ממש לא פחמימה ריקה: היתרונות הבריאותיים של התירס
אי אפשר להתעלם מהקלחים הבשרניים, הצהובים והמתוקים שמציצים אלינו בחנויות ובשווקים - אין ספק שעונת התירס הגיעה. הדיאטנית נטלי שמש עזרה לנו לפרק את הדגן הטעים הזה למרכיבים תזונתיים, להבין איך הוא תורם לבריאות העיניים שלנו ולבריאות הכללית וגם לבדוק איך הכי בריא לצרוך אותו - טרי, קפוא או משומר
הקיץ כאן, וקלחי תירס טריים, צהבהבים, מתוקים ומפתים מחכים לנו בחנויות ובשווקים. האם זה אומר שהגיע הזמן לשים בצד את השימורים והקפואים? והאם תירס הוא מאכל בריא ומזין? בואו נבדוק.
מקורו של התירס הוא בדרום אמריקה, והיום הוא נפוץ בעולם בצבעים שונים, בהם לבן, כחול, סגול-שחור ואדום. הזן הנפוץ בארץ הוא כמובן הצהוב המתוק. גרגירי התירס משמשים למאכל כגרגירים מבושלים (טריים, קפואים או משומרים), מיובשים (להכנת פופקורן) וכמקור לקמח תירס (פולנטה), עמילן תירס (קורנפלור), סירופ סוכר תירס, אלכוהול ושמן תירס. אפשר לשלב תירס כנשנוש, כחלק מסלט, תבשיל או מרק, ואפשר גם לצלות אותו על הגריל כחלק מברביקיו צמחוני. תירס הוא אופציה מצוינת גם לארוחת ערב שילדים יאהבו או כצידה לדרך לטיול, לים או לבריכה.
יתרונות בריאותיים: תירס כדגן עשיר תזונתית ונטול גלוטן
תירס הוא דגן נטול גלוטן ולכן מתאים לצריכה גם לסובלים מצליאק. בכוס גרגירי תירס או בקלח גדול יש כ-125 קלוריות, כ-5 גרם חלבון, כ-27 גרם פחמימות, שרובן עמילנים, כ-3 גרם סיבים תזונתיים ופחות מ-2 גרם שומן. הוא מהווה מקור טוב למינרלים כמו אשלגן ולוויטמינים כמו ויטמיני B, ויטמין A וחומצה פולית.
התירס גם עשיר בפיטוכימיקלים - חומרים צמחיים שיכולים לתרום להפחתת סיכון למחלות כרוניות שונות על ידי פעילות נוגדת דלקת, נוגדת חמצון ועוד. בין הפיטוכימיקלים שבתירס נמנים הקרוטנואידים לוטאין וזיאקסנטין - פיגמנטים צהובים-כתומים שפועלים כנוגדי חמצון ומסייעים לשמירה על בריאות העין.
עוד כתבות בנושא:
התפריט שיעזור לכם להצליח לרדת במשקל - דווקא בקיץ
מה משמין יותר - מנת שווארמה או 2 רולים של סושי?
5 מזונות שכדאי להוסיף לתזונה שלכם כדי לרדת במשקל
התירס עשיר בוויטמינים, במינרלים, בסיבים תזונתיים ובחומרים צמחיים מיוחדים שמסייעים לשמירה על בריאות העין. הוא בלי שום ספק לא "פחמימה ריקה" אלא דגן מלא ומזין, ועם זאת חשוב לזכור שתירס רגיל, בניגוד לתירס גמדי, אינו ירק וכאמור עשיר בפחמימות ומכיל גם סוכרים באופן טבעי.
לכן יש לקחת אותו בחשבון במסגרת תוכניות תזונה שמגבילות פחמימות. כמו כן, בקרב אנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול, בדגש על שלשולים על רקע גורמים שונים, תירס עלול להיות קשה לעיכול ולגרום לאי נוחות.
השוואה ראש בראש: תירס טרי, קפוא ומשומר
מבחינה בריאותית, תירס טרי ותירס קפוא הן האופציות הטובות ביותר. בתירס קפוא אין תוספת של מלח, סוכר או חומרים משמרים. התירס נקטף, נחלט ומוקפא במהירות כך שמרבית הערכים התזונתיים נשמרים היטב ולמעשה תכולת הלוטאין שבו אף עולה.
בנוסף, ההקפאה מסייעת להאט תהליכים של ירידה בערכים התזונתיים. חשוב לציין שגם ברכישת תירס טרי רצוי לאכול אותו קרוב לקנייה על מנת לקבל את הערך התזונתי המקסימלי. קניתם הרבה תירס במבצע ואין לכם מה לעשות איתו בתקופה הקרובה? חלטו והקפיאו לשימוש מאוחר יותר.
תירס משומר הוא האופציה הפחות טובה, מאחר שהוא מכיל תוספת מכובדת של נתרן ובדרך כלל גם סוכר מוסף. יש בשוק תירס לייט מזן "sweety" שהוא בעל מתיקות טבעית וללא סוכר מוסף.
חשוב לציין שבניגוד לדעה הרווחת אין בשימורים חומרים משמרים. תירס משומר יכול להיות אופציה נהדרת במצבים שבהם אין יכולת לחמם או לבשל למשל בטיולים, נסיעות וכדומה ובמצבים שקצרים מאוד בזמן. רצוי לבחור תירס ללא תוספת סוכר ועם כמות נתרן מינימלית ככל הניתן. אם אפשרי, להסרת עודפי מלח וסוכר (במידה ומכיל תוספת סוכר) – סננו את הנוזלים, שטפו את התירס, סננו שוב והגישו.
הכותבת היא תזונאית קלינית, M.Sc, R.D, חברת עמותת "עתיד" – עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל