שתף קטע נבחר

 

הסנקציות חוזרות: "מסר חד משמעי לאיראן"

היום יוחזרו הסנקציות האמריקניות על איראן שיעסקו בעיקר ברכב, בזהב ובמתכות נוספות. גם הרישיונות למכירת מטוסים לטהרן יבוטלו. גורם אמריקני: "הן מראות שטראמפ רציני בהגנה על ארה"ב מפני 'העסקה הכי גרועה'"

הסנקציות האמריקניות הראשונות על איראן צפויות להיכנס לתוקפן היום (יום ב'), זאת בעקבות הודעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על פרישה מהסכם הגרעין. הנתח המרכזי והמשמעותי של הסנקציות, יוטל רק ב-4 בנובמבר.

דונלד טראמפ ארה
טראמפ. הסנקציות על איראן חוזרות מחר(צילום: AP)

לפי גורמים אמריקנים, הסנקציות שיוחזרו היום משדרות מסר חד משמעי לאיראן ולבעלות הברית של ארה"ב, כולל סין ואירופה, שטראמפ רציני בהחלטתו לשמור על ארה"ב מפני מה שכינה "העסקה הכי גרועה אי פעם".

 

הממשל האמריקני העניק לחברות שעושות עסקים עם איראן כמה מרווחי נשימה כדי להסדיר את פעילותן ולהימנע מפגיעה בעקבות הסנקציות שיוטלו. פקידים אמריקנים שכנעו בתקופה האחרונה חברות וגופים עסקיים לנתק את הקשרים בטהרן באמרם שגם חברות שפועלות ממדינות בעלות ברית של ארה"ב יוכלו להיפגע מהסנקציות.

 

טראמפ: "ביטלנו עסקה נוראית, סנקציות חזקות ביותר"    (צילום: רויטרס)

טראמפ: "ביטלנו עסקה נוראית, סנקציות חזקות ביותר"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הסנקציות שייכנסו לתוקפן היום עוסקות בעיקר בסחר האיראני במכוניות, בזהב ובמתכות מרכזיות וחשובות נוספות. כמו כן, יבוטלו רישיונות ליצוא מטוסים מסחריים לאיראן וציוד שקשור להם. הסנקציות המרכזיות שעוסקות בתחום האנרגיה והבנקאות במדינה, כולל יצוא נפט, יוטלו ב-4 בנובמבר.

 

רוב הסנקציות שיוטלו בהתחלה הן "צנועות למדי", אמר בכיר לשעבר במדיניות הסנקציות של ממשל אובמה. לדבריו, למרות שהן לא נועדו להיות "מכה קשה על הכלכלה האיראנית", הן שולחות מסר. עם זאת, הוא טען כי הסנקציות על כלי הרכב הן משמעותיות ביותר עבור איראן שקיוותה שהמסחר בכלי רכב יתפוס חלק רחב יותר בכלכלה שלה.

 

מטוס חברת ATR (צילום: T.Laurent)
מטוס של "איראן אייר". הרישיונות למכירת מטוסים יבוטלו(צילום: T.Laurent)

מחאה ברחובות איראן ()
מחאה באיראן בעקבות המצב הכלכלי

איראן הפגנות מחאה נגד המשטר ()

הסנקציות על איראן חודשו בעקבות הודעתו של טראמפ על פרישת ארה"ב מהסכם הגרעין וחידוש הסנקציות "באופן החמור ביותר". הכלכלה האיראנית התדרדרה בחודשים האחרונים באופן חמור, בין השאר בשל חוסר הוודאות להמשך קיומו של הסכם הגרעין והתגברות המחאות.

 

ארצות הברית דוחקת בבנות בריתה להפסיק את יבוא הנפט מאיראן, לקראת הסנקציות שיוטלו בנובמבר. בין היבואנים המובילים של הנפט האיראני - סין, הודו, טורקיה ודרום קוריאה.

 

מפת מצר הורמוז ()
איראן מאיימת לחסום את מיצרי הורמוז בתגובה לסנקציות על הנפט

ביטול רישיונות המכירה של מטוסים מסחריים לאיראן עלול לגרום נזק עבור החברות בואינג ואיירבוס, שחתמו על עסקאות למכירת מטוסים לאיראן אייר בשווי 40 מיליארד דולרים.

 

מי שניצלה את ההזדמנות, רגע לפני הטלת הסנקציות, היא ATR, חברה משותפת של איירבוס וחברה איטלקית, שחמישה מטוסים שלה נחתו אתמול בשדה התעופה בטהרן. לפי סוכנות הידיעות האיראנית, החברה העבירה לאיראנים 13 מתוך 20 המטוסים שהוזמנו. גורמים בחברה סיפרו כי נעשו פניות לממשל האמריקני לאפשר לה להשלים את העברת כל המטוסים שעליהם התחייבה.

 

הדרישות האמריקניות

המטרה העיקרית של הסנקציות היא להחזיר את האיראנים לשולחן המשא ומתן במטרה להשיג "הסכם גרעין טוב יותר". טראמפ הציע לאיראן להיפגש למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים, אך בטהרן באופן פומבי למעשה גיחכו ואמרו כי הוא "פוליטיקאי חובבן".

 

ההזמנה של טראמפ באה לאחר שארצות הברית הציגה 12 דרישות ממשטר האייתוללות. בין היתר דרש ממשל טראמפ מטהרן להוציא את כל הכוחות האיראניים מסוריה, להפסיק את התמיכה בחיזבאללה ולהפסיק עם האיומים לפגוע בישראל.

 

12 הדרישות של ארה"ב לאיראן: "צאו מסוריה"    (צילום: רויטרס)

12 הדרישות של ארה"ב לאיראן: "צאו מסוריה"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דרישות נוספות שעלו הן הפסקה של העשרת האורניום, שאותה הותר עד כה לאיראן להמשיך עד לרמה מסוימת תחת מנגנון פיקוח קפדני שנקבע בהסכם הגרעין; מתן אפשרות כניסה בלתי מוגבלת לפקחי גרעין לאתרים ברחביה; הצהרה מפורשת של איראן על כל המאמצים שעשתה עד כה כדי להשיג נשק גרעיני; הפסקת התמיכה האיראנית במורדים החות'ים השיעים בתימן; ושחרור את כל האזרחים האמריקנים העצורים באיראן בגין האשמות שווא.

 

מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר כי ארה"ב לא תנהל משא ומתן על שיפור הסכם הגרעין שממנו נסוגה. לדבריו, רק אם איראן תעשה "שינויים מהותיים" תסכים ארה"ב להסיר את העיצומים עליה ולשקם את יחסיה הדיפלומטיים והכלכליים עם טהרן.

 

איראן: מצפים שאירופה תפצה

בראיון לסוכנות הידיעות "תסנים" אמר אתמול יועץ לנשיא איראן רוחאני כי מדינות אירופה חייבות לנקוט בצעדים ברורים להבטחת האינטרסים הכלכליים של טהרן בעקבות הפרישה האמריקנית.

נשיא איראן חסן רוחאני (צילום: רויטרס)
רוחאני. אירופה צריכה לפצות על הסנקציות האמריקניות(צילום: רויטרס)

היועץ הוסיף כי כל פיצוי של אירופה חייב להיות לפני שהסנקציות ייכנסו לתוקף, משום שברגע שהן יהיו תקפות ותמנע מכירת נפט איראני - כל פעולה אירופית תהיה חסרת משמעות.

 

גם הנשיא רוחאני כבר הבהיר בעבר כי על שאר המעצמות שנשארו בהסכם הגרעין לפצות את איראן על השלכות פרישת ארה"ב מההסכם. הוא גם איים כי אם יצוא הנפט של איראן ייפגע מהסנקציות האמריקניות, טהרן תסגור את מיצרי הורמוז.

 

בינתיים הממשל הגביל את האפשרות לקנות מטבע חוץ, במטרה למנוע את ירידת ערכו של הריאל האיראני מול הדולר האמריקני.

 

הפגנות ברחבי איראן

בשל המצב הכלכלי הקשה, התקיימו אמש שורה של הפגנות בכמה ערים באיראן, בלילה החמישי ברציפות. כך דיווחו כלי תקשורת במדינה. מאות בני אדם התאספו ברחובות טהרן, כאראג', שיראז וקום, כדי למחות על האינפלציה הגבוהה וקריסת הריאל האיראני.

 

הפגנות באיראן    (מתוך: טוויטר)

הפגנות באיראן    (מתוך: טוויטר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בסרטונים שהועלו לרשתות החברתיות תועדו עשרות מפגינים צועדים ברחובות הבירה טהרן וצועקים "מוות לדיקטטור", בהתייחסות למנהיג העליון עלי חמינאי. סרטון אחר שצולם בעיר כאראג', שממערב לבירה, תיעד נוכחות משטרתית גדולה וכבישים חסומים.

 

סוכנות הידיעות "פארס" דיווחה כי אחד המפגינים במחאה בכאראג' שבמחוז אלבורז נורה למוות שלשום מרכב חולף. לפי הדיווח, המשטרה עצרה 20 מהמפגינים בכאראג', שבה מובילות המחאה הן נשים.

 

המטבע האיראני ממשיך לאבד מערכו ואיתו הכלכלה האיראנית נחלשת. לצד דיווחים על ירידה חסרת תקדים בערכו של הריאל האיראני מול הדולר, מגיעים מאיראן דיווחים על עלייה חדה במחירי מוצרי מזון בסיסים, ומחסור חמור במים מתוקים לשתייה.

 

המשטר האיראני מנסה להתגבר על המשבר הפנימי ובמקביל מנסה לשמור על הנוכחות שלו בזירה הבינלאומית. זה מה שהוביל את התושבים לזעום נגד המשטר עם קריאה להפסיק להתערב בענייני מדינות אחרות ולהשקיע את המשאבים בבעיות של העם האיראני. לפי "אל-ערבייה", איראן ניצלה יותר מ-85% ממי התהום הקיימים במדינה. בוועדה לחקלאות ומים טענו כי הסיבה מאחורי זה היא "ניהול לא נכון". 


פורסם לראשונה 05/08/2018 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ והפרישה מהסכם הגרעין
צילום: AP
מומלצים