטינים בלתי מעורבים - ועדיין קיימת אפשרות לפתיחת חקירת מצ"ח נגד קצינים. צה"ל: הבדיקה מורכבת, ובשלבים מתקדמים

 

קולות הקרב ב-1 באוגוסט 2014    (דו"צ)

קולות הקרב ב-1 באוגוסט 2014    (דו"צ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

יום שישי השחור ברפיח - תיק פתוח: מחר (יום ד') יצוינו 4 שנים לחטיפת גופתו של סגן הדר גולדין ז"ל על ידי חוליית חמאס, בשיאו של מבצע "צוק איתן". ביחד עם גולדין, קצין צעיר שהצטרף ללחימה בפלוגת הסיור של חטיבת גבעתי בדרום הרצועה, נהרגו גם מפקד הסיירת רב סרן בניה שראל ז"ל וקשרו, סמ"ר ליאל גדעוני ז"ל. אך למרות הזמן הרב שחלף, בפרקליטות הצבאית עדיין לא החליטו אם לפתוח בחקירת מצ"ח לגבי אירועי אותו היום באזור רפיח - וגם לא סגרו את התיק.

 

אותם אירועים כללו ניסיונות התקפיים משמעותיים של כוחות צה"ל להגיע אל חוליית החטיפה, ובסיומם נהרגו כ-30 פלסטינים בלתי מעורבים מאש צה"ל, בסדרה של תקיפות נרחבות בקרקע ומהאוויר. לטענת הפלסטינים המספר אף גדול יותר מהנתון הצה"לי וברצועה טענו כי מאות פלסטינים נהרגו או נפצעו קשה באותו יום שישי.

 

הפגזות צה"ל ברפיח ב-1 באוגוסט 2014 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגזות צה"ל ברפיח ב-1 באוגוסט 2014(צילום: EPA)

 

הסיבה העיקרית לכך שהתיק עדיין פתוח נעוצה בעובדה שבצה"ל מתקשים לאסוף עדויות של פלסטינים או של גורמים בינלאומיים בתוך רצועת עזה שהיו עדים למתרחש באותו היום. בנוסף מתקשים בצבא, לאור אותן נסיבות, לשחזר בשטח באופן מלא את האירועים המבצעיים הרבים והשונים שהחלו בסביבות השעה 9 בבוקר ונמשכו עד לשעת צהריים מאוחרת, אז הכוחות הגיעו לכמה ממצאים בתוך מנהרה שאפשרו לצה"ל להכריז על גולדין כחלל שמקום קבורתו לא נודע.

 

קושי נוסף בבדיקה נוגע לכך שבאירוע נטלו חלק כוחות מיחידות רבות, מסיירת מטכ"ל וכוחות הנדסה מיוחדים דרך גדודי חטיבת גבעתי ושריון ועד ליחידות ארטילריה ואוויר. מנגנון הבדיקה המטכ"לי שתיחקר את האירוע המורכב מאותו יום שישי סיים את מלאכתו והעביר את ממצאיו לפרקליט הצבאי הראשי אלוף שרון אפק, אך זה הורה לבצע כמה השלמות של בדיקה או חקירה, בטרם יקבע אם יש לפתוח בחקירת מצ"ח, שצפויה לכלול חקירה באזהרה של קצינים בצה"ל שהובילו את הלחימה באותו היום ובהמשך עלולה גם להוביל להגשת כתבי אישום.

רס"ן בניה שראל ז"ל (צילום: יוסי יהושוע, "ידיעות אחרונות") (צילום: יוסי יהושוע,
רס"ן בניה שראל ז"ל(צילום: יוסי יהושוע, "ידיעות אחרונות")

סגן הדר גולדין ז"ל (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
סגן הדר גולדין ז"ל(צילום: יואב זיתון)
סמ"ר ליאל גדעוני ז"ל (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
סמ"ר ליאל גדעוני ז"ל(צילום: פרטי)

בצה"ל בדקו כ-500 פניות שהגיעו מחודש וחצי של לחימה ברצועה בקיץ 2014, מתוכם תוחקרו כ-300 מקרים. בסך הכול נפתחו כ-30 חקירות מצ"ח, אך רובן ככולן נסגרו ללא הגשת כתבי אישום או העמדה לדין משמעתי של מפקדים מעורבים ונקיטת צעדים פיקודיים נגדם, כמו במקרה של מג"ד השריון שהורה להפגיז מרפאה ברצועה שהייתה יעד חשוד אך הירי לעברה בוצע, לפי המג"ד, לזכרו של מפקד פלוגה בגדוד שנהרג לפני כן. למעשה, האירוע הפלילי המשמעותי היחיד בצוק איתן שגם הבשיל לכדי עונשי מאסר נוגע ללוחמי גולני שבזזו כסף מבית של פלסטיני בשכונה סג'עייה.

 

שכונת רפיח (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שכונת רפיח(צילום: רויטרס)

גורמים בצה"ל הסבירו כי בנוגע לחקירת אירועי יום שישי ברפיח חלה התקדמות משמעותית והבדיקה בפרקליטות הצבאית נמצאת בשלבים מתקדמים מאוד, אך הרצון הוא לבצע את הבדיקה באופן יסודי, תוך היצמדות לשמירה על ערכי צה"ל, חוקי המדינה והדין הבינלאומי.

לאחר מבצע צוק איתן חשף ynet את הקלטות הקשר של כוחות חטיבת גבעתי מאותן הקרבות שבהם נשמע, בין היתר, מפקד גדוד הסיור באותם ימים - סגן אלוף אלי ג'ינו - מורה לכוחותיו לעצור את הירי הנרחב שביצעו.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "במהלך מערכת 'צוק איתן' ואחריה התקבלו טענות ודיווחים רבים בעניין הפרת דיני הלחימה או התנהגות חריגה אחרת של כוחות צה"ל. בחינתם של מאות אירועים שלגביהם הועלו טענות הסתיימה. בעניין אירועים רבים נמצא שאין מקום לפתוח בחקירה. בעניין יותר מ-30 אירועים נפתחו חקירות מצ"ח, שרובן המוחלט הסתיים, ואף התקבלו כבר החלטות ביחס לממצאיהן. אירועים מעטים בלבד, בהם אירועי לחימה מורכבים, עודם נבחנים. בחינתם נעשית בסטנדרטים הגבוהים ביותר והיא מצויה בשלבים מתקדמים.

 

"צה"ל מקדיש משאבים רבים להשלמת החקירה והבדיקה של הטענות והדיווחים שהתקבלו. מטבע הדברים, תהליכי הבדיקה והחקירה של חלק מהאירועים שהתרחשו בזמן לחימה ממושכת ואינטנסיבית, בשטח שאינו בשליטת צה"ל, ושהיו מעורבים בהם תושבי רצועת עזה הנשלטת על-ידי ארגון החמאס, הם מורכבים ואורכים זמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רפיח, לאחר "יום שישי השחור"
צילום: רויטרס
מומלצים