שתף קטע נבחר
 

מחקר מצא: מה מעלה את הסיכויים להנקה

הימים הראשונים אחרי לידה הם מרגשים אך גם מורכבים. מחקר חדש שנערך בבילינסון מגלה: ככל שהתינוק יהיה צמוד לאמא עד לשחרור מבית־החולים, במקום להיות בתינוקייה - כך היא תניק אותו לפרק זמן ארוך יותר

אין ספור שאלות עומדות בפני זוג הממתין ללידה. מחקר חדש נותן תשובה לנושא המעסיק כל אמא: ככל שהתינוק יהיה צמוד אלייך מרגע הלידה ועד לשחרור מבית־החולים, כך גדל הסיכוי שתניקי אותו לפרק זמן ממושך יותר.

 

המחקר נערך בבית־החולים בילינסון בשיתוף אוניברסיטת תל־אביב. השתתפו בו 762 נשים והוא בדק שלושה מצבים. ביות מלא: התינוק נמצא עם האמא בחדרה מרגע שנולד ועד לשחרור מבית־החולים (בדרך כלל פרק זמן של יומיים שלושה). ביות חלקי: התינוק נמצא עם האם כמה שעות ביום, וכן מצב שבו התינוק נמצא כל הזמן בתינוקייה.

 

המחקר מצא כי מצב של ביות מלא מגדיל פי 2.5 את הסיכוי שהאם תניק לפרק זמן של חודשיים לאחר הלידה, ופי 4.5 את הסיכוי לכך שהיא תניק את התינוק גם חצי שנה לאחר הלידה.

ביות מלא תורם להנקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ביות מלא תורם להנקה(צילום: shutterstock)
 

מתוך כלל הנשים שהשיבו על שאלון חודשיים לאחר הלידה, נמצא שאצל כשליש היה ביות מלא (37.6%), בקרב למעלה ממחציתן היה ביות חלקי (58.7%) ורק מיעוט לא שהה כלל עם התינוק (7.3%).

 

עוד עלה מהמחקר כי חודשיים אחרי הלידה הניקו 67.2% מהנשים את התינוק, וחצי שנה לאחר הלידה קרוב למחצית מהנשים הניקו את ילדם (50.9%).

 

קראו עוד:

הכנה להנקה לפני הלידה

אולי הוא רעב? 7 מיתוסים על הנקה

"בואו נירגע עם הלחץ על הנקה"

 

"ייתכן שכוונת האישה להניק ונחישותה להצליח בכך תורמים גם להמשך ההנקה וגם לבחירה בביות מלא", אומרת כנרת סגל, מנהלת הסיעוד בבית־החולים לנשים בבילינסון, שהייתה שותפה במחקר. "עם זאת, יש לציין כי הביות המלא נמצא קשור עם סיכוי גבוה בהרבה להמשך ההנקה חודשיים ועוד יותר מכך - שישה חודשים אחר הלידה".

 

לדבריה, תוצאות המחקר מראות כי ביות מלא תורם באופן ייחודי להנקה לאחר הלידה. "בשורה התחתונה, כאשר לוקחים בחשבון את הכוונות של הנשים להניק, כפי שנמדדו במהלך ההיריון, ביות מלא הגדיל פי 2.5 את הסיכוי שהנשים יניקו חודשיים אחרי, ופי 4.5 את הסיכוי שיניקו שישה חודשים לאחר הלידה".

 

במחקר השתתפו גם יפעת הדר רובננקו, מיילדת בבית־חולים בילינסון וכן היידי פרייס ופרופ' יעל בנימיני - שתיהן מבית־הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל־אביב.

 

באים לבקר יולדת? משפטים שעדיף לא לומר:

 

 

מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצאו כי ההנקה רק מועילה: בתינוקות הניזונים מהנקה בלבד הסיכוי לתמותה יורד ל־12% בלבד. הנקה נמצאה קשורה בירידה של 36% במקרים של מוות בעריסה, והיא יכולה למנוע 32% ממקרי הזיהומים בדרכי הנשימה בתינוקות מתחת לגיל שנתיים.

 

הנקה לאורך זמן מפחיתה בשיעור של 19% את התחלואה בלוקמיה בגיל המבוגר ומצמצמת בשיעור של 26% את הסיכוי להשמנה בגיל המבוגר. כמו כן, הנקה תורמת להפחתת הדימום לאחר הלידה, מסייעת להתכווצות מהירה יותר של הרחם ובטווח הארוך מפחיתה משמעותית את הסיכוי של המניקה לחלות בסרטן השד ובסרטן השחלות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הימים הראשונים משפיעים על ההמשך
צילום: shutterstock
מומלצים