שתף קטע נבחר

דו"ח: "צפון קוריאה ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין ומנסה למכור נשק לסוריה"

במשך חודשים עקבו מומחים מטעם האו"ם אחרי פעילותה של צפון קוריאה לאור הסנקציות הכבדות. בדו"ח מסווג שנחשף עלה כי פיונגיאנג ממשיכה לייצא נפט ופחם בדרכים מתוחכמות - ומנסה להעביר כלי נשק לסוריה ולמורדים החות'ים שנתמכים ע"י איראן

דו"ח מסווג של האו"ם שפורסם הבוקר (שבת) בסוכנות הידיעות רויטרס מעלה כי צפון קוריאה ממשיכה בתוכנית הגרעין ובפיתוח תוכנית הטילים שלה חרף הסנקציות של מועצת הביטחון.

 

לפי המומחים שעקבו אחרי פעילותה של המדינה המבודדת ברקע הסנקציות, עלה כי היא אף הגבירה ייצוא של מוצרי נפט ופחם באמצעות ספינות במהלך 2018 והמשיכה לנסות ולמכור כלי נשק לצבא סוריה ולמורדים החות'ים בתימן שנתמכים ע"י איראן.

 

עיתונאים מקומיים מנסים לתפוס את שני המנהיגים במקביל (צילום: AP)
למרות הפסגה: צפון קוריאה ממשיכה בתוכניות הגרעין(צילום: AP)

עוד נכתב כי פיונגיאנג התעלמה מחרם הטקסטיל עליה וייבאה סחורות בשווי של יותר מ-100 מיליון דולר בין אוקטובר 2017 למרץ 2018 מסין, גאנה, הודו, מקסיקו, סרי לנקה, תאילנד, טורקיה ואורגוואי. הדו"ח מתפרסם על רקע הבקשה של רוסיה וסין להקל על הסקנציות לאור הפסגה המוצלחת של קים ג'ונג און והנשיא האמריקני דונלד טראמפ, אך ארה"ב ושאר חברות מועצת הביטחון סירבו לבקשה.

 

לפי המומחים שחיברו את הדו"ח, צפון קוריאה פעלה בערמומיות כדי שלא תיחשף בפעילותה הימית. "הם נהגו לכבות את מערכות האיתור של הספינה - אך גם הצליחו להסוות את הסחורות ולפזר אותן בין כמה כלי שיט קטנים יותר", כתבו.

 

"פיונגיאנג המשיכה לשתף עם סוריה על אף האיסור, ואזרחים צפון קוריאניים שעוסקים בטילים בליסטיים ובפעילות אסורה ביקרו בסוריה בהזדמנויות שונות בין השנים 2017-2011. יחד עם זאת עלו החוקרים על ניסיונותיה של צפון קוריאה להעביר כלי נשק קונבציונליים וטילים בליסטיים למורדים החות'ים בתימן.

 

עוד דווח כי "מדינה ששמה לא צוין הציגה למומחים מכתב הזמנה ממנהיג החות'ים לפגישות בדמשק עם צפון קוריאנים בעניין העברת האמצעים הנדרשים". המומחים טוענים בדו"ח כי הסנקציות הכלכליות הכבדות הובילו לפעולות מחתרתיות של צפון קוריאה על מנת להתגבר על הבידוד הבינלאומי.

 

צילום לוויין של המפעל לייצור הטילים (צילום: Planet Labs Inc./James Martin Center for Nonproliferation Studies at the Middlebury Institu)
צילום לוויין של המפעל לייצור הטילים(צילום: Planet Labs Inc./James Martin Center for Nonproliferation Studies at the Middlebury Institu)

דיווח: "צפון קוריאה מפתחת טילים חדשים"

בשבוע שעבר דווח כי סוכנויות המודיעין בארצות הברית גילו סימנים לכך שצפון קוריאה מייצרת טילים חדשים במפעל שבו ייצרה בעבר את הטילים הבליסטיים הבין-יבשתיים הראשונים שלה בעלי היכולת לפגוע בשטח ארה"ב. דווח ב"וושינגטון פוסט" מפי גורמי מודיעין המעורים בנושא.

 

ראיות חדשות, בהן צילומי לוויין שצולמו בשבועות האחרונים, מצביעות על כך שבצפון עובדים על לפחות טיל בין-יבשתי אחד המונע על ידי נוזל במרכז מחקר בסאנומדונג. הגורמים, שמסרו מידע מסווג בנושא, מסרו כי ייתכן אף שבצפון עובדים על שני טילים בין-יבשתיים חדשים.

 

צילומי לוויין של פירוק אתר שיגור בצפון קוריאה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

צילומי לויין של פירוק אתר שיגורי לויין בצפון קוריאה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

צילומי לויין של פירוק אתר שיגורי לויין בצפון קוריאה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

צילומי לויין של פירוק אתר שיגורי לויין בצפון קוריאה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הממצאים הללו מוכיחים את המשך הפעילות במתקני הטילים והגרעין של צפון קוריאה, אף שהיא נמצאת בשיחות בנושא נשק עם ארה"ב. המידע המודיעיני החדש לא מצביע על הרחבת יכולותיה של צפון קוריאה, אך מראה כי היא עובדת על פיתוח כלי נשק מתקדמים שבועות לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר בטוויטר כי "צפון קוריאה כבר לא מהווה איום גרעיני".

 

הדיווח על בניית הטיל החדש מגיע אחרי גילויו של אתר החשוד כמתקן להעשרת אורניום בשם קאנגסון, שאותו מפעילה צפון קוריאה בחשאי. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר במהלך עדותו בפני הסנאט בשבוע שעבר כי מפעלים צפון-קוריאניים ממשיך לייצר חומרים היכולים לשמש ליצירת נשק גרעיני. בעדותו סירב פומפאו לומר אם צפון קוריאה מייצרת טילים חדשים.

 

במהלך הפסגה בין טראמפ למנהיג הצפון קים ג'ונג און בחודש מאי, קים הסכים באופן מעורפל לכך שארצו "תפעל לטובת פירוקו מגרעין של חצי האי הקוריאני". עם זאת, צפון קוריאה עשתה מאז מעט מאוד צעדים המראים על נכונות לפירוקה מנשק גרעיני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים