הדרוזים נערכים לעצרת: "נפגין עם דגל ישראל ונשיר התקווה"
הפעילים הקימו אוהל מחאה בתל אביב ומנסים לגייס כמה שיותר אוטובוסים מהצפון: "לא מפגינים נגד המדינה, מי שמזדהה עם ישראל מוזמן". בלשכת רה"מ גיבשו מתווה עקרוני שבמסגרתו יעוגן בחוק מעמד הדרוזים והצ'רקסים - ויוענקו הטבות למשרתי כוחות הביטחון
מארגני הפגנת הדרוזים נגד חוק הלאום שתיערך במוצאי שבת נערכים למחאה בכיכר רבין, והקימו אוהל מחאה המעוטר בדגל ישראל ובדגל העדה. הם הציבו שולחנות וכיסאות לטובת העוברים והשבים שירצו לדון איתם על הבעיייתיות של החוק. אחד המקימים, ג'בר חביש שמשרת כקצין במילואים, אמר כי מטרת המאהל הוא הגברת המודעות לחוק הלאום. חביש בן ה-35 אמר כי "בעצרת אנחנו ננסה לגייס את כל העם כדי שיבינו שזה לא מאבק ששייך רק לדרוזים. כל מי שמרגיש ישראלי ורוצה שהמדינה תמשיך לקיים שוויון - מוזמן להגיע. אנחנו הקול המתון של המדינה ולמעשה נלחמים עליה פעמיים, גם בצבא, וגם עכשיו".
עוד כתבות בנושא סערת חוק הלאום:
בדואים נגד חוק הלאום: "המדינה בגדה בנו, מה נגיד להורים השכולים?"
לאחר פוסט נגד חוק הלאום: קצין דרוזי הושעה לשבועיים
מנהיג הדרוזים לחיילים: "תשאירו את צה"ל מחוץ לוויכוח"
נתניהו מקדם: הטבות למשרתים בכוחות הביטחון
במקביל להתארגנויות לקראת העצרת, לשכת ראש הממשלה הודיעה היום כי בהמשך למפגשים ולשיחות שניהל הצוות בראשות מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יואב הורביץ, יחד עם מנהיגה הרוחני של העדה מוואפק טריף, ראשי העדה והשרים איוב קרא ויריב לוין, גובש מתווה עקרוני שפרטיו ינוסחו בקרוב בכפוף לאישור היועץ המשפטי לממשלה - והליך החקיקה יתחיל עם פתיחת מושב החורף באוקטובר.
בלשכה ציינו כי מעמדה של העדה הדרוזית יעוגן בחוק יחד עם מעמד העדה הצ'רקסית. החוק יוקיר את תרומתה של העדה הדרוזית לביטחון המדינה, ויכלול תמיכה במוסדות הדת, החינוך והתרבות של העדה. בנוסף החוק יחזק את היישובים הדרוזים ויעניק פתרונות בנייה למגורים, בהם הקמת יישובים חדשים לפי הצורך, וישמר וינחיל את המורשת הדרוזית.
עוד נמסר כי זכאותם של בני מיעוטים מכל הדתות והעדות שמשרתים בכוחות הביטחון להטבות יעוגן בחוק על-מנת לסגור פערים, וההכרה בתרומתם של התורמים להגנת המדינה, מכל הדתות והעדות, יעוגן גם כן.
בנוסף הודיע מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה על הקמת ועדת שרים בראשות רה"מ נתניהו לנושא העדה הדרוזית, שתפעל בין היתר לקידום המתווה ולפיקוח על יישומו.
בהמשך למתווה שהוצג היום, הודיעו נציגי העדה הדרוזית: "היום התקיימה פגישה בין הצוות, המורכב מההנהגה הרוחנית, ראשי רשויות דרוזיות, חברי כנסת, פורום הקצינים הדרוזים ונציגי ציבור, לבין צוות משרד ראש הממשלה בראשות ראש הסגל יואב הורביץ, השר יריב לוין ונציג היועץ המשפטי לממשלה. לנציגי העדה הוצג מתווה, נציגי העדה ילמדו את המתווה וישיבו לצוות ראש הממשלה בהקדם".
"אנחנו לא נגד המדינה, הפוליטיקאים גוזרים קופון"
ג'בר חביש, שהקים את אוהל המחאה בכיכר רבין, אמר: "אני והמון צעירים דרוזים עושים המון למען בניית המדינה. כששמעתי על החוק לראשונה הרגשתי שאני לא רצוי ושמוציאים אותי מהמעגל. עד עכשיו הרגשתי ישראלי, שותף של היהודים, ופתאום השותף שלי אומר לי שאני לא חלק".
"חוק הלאום שכח אותי, שלל ממני זכויות והיום אני לא מרגיש שווה בין שווים", המשיך חביש. "יש כאן צעקה של הרחוב הדרוזי ואנחנו ניאבק על השוויון שמגיע לנו עד הסוף. המדינה הזאת הולכת לפילוג ואנחנו רוצים להיות הסמן הימני של המאבק למען השוויון".
המפגינים בצפון הקימו את המטה דווקא בבניין משרדי היי-טק בגליל המערבי. המטה נמצא בשכנות לחברת ייצור מל"טים, שאחד מבעליה הוא אנואר סעב, פעיל מרכזי במטה המאבק הדרוזי. לאורך שעות היום צעירים דרוזים מגיעים למשרדים ויוצאים עם דגלים ושלטים לקראת ההפגנות נגד החוק. מושגים רבים במטה נלקחו הישר מהז'רגון הצבאי, מה שלא מפתיע לאור משוחררי צה"ל הרבים במקום, חלקם בדרגות קצונה בכירות.
"אנחנו לא רוצים לבטל את חוק הלאום", מבהיר סעב. "אנחנו בעד החוק, רק הוא דורש תיקון קל - זכויות שוות לכל אזרחי המדינה שמזדהים עם הישראליות. זה פותר את כל הבעיה".
לדברי סעב, במטה מעריכים כי בין 50-30 אלף איש יגיעו לעצרת במוצאי שבת. "לא מדובר במפגינים. זאת עצרת ולא הפגנה. אין אלימות, לא ימין ולא שמאל. המסר המרכזי - תיקון החוק". הוא הוסיף כי "ישנם גופים שמנסים לרכב על הגל ופוליטיקאים שלצערי מנסים לגזור קופון. זה לא הזמן. מאז קום המדינה העדה לא הייתה מאוחדת כל כך, ואני חושב שגם המדינה לא הייתה מאוחדת ככה בשביל לתקן עוול שנעשה".
על אף האווירה המתוחה בציבור, המנהיגות הרוחנית של העדה הבהירה כי הצבא צריך להישאר מחוץ למשחק. "גם הקצינים שדיברו על פרישה משירות - עוד יחזרו", מבהירים הפעילים. "ואין שום צעיר שעומד בפני גיוס ויוותר על כך. יש עכשיו דיון ציבורי ואנחנו מקווים שהחוק ישתנה, אבל זה לא הופך אותנו לפחות ישראלים", אמרו.
העיסוק המרכזי כעת הוא גיוס אוטובוסים שיסיעו את המפגינים מהצפון לעצרת המרכזית, ולדבריהם כל חברות האוטובוסים במגזר כבר גויסו. מארגני המחאה אף חוששים כי ברגע האמת יגיעו יותר נוסעים ממה שציפו - ומנסים כעת לחבר את הקהל המבוגר שאינו מחובר לרשתות החברתיות להודעותיהם.
גם בישיבה עצמה וגם בריאיונות לכלי התקשורת, הפעילים מבהירים שלא מדובר בהפגנה - אלא בעצרת תמיכה במדינה.
אחד הפעילים, ספואן מריח, אמר כי גם חברו מסחנין ביקש להשתתף בעצרת. "אנחנו מתעקשים שהעצרת תהיה תחת דגלי הלאום - ונשיא בה את המנון המדינה".
גם בהג'את ר'אנם מהמועצה המקומית מע'אר מזדהה עם המסר. "אנחנו רוצים לאחד את עם ישראל, שבסופו של דבר המדינה תיתן את אותן הזכויות לכל האזרחים".
ר'אנם אמר כי גם המיעוטים האחרים צריכים להצטרף להפגנה. "כל העם מוזמן, בתנאי אחד: לא נפגין נגד המדינה. אז כל יהודי, דרוזי, ערבי, צ'רקסי או בדואי שמזדהה עם ערכי המדינה ועם הקמתה - מוזמן לבוא".