השתלת מח עצם עצמית: איך זה נעשה - ולמי מיועד
כיום השתלת מח עצמית היא אחת משיטות הטיפול לסרטן מח העצם. איך היא מתבצעת, למה היא מיועדת ואיך היא מסייעת לתהליך הריפוי של החולים?
בשיתוף אסותא
השתלת מח עצם עצמית היא חלק בלתי נפרד מהטיפול במספר מחלות, ביניהן מיאלומה. קיימים שני סוגים של השתלת מח עצם: השתלה מתורם ו'השתלה עצמית'.
בהשתלה מתורם (השתלה אלוגנאית) מוחלף מח העצם החולה בתאי אב בריאים, אשר נאספים מהתורם.
ב'השתלה עצמית' (אוטולוגית) ניתן טיפול כימי בעצימות גבוהה מהרגיל על מנת לטפל בגידול, והרס מח העצם הינו השפעת-לוואי של הטיפול הזה. במקרה כזה, נאספים תאי-אב מהחולה מבעוד מועד, שמוחזרים לחולה לאחר הטיפול הכימי, לצורך שיקום מח העצם אשר נהרס בטיפול.
פרופ' אלה נפרסטק, המטו-אונקולוגית בכירה במכון ההמטולוגי באסותא רמת החייל מסבירה כי השתלת מח עצם עצמית בניגוד להשתלות אחרות, כמו כליה או כבד או לב, אינה פרוצדורה כירורגית, אלא עירוי של תאי דם מיוחדים הנקראים תאי אב, שמהם נוצרים תאי דם ותאי החיסון.
"העירוי הזה מיועד לחולים שיש להם מחלות ממאירות, אבל גם בילדים קטנים עם מחלות תורשתיות לדוגמה - טלסמיה, או גושה, שניתן לרפא באמצעות השתלת מח עצם. כמו למשל ילדי הבועה", היא מסבירה.
"האבר המושתל הוא מתוך מח העצם ולכן התאים נמצאים שם באופן טבעי, פעם היו שואבים ממח עצם ישירות, היום יש טכניקות, נותנים תרופות בהזרקה שבשימוש נרחב בחולים אונקולוגיים כדי לעודד את תאי המח העצם להתחדש ומוציאים אותם מהעצם אל הדם, ואז אחרי פעולה מסוימת אוספים אותם מהדם. השיטה הזו גרמה לעלייה משמעותית של תורמים וזו אחת הסיבות שיש מאגר".
למי זה מתאים?
היא מסבירה כי כאמור את התאים אפשר לקחת מהחולה עצמו. זה בעיקר מתבצע במצב של סרטן הלימפה, אבל במחלות האלה מח העצם לא נגוע, ואז אפשר להשתמש בהשתלה עצמית.
"המטרה היא שאנשים במחלות ממאירות המקבלים טיפולי כימו, נפגעים גם בתאים הבריאים שמונעים מתאי האב להתחדש, יקבלו תאים בריאים. הפגיעה בתאי האב היא הסיבה שפעילות מח העצם מואטת, ויש הפסקות בטיפולים כדי שהתאים יתחדשו.
"אם יש מינון גבוה של תאים פגועים אז הפגיעה יכולה להיות חמורה מאוד עד כדי מצב שהתאים לא יוכלו להתחדש. במצב כזה משתמשים בהשתלה עצמית.
"לפני תחילת הכימו לוקחים תאי מח עצם, ושמים אותם בהקפאה מיוחדת מינוס 196 מעלות צלזיוס בעזרת חומר שנקררא חנקן נוזלי, וכך התאים יכולים להישמר לתקופות ארוכות. כשיש מצב של טיפול כימו אגרסיבי, זה הזמן להוציא את התאים מההקפאה ולתת אותם לחולים אחרי הטיפול הכימותרפי. זה מאפשר לתת להם את הטיפול החזק".
למה זה יעיל?
פרופ' נפרסטק, שיחד עם מומחים בכירים מאיישת את המכון ההמטולוגי באסותא, מסבירה כי ההשתלה זה האמצעי שבעזרתו ניתן לעשות השלמה של טיפול הכימו ולהגיע לאחוזי תגובה טובים, כמו גם להפוגות ממושכות יותר ולפעמים גם החלמה.
במיאלומה נפוצה - רוב החולים שעוברים השתלה עצמית, שכן מח העצם הוא האבר החולה, עושים את זה אחרי שהם מקבלים טיפול ראשוני. אז הם מגיעים למצב שניתן לנקות מח העצם מהתאים הסרטניים, ואז לאסוף אותו ולהשתיל אותו בחזרה. מדובר באותה מטרה - כדי לתת טיפול כימותרפי ולהשיג הפוגה ממושכת יותר
ישנה עוד טכניקה, שמאפשרת ניקוי של מח העצם מתאים מיותרים ורק לקחת תאי גזע, והם יודעים להתמיין ברגע שמחזירים לגוף.
בשיתוף אסותא