שתף קטע נבחר

 

יותר זול ממזגן: בהונג קונג ישנים במקדונלד'ס

סניפי הרשת הפרוסים בעיר פתוחים 24/7, ממוזגים ומספקים ווייפיי בחינם - ומספר הלנים בהם מזנק. ההפתעה: לא כולם הומלסים; 70% הודו כי יש להם דירה והם מחזיקים במשרה - אבל מעדיפים לא לשלם על מיזוג במשך הלילה. אחרים מעדיפים להגיע למקדונלד'ס ולא לריב עם ההורים או עם בן הזוג

 

הונג קונג מקדונלדס מקדונלד'ס ישנים בסניף ()
ישנים במקדונלד'ס בהונג קונג

110 סניפים של רשת ההמבורגר הבינלאומית פרוסים ברחבי הונג קונג הצפופה, פתוחים וממוזגים במשך 24 שעות ביממה - ומנוצלים לצורכי שינה של תושבים במשך הלילה. התופעה, שהכפילה את עצמה פי שישה בחמש השנים האחרונות, זכתה לכינוי "McRefugees" - פליטי מקדונלד'ס.

 

לפי CNN, מחקר שערך ארגון Junior Chamber International בעיר, שפועל למעורבות חברתית בקרב צעירים, מנה 334 בני אדם שישנו בסניפי הרשת במשך חודשי יוני ויולי השנה - בהשוואה ל-57 ישנים בלבד ביוני-יולי בשנת 2013. "בתחילה, המחקר נועד לסייע להומלסים", סיפרה ג'ניפר הנג שעמדה בראש המחקר. "אבל גילינו שאין תמונה מדויקת בנוגע לתופעת פליטי מקדונלד'ס בעיר - אז ספרנו".

 

למרבה ההפתעה, הבודקים גילו שלא כל הלנים הם הומלסים או מובטלים: יותר מ-70 אחוזים מהישנים ששוחחו עמם אמרו כי יש להם מקום לישון בו, רובם ביחידות דיור ציבורי. רוב הישנים אמרו כי הם מחזיקים במשרות מלאות או חלקיות.  

 

"יש להם מקום לישון - אבל הם לא רוצים לחזור הביתה", מסבירה הנג. סיבה מרכזית לכך הם החשבונות הגבוהים שתושבי העיר נאלצים לשלם - שכר דירה וחשמל. הנג מספרת על נשאל אחד שלא יכל לשלם על הפעלת מזגן ולחלופין לא היו בביתו חלונות או פתחי אוויר. במקום לשלם 2 דולר לבעל הדירה עבור הפעלת המיזוג ביחידה שלו, האיש העדיף להנות מהמזגן במקדונלד'ס. "ווייפיי חינם, אוכל זול ושירותים במקום גם לא הזיקו להחלטה", הוסיפה הנג.

 

הונג קונג מקדונלדס מקדונלד'ס ישנים בסניף ()
 

הונג קונג היא אחת הערים עם שוק הדיור היקר ביותר. לפי מחקר שנערך ב-2017, המחירים בעיר זינקו במשך עשור מ-770 דולרים למטר רבוע שנמדד ב-1997 ל-1,700 דולרים למטר רבוע. חמישית מתושבי הונג קונג הם מתחת לקו העוני.  

 

מלבד יוקר המחייה, יש כאלה שמגיעים לסניפים מסיבות מפשחתיות ואישיות. פועל בניין צעיר סבל מהמגורים בבית הוריו בשל ריבים מתמשכים, והגיע למקדונלד'ס. אישה נוספת, בת 55, העדיפה לישון בסניף מאשר להגיע הביתה לבעלה, שלדבריה מתעלל בה. יש גם שמגיעים בשל נסיבות פחות קשות - אחת מהן היא קשישה ערירית שחשה בודדה בביתה לאחר שבעלה הלך לעולמו, ומגיעה מדי לילה להנעים את

זמנה בחברת הישנים בהמבורגרייה.  

 

"הבנו שאנשים לא רק עניים בכיס, הם עניים בנפש, בחייהם", אומרת הנג. הארגון המליץ לרשויות לנקוט בכמה צעדים כדי למגר את התופעה: הקמת רשתות ביטחון סוציאלי נוספות, גיוס עובדי רווחה וכן בדיקה עדכנית מעת לעת של מספר הישנים ברחובות - כדי לזהות תופעות עתידיות. "אבל יותר מזה, נצרך שינוי בגישה הסוציאלית", אומרת הנג. "הממשלה יכולה לפעול עד לגבול מסוים, אחרי הכל הרבה מהאנשים האלה מחזיקים בבתים ובמשרות - ולנו לא אכפת מהאנשים לידנו, אנחנו לא מדברים עם זרים. היינו רוצים לעודד את האזרחים לפתח אכפתיות כלפי הסובבים אותם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים