אצטדיונים נטושים וחלודים. עשור לאולימפיאדת בייג'ינג
ב-8 באוגוסט 2008 נפתחו המשחקים האולימפיים בבירת סין בטקס מפואר. שלל מתקנים נבנו לקראת המשחקים, חלקם על חשבון שכונות מגורים. עשר שנים אחרי עומדים אצטדיונים עזובים, וסין לא מוצאת להם שימוש
לקראת התחרות התגאתה סין באצטדיוני פאר, בראשם "קן הציפור", והרסה מספר גדול של בניינים ישנים כדי לפנות מקום למתקנים חדישים. עשר שנים אחרי עומדים חלק מהאצטדיונים נטושים וחלודים – מה שמראה את הקושי של סין למצוא שימושים חדשים למתקנים שבהם השקיעה כספים גדולים לקראת האולימפיאדה. קמעות האולימפיאדה זרוקים בשדה ליד קניון שבנייתו מעולם לא הושלמה.
לקראת טקס הפתיחה ב-8 באוגוסט 2008 פתחה בייג'ינג בקמפיינים ציבוריים, וקראה לתושבי העיר להפסיק לירוק ברחוב ולנקות את השירותים הציבוריים. הקמפיינים הוכיחו את עצמם, וגם מסילות רכבת חדשות ושדות תעופה חדשים שיפרו את מצב התשתיות בתחבורה. בניגוד לתחבורה, מאמציה של סין לפתור את בעיית זיהום האוויר והפקקים לא עלו יפה.
המסר של סין לעולם ב-2008 היה שעשרות שנים של רפורמות וצמיחה כלכלית הפכו את המדינה הקומוניסטית עשירה וחזקה מספיק להשקיע מיליארדים באירוע הספורט הגדול בעולם. טקס הפתיחה ב-08/08/2008 (8 הוא מספר מזל בתרבות הסינית) היה גרנדיוזי מהמקובל. סין הדהימה את העולם.
"ההצלחה של אולימפיאדת בייג'ינג עזרה לחזק את הביטחון העצמי של ההנהגה הסינית - והאזרחים - שהמדינה יכולה להיות חזקה יותר", אמר בריאן ברידג'ס, מומחה לספורט ופוליטיקה באוניברסיטת לינגנאן בהונג קונג. אבל מי שקיוו שהמשחקים יובילו לשינוי פוליטי חיובי בסין התאכזבו.
ז'ושיאנג לו, מומחה ליחסי ספורט ופוליטיקה באוניברסיטת מיינות' באירלנד, אמר כי "רבים מאלו שתמכו באירוח של האולימפיאדה בסין טענו שאולי היא תאמץ מערכת מערבית, ואז יהיה שינוי בתוך המפלגה הקומוניסטית".
חלק קיוו שהאולימפיאדה תקרב את סין לעבר הדמוקרטיה, ופעילים פוליטיים ניצלו את ההזדמנות כדי למחות בפני השלטון על נושאים בוערים כמו זכויות אדם, חופש הביטוי והיחס של המדינה באזורי מורדים כמו טיבט. "אולימפיאדת בייג'ינג הייתה אבן דרך, יחד עם הכניסה של סין לארגון הסחר העולמי (ב-2001), התקרבות תרבותית וכלכלית לעולם", אמר לו. "בהיבט הפוליטי הייתה להם פחות השפעה".
עשר שנים אחרי האולימפיאדה השליטה של הקומוניסטים ריכוזית מתמיד, והנשיא שי ג'ינפינג הוא
החזק ביותר מאז מאו דזה דונג. הצנזורה במדינה חמורה בצורה דרמטית, הפעילים נכלאים לעיתים קרובות ונרדפים. יחסה של סין למיעוטים אתניים הידרדר בצורה דרסטית, ובמערב הרחוק של המדינה יש מעצרים המוניים
של בני המיעוט המוסלמי.
סוזן בראונל, מומחית לאולימפיאדות באוניברסיטת סנט לואיס במיזורי, אומרת שבמקום לשנות את דרכיה בבית בייג'ינג משקיעה יותר ביחסי חוץ. אחרי המשחקים, לפי בראונל, "אחד האתגרים הגדולים היה בתקשורת, המאמץ לתקשר עם העולם שבחוץ".
לקראת המשחקים החליטה סין לבטל חלק מההגבלות על התקשורת הזרה. אחרי המשחקים היא ביטלה את כל הגבלות הנסיעה והראיונות של העיתונאים הזרים. עדיין הם עלולים להיתקל בקשיים רבים במסגרת עבודתם בסין. בראונל אמרה שבעולם לא לחצו על סין לשפר את הנושאים הקריטיים, ולכן מתנגדי המשטר התאכזבו.
סין הייתה מעודדת כל כך מאירוח האולימפיאדה ומהרווחים שהיא הגישה הצעה לאירוח אולימפיאדת החורף ב-2022 – וזכתה. בייג'ינג תשתמש בחלק מהמתקנים שנבנו ב-2008 ותהיה העיר הראשונה אי פעם שמארחת את אולימפיאדת הקיץ וגם את אולימפיאדת החורף.
מתנגדי הממשלה כבר החלו לתכנן איך להשתמש בתחרות ב-2022 כדי לקרוא לשינוי. הפעם הם ייתקלו בממשלה מתוחכמת יותר שכבר מצפה לביקורת. "בייג'ינג למדה את הלקח שלה", אמרה בראוונל, ומעריכה שהאווירה סביב המשחקים בחורף 2022 תהיה רגועה יותר.