שתף קטע נבחר
 

איתמר טבע בשלולית - והחיים השתנו ברגע

מאז תחילת השנה טבעו למוות 19 ילדים. "ילד טובע אינו קורא לעזרה", מזהירה מנכ"לית ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים. "אם תדעו שגם שלולית או גיגית, שבהן יש מים בגובה סנטימטר אחד, זו סכנת חיים, אתם עשויים להציל את הילדים", אומרת חגית מלול, שבנה טבע בשלולית

"טעות אחת, שלולית אחת, נזק בלתי הפיך"

חגית מלול

 

בחורף 2014 הפסקתי להגיד "לי זה לא יקרה". בחורף הזה זה קרה לי, ואם זה קרה לי - זה יכול לקרות לכל אחד.

 

זה היה יום שישי, כמו כל יום שישי אחר: הכנות והתרגשות לקראת שבת המלכה עם כל המשפחה. שבת של פנאי ואהבה. הבית מצוחצח ואני על הסירים, מתאמצת להכניס לכל ביס את מלוא אהבתי לילדים ולמשפחה שלי.

 

לאורך היום אני שרה ומבשלת, ומיטל, המטפלת, עם איתמר הקטן, בן הזקונים, החמישי במספר, שהיה אז בן שנה. ברגע אחד, טעות אחת, למיטל נדמה היה שאיתמר איתי ולי נדמה היה שהוא איתה. ואז זה קרה. איתמר המתוק יצא לחצר וטבע בשלולית גשם שנקוותה על כיסוי הבטיחות של בריכת השחייה שלנו. שלולית קטנה ודקות בודדות שראשו בתוכה גרמו לנזק בלתי הפיך במוחו. רגע אחד שבו החיים משתנים ללא הכר. של כולנו.

 

חגית ואיתמר מלול (צילום: דנה קופל)
120 ילדים מתים בכל שנה מתאונות בבית(צילום: דנה קופל)

כיום, איתמר במצב צמח. הוא נמצא בסלון הבית עם כולנו. אין לנו מושג מה ואם הוא מרגיש או שומע, אבל הוא עטוף. אני יודעת שהילדים שלי נושאים כאב עמוק ובהלה מהעובדה שהתבררה להם בגיל כל כך צעיר: שהחיים יכולים להשתנות ברגע.

 

120 ילדים מתים כל שנה בתאונות בית. זה מספר שאמור לנער את כולנו מההדחקה הנוחה, שלנו זה לא יכול לקרות. עובדה. זה קרה לי. זה קרה לנו. אם רק תפסיקו להכחיש ותיקחו בחשבון שזה יכול לקרות לכל אחד, יש סיכוי שהילד שלכם לא ייכנס לסטטיסטיקה. זה בידיים שלכם, או נכון יותר בראש שלכם.

 

בכל העולם הוכח שמוּדעות מצילה חיים. אם תדעו שגם שלולית או גיגית או אמבטיה, שבהן יש מים בגובה סנטימטר אחד, זו סכנת חיים, אתם עשויים להציל את הילדים שלכם. אם תטרחו להיכנס לאתר "בטרם" וללמוד ממנו, תברחו מהסכנות הקטנות שגורמות לטרגדיות גדולות.

 

אני כותבת לכם מדם ליבי, ממעמקי הטרגדיה שלנו, כדי שתאמינו לי שהחיים של היקרים לכם מכל, של הילדים שלכם, תלויים בנכונות שלכם להקשיב. איתמר שלי כבר לא יקרא לי אמא. אני קוראת לכם להקשיב, כדי שתשמעו עד יומכם האחרון את המילים אמא ואבא.

 

חגית מלול היא אמו של איתמר, שטבע בבריכה הביתית בהיותו בן שנה ושלושה חודשים. איתמר יסבול מפגיעה מוחית כל החיים.

 

קראו עוד:

מאיזה גיל כדאי ללמד ילדים שחייה?

שומרים על הילדים בחופשה משפחתית

חופש בריא: 10 כללים פשוטים שחובה לאמץ

 

"מתפללים שיאיר לא יסבול"

מירב הולנדר

 

כשמד"א הגיעו, הם לא הצליחו להחיות את יאיר. מאוחר יותר, בבית־החולים, סיפרו לנו שהפרמדיקים כבר הזמינו רופא כדי שיקבע את מותו, אבל בניסיון האחרון להחזיר את הדופק - הוא חזר.

 

הרופאים הכינו אותנו שרוב הסיכויים שיאירי לא ישרוד. באורח פלא, הוא שורד עד היום הזה, אבל עם פגיעה מוחית מאוד קשה: לא מתפקד, לא מניע את הגפיים, אוכל דרך גסטרוסטום. הנזק מהטביעה אינו בר־תיקון או ריפוי, אבל אנחנו מודים לאלוהים על כל יום שיאיר חי, והתפילות שלנו הן בעיקר שהוא לא יסבול.

 

הבריכה שלנו גם מגודרת וגם יש לה כיסוי חשמלי. כשזה קרה ליאיר, הכיסוי לא עבד. התקשרתי באותו שבוע לאיש שהתקין את הכיסוי והתחננתי לפניו שיבוא לתקן אותו. סיפרתי לו שיש לי ילדים קטנים ואני לא רוצה חלילה שיקרה אסון. הוא הבטיח לי שיגיע, אמר שהוא "בוודאי לא רוצה לקחת את האחריות שמשהו יקרה לילדים".

 

הוא לא הגיע. וכמה ימים אחר כך קרה האסון. חשוב שכולם יזכרו: אמצעי ההגנה והבטיחות מאוד־מאוד חשובים, בעיקר כשיש ילדים קטנים בבית.

 

רוב מקרי הטביעה מסתיימים במוות (צילום: אלבום פרטי)
רוב מקרי הטביעה מסתיימים במוות(צילום: אלבום פרטי)

התאשפזנו בשניידר במשך שלושה חודשים. חוץ מהרמה הרפואית המדהימה, הוקסמנו מהנתינה והחסד שפגשנו בבית־החולים. הרגשנו שקיבלנו כל כך הרבה, וגם אנחנו רוצים לתת. לכן הקמנו את "בית המתנות של יאיר", שזה בית מלא בצעצועים, משחקים ומתנות לילדים מגיל לידה ועד גיל 18. כל המתנות חדשות, תרומות מאנשים טובים, ואנחנו שולחים אותן לילדים שמאושפזים בכל בתי-החולים בארץ.

 

עצוב לנו לשמוע על כל מקרי הטביעה שקורים לאחרונה. אנחנו יודעים שרוב מקרי הטביעה מסתיימים במוות, אלה שהצליחו לשרוד לא מאריכים ימים, והנזק חמור ובלתי הפיך. אני מפצירה בכם - שמרו על הילדים. הם הדבר היקר לנו מכל.

 

מירב הולנדר היא אמו של יאיר, שבגיל שנה ושלושה חודשים שיחק עם אחיו בגינה, נפל לתוך הבריכה המשפחתית ושהה עשר דקות מתחת למים. הוא נמשה במצב אנוש, ואחרי 40 דקות של ניסיונות החייאה חזר הדופק אל ליבו. כנגד כל הסיכויים יאיר שרד. היום הוא בן שבע ומוגדר צמח.

 

 כללי בטיחות לבילוי בים שכל הורה צריך להכיר:

 

 

מצב חירום

הידיעה על מותו של פעוט שטבע למוות בדלי ביום רביעי הייתה מטלטלת וכואבת. אולם מתברר כי מדובר בחלק מאחת התופעות העצובות של 2018: ריבוי טביעות קטלניות של ילדים.

 

לפי נתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים, בשנת 2018 - ואנחנו בתחילת אוגוסט להזכירכם - טבעו למוות 19 ילדים. לשם השוואה, בשנת 2017 כולה טבעו למוות 15 ילדים. משנת 2008 ועד היום טבעו למוות 185 ילדים, כך שאנחנו כבר נמצאים גם מעל הממוצע השנתי ולא רק הרבה מעל נתוני השנה שעברה.

 

מניעת טביעות ( )
מניעת טביעות

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון "בטרם", מזהירה: "בשלב זה של השנה כבר אפשר להכריז שאנו נמצאים במצב חירום בכל הנוגע לטביעות ילדים. הנתונים מדברים בעד עצמם: 19 ילדים טבעו למוות, והקיץ עוד בעיצומו.

 

"על הציבור להבין שטביעה היא מוות שניתן למנוע. תינוקות ופעוטות יכולים לטבוע גם במים שעומקם עשרה סנטימטר בלבד. לכן, כאשר נמצאים בסביבת מים חובה להקפיד על השגחה צמודה ורציפה במרחק נגיעה מהילד וללא הסחת דעת.

 

"כאשר אתם בבילוי או בנופש עם הילדים, החליטו על מבוגר תורן, בדומה לנהג תורן. על המבוגר התורן להיות פנוי מכל עיסוק ולא להוריד את העיניים מהילדים.

 

"הטביעה מתרחשת במהירות ובדממה. ילד טובע אינו מאותת שהוא במצוקה, אינו צועק ואינו קורא לעזרה. הוא פשוט שוקע. תוך שתי דקות מרגע הטביעה מתרחש איבוד הכרה, וכעבור 4־6 דקות מתרחש נזק מוחי בלתי הפיך - שמגיע לפעמים עד מוות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
"זה בידיים שלכם"
צילום: דנה קופל
מומלצים