שתף קטע נבחר
 

להפוך את השופינג לאמנות

בארה"ב רשת מלונות תפתח סופרמרקט זמני ענק שכל 30,000 מוצריו עשויים לבד ובמוזיאון חיפה בוחנים את תרבות הצריכה עם מקדש לאייפונים. וגם, האמן האיסלנדי שפותח מסעדת פופ-אפ חברתית והפסטיבל שמטייל על גגות ירושלים. חדשות האמנות

מזון חברתי

מי לא היה רוצה לאכול במסעדת הפופ-אפ של אולאפור אליאסון ברייקיאוויק שבאיסלנד? אליאסון, אמן דני-איסלנדי חי בברלין, וידוע בעיקר בשל עיסוקו באקלים (פרויקט מזג האוויר בטייט מודרן למשל). לאחרונה נודע בזכות עבודותיו החברתיות, כמו פרויקט האור הירוק בביאנלה בוונציה, בו העסיק פליטים מקומיים שיצרו מנורות, שנמכרו בביאנלה ושילמו את משכורתם.

 

מתוך התערוכה (צילום: EPA)
מתוך תערוכה של אולאפור אליאסון(צילום: EPA)

אליאסון עסוק מאוד בהשפעה של תרבות על החברה. בסטודיו שלו בברלין, בו עובדים כמאה איש, יש מטבח, שבו אוכלים העובדים אוכל בריא ומקומי. עתה הוא מגשים חלום לפתוח את הקונספט לקהל הרחב והוא עושה זאת בעזרת אחותו השפית. בבית מרשל, בניין בנמל רייקיאוויק, שהוסב ממפעל לדגים למרכז אמנות, ובו גם הסטודיו האיסלנדי של אליאסון, הוא מפעיל מסעדה זמנית בחלל של מסעדה קיימת. המתכונת זהה לחדר האוכל בברלין - שולחן ארוך ואוכל המורכב ממוצרים מקומיים. הישיבה הקומונלית מעודדת שיחות והסביבה האמנותית נותנת השראה אמנותית (מה-11.8 ועד נובמבר).

 

לטורים נוספים מאת דבי לוזיה ב-ynet:

קוסמה-מניה: האמנית שגורמת למוזיאונים לקרוס

איך הגיעו 7,506 חביות לאגם בלונדון?

 

תרבות צריכה מלבד

בתי מלון עושים מאמצים רבים למשוך קהל ואמנות טובה בעלת ערך מוסף הפכה לא מכבר לחלק בלתי נפרד מעיצוב הפנים שלהם. רשת מלונות סטנדרד בארצות הברית לקחה את האמנות צעד אחד קדימה. בשנה שעברה, במלון בניו יורק, נפתחה חנות זמנית, בסגנון פיצוציה ניו יורקית. אלא שכל המוצרים שנמכרו בה היו עשויים לבד, מעשה ידיה של האמנית הבריטית לוסי ספארו. 9,000 הפריטים נמכרו מהר מאוד והחנות הזמנית נסגרה לפני המועד המתוכנן. עתה, במלון סטנדרד בלוס אנג׳לס, נפתח המיזם החדש של ספארו: סופרמרקט ובו 31,000 פריטים במחירים הנעים בין חמישה דולרים ל-73 דולרים (פתוחה עד סוף אוגוסט או עד גמר המלאי).

 

מתוך התערוכה (צילום: AP)
סופרמרקט מלבד(צילום: AP)

מתוך התערוכה (צילום: AP)
בננות וגזרים מחייכים(צילום: AP)

ספארו רואה בסופרמרקט אתר שניתן ללמוד ממנו הרבה על התרבות בכל מקום בעולם. העבודה עם לבד נוחה (שלל צבעים וחיתוך פשוט), מערבת אמנות עם מלאכה (טרנד פופולרי בימים אלו) ומחברת אותנו לילדות ולצעצועים. בתוך כך עולה כאן אמירה ביקורתית על תרבות הצריכה וההתלהבות שבה אנחנו יוצאים לשופינג.

 

מתוך התערוכה (צילום: EPA)
ההשראה - עבודותיו של אנדי וורהול(צילום: EPA)

בהקשר זה קשה שלא לחשוב על אנדי וורהול, שקופסאות השימורים שלו נתנו לגיטימציה לעיסוק בנושאים נחותים כמו פחיות מרק ואריזות של מוצרי צריכה - ומאפיינים את אמנות הפופ של שנות השישים.

 

מתוך התערוכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

מתוך התערוכה (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

שופינג? אמנות

ועוד בנושא שופינג: במוזיאון חיפה לאמנות מוצג אשכול חדש הכולל 12 תערוכות בנושא שופינג. סבטלנה רינגולד, האוצרת הראשית של המוזיאון, אוהבת להתחבר לנושאים תרבותיים אקטואליים ולבחון כיצד הם באים לידי ביטוי אמנותי. תרבות הצריכה והתשוקה לקניות נבחנות בזוויות שונות כמו: תוצרי הלוואי של תרבות הצריכה, אופנה, צריכה גברית וכמה תערוכות יחיד בהן "מקדש לאייפונים", מיצב של האמנית האמריקנית עדי וואגנט. העבודה עוסקת במי שממהר לרכוש את הדבר הנוצץ הבא - והופך ברגע את המכשיר הנוכחי שלנו, שעד עתה היה בבת עיננו, למיושן .

 

מתוך התערוכה (צילום: דבי לוזיה)
"מקדש לאייפונים"(צילום: דבי לוזיה)

בין האמנים הישראלים אפשר למצוא את אולף קונמן, אמנון דוד ער, שרון בלבן, נסרין אבו בכר, אייל אסולין, ברי פרידלנדר ואחרים. בין האמנים הבינלאומיים: ויק מוניז, ג׳ק ודינוס צ׳פמן, סינדי שרמן, ינקה שוניברי וקהינדה ויילי - שיצר את הפורטרטים המדוברים של ברק אובמה ורעייתו בסיום כהונתם. (התערוכה תוצג עד ה-20 בינואר 2019).

 

מקודשת

פסטיבל האמנות מקודשת שיחל ב-8.8, שואב את השראתו מירושלים ומוקדש לה. במסגתרו הקהל מוזמן לחוות חוויות מפתיעות באתרים לא מוכרים בירושלים. אפשר לטפס לתערוכת אמנות על גגות מרכז העיר; לטבול במים ולצלול אל יום אחד באטלנטיס - בעבודת סאונד שמתקיימת בתוך ועל שפת בריכת שחייה ציבורית; להמיס גבולות במפגש עם דמויות ממיסות גבולות במקומות שגם מקומיים לא יודעים על קיומם; לקבל את השבת במגדל דוד עם חגיגת שישי ענקית בחאפלה ים תיכונית; להאזין ל"עצום" - היצירה החדשה של נועם ענבר ומקהלת גיא בין הינום שתבוצע בלב יער ירושלים; או להיכנס לטראנס בשומרי האש - מסע אקסטטי עם הרכבים מארבעת קצוות תבל.

 

מעל ומעבר היא תערוכת אמנות מרהיבה על מקבץ גגות מהפנט במרכז ירושלים. פרויקט חוצות ענק וחינמי שמציע אפשרות לנטוש את מפלס הרחוב ולטפס אל ירושלים של מעלה. על כל הגגות, שנפתחים במיוחד לפסטיבל, ימתינו לצופים עבודות אמנות חדשות של מיטב האמנים העכשוויים בישראל. היצירות יציעו נקודת מבט רעננה על המציאות למטה.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים