כיאל: "העיסוק בפוליטיקה לא מוסיף כבוד לישראל"
הכוכב האיראני עלירזה ג'האנבאחש, שהחרים בעבר את מכבי תל אביב, הפך עבור בירם כיאל ותומר חמד לחבר לקבוצה. אתמול שיתפו השלושה פעולה לראשונה במשחק אימון של ברייטון. הקשר הערבי-ישראלי: "לא רואה משמעות למוצא שלו". על חוק הלאום: "הוא צריך להפריע לכולם"
היחסים בין איראן לישראל מתוחים מאי פעם, אבל הגשר הספורטיבי שוב מצליח לעקוף את הפוליטיקה: כוכב הכדורגל האיראני הגדול ביותר כיום, עלירזה ג'האנבאחש, שיתף אתמול (שלישי) לראשונה פעולה במשחק עם שני שחקני נבחרת ישראל, תומר חמד ובירם כיאל. כזכור, ג'האנבאחש חתם לאחרונה בברייטון והפך לשחקן היקר בתולדות הקבוצה.
חמד, כיאל וג'האנבאחש שיתפו פעולה לראשונה
השלושה פתחו בהרכב של הקבוצה האנגלית במשחק אימון בצרפת נגד ניס, שהסתיים בניצחון 0:1 לברייטון. ג'האנבאחש וחמד הוחלפו במחצית, ובירם כיאל המשיך לשחק עד לדקה ה-72. "אני לא רואה משמעות למוצאו של ג'האנבאחש. אני מקצוען שמשחק כדורגל נטו, אפס פוליטיקה", אמר כיאל ל-ynet ספורט.
"מדובר בקשר קדמי שמשחק בכנף ימין, שחקן מוכשר ויצירתי שאני מאמין שיעזור לברייטון להתברג במקום טוב בטבלת הפרמייר-ליג בעונה הבאה", הוסיף כיאל. "אנחנו עובדים קשה על המגרש, כולם: ישראלים, איראנים ובריטים. כולם נותנים את הכל בשביל הצלחת הקבוצה. אלה שאלות ייחודיות לישראל, והאמת שזה לא מוסיף כבוד לכדורגל הישראלי. העיסוק בפוליטיקה הפך בישראל לאובססיבי, הכל סב סביב הפוליטיקה".
כיאל המשיך לפרט: "בראיונות בערוצי הספורט במהלך המונדיאל שאלו אותי דקה על יכולת הנבחרת ורבע שעה על ההמנון והדגל, כאילו אני חבר כנסת. יותר מעניין אם בירם ישיר את ההמנון מהשאלה האם בירם מוכן לקמפיין הבא של הנבחרת. זאת לדעתי אחת הבעיות המרכזיות של הקשר בין הכדורגל הישראלי לתקשורת. מקצוענים מדברים כדורגל, חובבנים מלקטים חומר מסביב".
ובכל זאת: בשבועות האחרונים עלה שמך כמועמד מוביל לענוד את סרט הקפטן בקמפיין הבא של הנבחרת. איך זה יסתדר עם שירת "התקווה" והנפת הדגל?
"שוב פוליטיקה? סיכמנו שאנחנו עוברים למוד של מקצוענות, לא? מבחינת השאלה אם אני ראוי לסרט הקפטן, ברור לכולם שאני ראוי. אני מביא איתי לנבחרת הרבה נסיון מהליגה הטובה בעולם ומרגיש שאני מקובל על כולם גם בחדר ההלבשה. אני מאמין שהנבחרת צריכה לעבור שינוי מנטלי ולהתחבר לדברים החדשים שראינו מהנבחרות הקטנות במונדיאל, בכך אני יכול לסייע והרבה, בעיקר כי עברתי תהליך דומה עם ברייטון".
"בנוגע להמנון, מה כבר לא הציעו לי... אחד אמר 'שלא ישיר, שיזמזם', אחר אמר 'שישיר רק חלק מהשיר, בלי נפש יהודי הומיה'. בשלב הבא יציעו לי אולי לשרוק את ההמנון. אני ושחקני הנבחרת שאינם יהודים מכבדים את ההמנון, עומדים בזמן ההמנון והנפת הדגל ומכבדים בזמן שחברינו היהודים שרים מכל הלב. אנחנו לא מבקשים לשנות את הדגל או את ההמנון ומבקשים שלא ינסו לשנות אותנו ואת מי שאנחנו. אחרי ההמנון מתחיל המשחק וכולם, יהודים ושאינם יהודים, נותנים 100 אחוז על המגרש למען הנבחרת. זה מה שחשוב וקובע. אם זה לא מה שחשוב וקובע, אז זה לא כדורגל, זו פוליטיקה. ופוליטיקה, כבר אמרתי, לא קשורה לכדורגל".
ברייטון מכוונת למרכז הטבלה
ג'האנבאחש עבר לפני שבועיים לברייטון תמורת 17 מיליון פאונד, סכום שיא במועדון האנגלי. הוא הגיע מאלקמאר ההולנדית, שבמדיה הצליח להפוך למלך השערים של הליגה המקומית, ובעבר היה מעורב בעימות הקשור בישראל. כשאלקמאר הוגרלה בעונת 2016/17 לשחק במסגרת הליגה האירופית מול מכבי תל אביב, סירב האיראני לשחק מול "קבוצה ציונית" והחליט לא להגיע לארץ. האיראני לא שיחק מול מכבי גם בהולנד מחשש לתגובות באיראן. השחקן בן ה-24, המכונה גם "רונאלדו האיראני", ידע מראש כי שני ישראלים משחקים בקבוצתו החדשה, אבל הבין כנראה שבעידן המקצועני לא תהיה לו ברירה.
טוני בלום, הבעלים היהודי של ברייטון שהשתתף לאחרונה בכנס של הקרן החדשה לישראל בלונדון, הפך יחד עם כיאל וחמד ללהיט הגדול של הקהילה היהודית בעיר החוף האנגלית המונה 288,000 איש. בלום הוא גם האיש שאחראי לצירוף של כוכב נבחרת איראן.
מאז הצטרפותם של חמד וכיאל הפכו השניים לסיפור חם באנגליה - סיפור של שיתוף פעולה בין שני שחקנים מישראל, ערבי ויהודי, שגדלו יחד במכבי חיפה. יותר ויותר דגלי ישראל הופיעו באצטדיון פאלמר החדיש, המכיל 30 אלף מקומות. אבי הבעלים, בלום, השתייך בעבר לדירקטוריון של המועדון, ובנו נחשב לפרו-ישראלי מובהק ותורם לבתי הכנסת הרבים בעיר. הוא גם נוהג לבקר פעמים רבות בארץ יחד עם אשתו.
"אני משער שברייטון תעשה עונה של יותר מהישרדות, ותכוון למרכז הטבלה ומעלה", מעריך כיאל. "משחקי ההכנה שלנו היו טובים. סיימנו בתיקו 1:1 מול סט. גאלן בשווייץ, מול צ'רלטון ומול בורנמות' במשחק שבו פתחתי כקפטן. אתמול ניצחנו 0:1 בצרפת את ניס במשחק קשה מאוד בחום של 35 מעלות. הקבוצה נראית מצוין, חזקה ובכושר טוב מאוד".
איך אתה מרגיש באופן אישי, התגברת על הפציעות מהן סבלת בעונה שעברה?
"אני מרגיש מצוין, הפציעות מאחוריי. אני משחק 75 דקות בכל משחק ומרגיש מוערך על ידי המאמן כריס יוטון והצוות המקצועי. במבדקי הכושר של קדם העונה השגתי את התוצאות הטובות בקריירה שלי. אני מרגיש חד, חזק ובעיקר רעב לחזור ולשחק כדורגל. אני ממוקד מאוד על המגרש, מלא בניסיון והמאמן רואה את זה ומפרגן. ברייטון קבוצה קשוחה מאוד ופיזית. בשביל להשתלב בקבוצה כזאת צריך לעבוד קשה במשך כל העונה".
מה חסר לדעתך לנבחרת ישראל כדי להעפיל למונדיאל או ליורו?
" אני חושב שהחיסרון הגדול הוא במיעוט השחקנים הישראלים שמשחקים בקבוצות באירופה. הפערים בין הליגה הישראלית לליגות האירופיות הם עצומים. מבלי להישמע מזלזל, זה נחמד ששחקני הנבחרת משחקים זה נגד זה בליגת העל, אבל זה לא דומה לליגה האנגלית, הספרדית ואפילו לא לאוסטרית. אתה מקבל את וויילס בהגרלה ובתקשורת מיד כותבים ש'הפעם זה בידיים שלנו'. אז אתה מסתכל בהרכבים ורואה ש-15 שחקנים וולשים משחקים בפרמייר-ליג ובצ'מפיונשיפ, ובנבחרת ישראל יש רק שניים כאלה ועוד אחד ברוסיה או בליגה הגרמנית השנייה. כשיהיו לנו 20 שחקנים שמשחקים בפועל בליגות באירופה נילחם חזק בכל קמפיין. בינתיים, נשתדל לתת בכל הכוח 100 אחוז תפוקה עם מה שיש".
"ברור שחוק הלאום מפריע לי"
הבוקר התראיין כיאל לאולפן ynet והתייחס לנושאים בוערים אחרים שעל הפרק במדינת ישראל - כמו חוק הלאום. "ברור שזה מפריע לי, אני חושב שזה אמור גם להפריע לכל יהודי, לכל ערבי, לכל מוסלמי ולכל נוצרי", אמר הקשר על החוק השנוי במחלוקת.
"אני חושב שהמוטו שלנו בעולם הזה ובמדינה שלנו זה הדו-קיום, זה כן לחיות ביחד", הוסיף. "מאז שנולדתי ומאז שאני שחקן כדורגל בנבחרת ישראל אני מנסה להראות שאנחנו כן חיים ביחד על הצד הטוב ביותר, מנסה להביא דוגמה אישית עם חברי לקבוצה תומר חמד. הוא יהודי ישראלי, אני ערבי ישראלי ושנינו גדלנו ביחד במחלקת הנוער וחיים ביחד... אני חושב שהחוק הזה קשה מאוד לכולנו".
בנוגע ליחסיו עם עלירזה ג'האנבאחש סיפר כיאל בחיוך שהוא כבר הספיק לטעום אורז פרסי מקורי בזכות החבר החדש לקבוצה. "אני מביא את הפלאפל, מחר הוא יביא את האורז הפרסי", אמר.