חם בשבדיה: פסגת ההר נמסה והיא כבר לא הגבוהה ביותר
עוד דוגמה כואבת להשפעות ההתחממות הגלובלית. הקרחון בפסגה הדרומית של הר קבנקייסה נמס בקצב מהיר כל כך, וכעת הפסגה הצפונית היא הגבוהה ביותר במדינה: "אף פעם לא ראינו דבר כזה"
"הקרחון הוא סמל לכל הקרחונים בעולם. הסביבה כולה נמסה, וזה משפיע על המערכת האקולוגית: הצמחים, החיות, האקלים, הכול", אמרה הפרופסור. "רואים כאן בבירור את ההשפעות של השינויים האקלימיים. עבור שבדיה הפסגה הדרומית של קבנקייסה היא סמל איקוני".
הר קבנקייסה הוא ההר הגבוה בשבדיה, ויעד תיירותי פופולרי בצפון הרחוק של המדינה. יש להר שתי פסגות עיקריות, הדרומית שמכוסה בקרחון והפסגה הצפונית שבה אין קרח. הפסגה הדרומית איבדה ארבעה מטר של שלג מגובהה רק בין 2 ל-31 ביולי. "זה נראה כל כך שונה השנה", אמרה רוסקוויסט. "השלג נמס וגובה הקרחון מעולם לא היה נמוך יותר. ראיתי את הקרח שנמס זולג בשולי ההר, מעולם לא ראיתי דבר כזה".
במדידה ביום שלישי הייתה הפסגה הדרומית של ההר בגובה של 2,097 מטר מעל גובה פני הים - 20 ס"מ יותר מהפסגה הצפונית שבגובה של 2096.8 מטר. במהלך יולי איבדה הפסגה הדרומית 14 ס"מ בממוצע מדי יום, בשעה שבשבדיה נמדדו טמפרטורות שיא שגרמו לעשרות רבות של שריפות יער ברחבי המדינה – אפילו בחוג הארקטי.
רוסקוויט אמרה שכעת הפסגה הדרומית נמוכה מהצפונית כמעט בוודאות. "לא יצאנו היום למדוד אותה, אבל בדקנו את הטמרפטורה ואתמול היה מאוד חם, יותר מ-20 מעלות צלזיוס, אז היא נמסה בוודאות", ונמוכה מהרמה של הפסגה הצפונית.
רוסקוויסט והצוות שלה ימדדו שוב את הפסגה רק ב-8 בספטמבר, "כשהקיץ ייגמר". היא אמרה שגובה הפסגה הדרומית "יכול בקלות להיות נמוך במטר מהפסגה הצפונית עד סוף הקיץ". לפי אוניברסיטת שטוקהולם הקרחון הדרומי, שגובהו מתועד מ-1880, מאבד ב-20 השנים האחרונות מטר מדי שנה.
הקרחון בפסגה הדרומית יכול לגדול שוב בחורף ולהחזיר את הבכורה לפסגה הדרומית, לפני המסה נוספת בקיץ הבא. שתי הפסגות הגבוהות בקבנקייסה עשויות להמשיך להיאבק על תואר הפסגה הגבוהה בשבדיה בשנים הקרובות, צופה רוסקוויסט.
לפי מרטין הדברג, מטאורולוג במרכז השבדי לאקלים ומזג אוויר, "חום קיצוני שכיח פי 100 היום מבשנות החמישים, השישים והשבעים" בעולם. "הבדלי הטמפרטורות בין החוג הארקטי למזרח התיכון מצטמצמים".
רוסקוויסט אמרה שהיעדים הבינלאומיים להתמודדות עם השינויים האקלימיים, כמו הסכם פריז שקובע להגביל את ההתחממות הגלובלית לשתי מעלות, לא משפיעים מספיק. "עם היעדים האלה הקרחונים שלנו הולכים להיעלם. זאת שנת בחירות בשבדיה ועדיין אף אחד לא מדבר על זה", היא אומרת לקראת הבחירות ב-9 בספטמבר.
שלוש השנים האחרונות היו החמות ביותר שנמדדו בכדור הארץ. רוסקוויסט אומרת שצריך לבצע שינויים מהותיים בחברה כדי להפחית את פליטת גזי החממה. היא אומרת שקיצוץ בשימוש בדלקים מאובנים ויותר מכוניות חשמליות בכבישים הן דוגמאות לצעדים מועילים. "הרבה אנשים רוצים את השינויים האלה, והם מוכנים לשנות את הרגלי הצריכה שלהם".