שתף קטע נבחר

 

נבחרת האפודה: הקיץ של השוערים

פרשת גיא חיימוב, החמישייה שאיתה פתח וסיים הרכש היווני בזאגרב ורעידות האדמה בין הקורות בבאר שבע ובחיפה, החזירו את השוערים למרכז עונת המלפפונים. אז מיהו השוער הטוב בליגה בעיניכם? הצביעו

 

הפרידה של הפועל באר שבע מגיא חיימוב, תהליך ממושך שהתחיל כבר לפני למעלה מחודש, הסתיימה רק אתמול עם חתימתו של השוער במכבי חיפה. את מקומו בשער האלופה יתפוס אריאל הרוש, שהצטרף אחרי שנה באנורתוסיס פמגוסטה.

 

בין לבין באר שבע צירפה את השוער היווני יאניס אנסטיס, במה שהפך לפארסה גדולה בתבוסה 5:0 לדינמו זאגרב במוקדמות ליגת האלופות, שהובילה לוויתור על שירותיו.

 

בלקמן מול חיימוב (צילום: אורן אהרוני)
חיימוב מול ניק בלקמן בעונה שעברה. סוף הסאגה(צילום: אורן אהרוני)

 

המהלכים הללו שמו את השוערים במוקד שוק ההעברות בליגת העל, אבל עוד לפני כן בוריס קליימן עבר לפראלימני מקפריסין, בית"ר ירושלים החתימה במקומו את איתמר ניצן מקריית שמונה (שהעדיפה לתת את הכפפות למהדי זועבי), והפועל רעננה ויתרה על גיירמו ויסקארה והחליטה לתת את האפודה הראשונה לאסף צור הצעיר, שכבר בעונה שעברה קיבל דקות משמעותיות.

 

אגב, יכול להיות שגם ההחלטה האחרונה תשתנה, במקרה שעומרי גלזר יגיע לרעננה בהשאלה ממכבי חיפה כתוצאה מחתימת חיימוב. אין רגע דל.

 

עמרי גלזר. עשוי לעבור לרעננה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
עמרי גלזר. עשוי לעבור לרעננה(צילום: גיל נחושתן)

 

הישראלים חזרו לתמונה

אחת המגמות הברורות בקרב קבוצות ליגת העל, לפחות ביחס לעונות קודמות, היא האמונה בשוער הישראלי. ככל הנראה מדובר בעיקר בשיקולים כלכליים, אבל התוצאה היא שאנחנו רואים יותר מקומיים בין הקורות.

 

איך מתבטא השינוי? בעונת 2007/8, למשל, שש קבוצות (מחצית מליגת העל באותה תקופה), התהדרו בשוער זר: בית"ר ירושלים (קאלה דרשלר), מכבי ת"א (דרגוסלב יבריץ'), מ.ס אשדוד (סמי אדג'יי), מכבי הרצליה (פיטר מרלייר), הפועל ת"א (וינסנט אניימה) ובני יהודה (דלה איינוגבה). כיום, רק ארבע קבוצות מתוך 14 נצמדות לקונספט: מכבי ת"א (פרדראג ראיקוביץ', שהצהובים עדיין מחכים להצעה טובה עבורו), הפועל חיפה (ארנסטס שטקוס), בני יהודה (אמיליוס זובאס) והפועל חדרה (אוסטין אג'ידה).

 

ארנסטס שטקוס קופץ מהאושר (צילום: עוז מועלם)
שטקוס חוגג את הזכייה בגביע. רבים רואים בו את הטוב ביותר(צילום: עוז מועלם)

 

שניים מהזרים – הליטאים שטקוס וזובאס – נחשבים בעיני רבים כשוערים הטובים בישראל. בשתי העונות הקודמות הם היו גורם מכריע בזכיות של קבוצתם בגביע המדינה. העובדה שהשניים לא נמכרו, למרות שהפועל חיפה ובני-יהודה ויתרו על שחקנים אחרים במסגרת הזעזועים המשמעותיים בסגלים שלהן, מעידה על חשיבותם. בשתי הקבוצות מבינים שעזיבת השוער עלולה להיות קריטית יותר משחרור כוכבים בתפקידים אחרים.

 

עבור מספר שוערים, העונה הקרובה תהווה מבחן רציני להמשך. ניצן, שלא הצליח לפרוץ בקריית-שמונה ואיבד את מקומו לזועבי הצעיר, מקבל בגיל 31 הזדמנות פז להציל את הקריירה שלו בבית"ר ירושלים. וזה עוד לפני שדיברנו על זועבי עצמו. אמנם השוער רק בן 23, אבל משחק כבר חמש עונות בקבוצה הבוגרת של איזי שרצקי וטופח כדי להגיע לעמדה הזו. גד עמוס, ששיחק בשנים האחרונות בליגה הלאומית, הובא כמחליף שלו, אבל חובת ההוכחה מוטלת על זועבי.

 

עוד אחד שמצפים ממנו להפוך מפוטנציאל לבאנקר, כזה שאמור להימכר לקבוצה גדולה יותר, הוא יואב ג'רפי. השוער של מ.ס אשדוד כבר בן 25, וחייב לעבור בשלום את מה שאמורה להיות עונתו האחרונה במועדון.

 

ג'רפי. אמור להפוך מפוטנציאל לבאנקר (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
ג'רפי. אמור להפוך מפוטנציאל לבאנקר(צילום: אבי רוקח)

 

ההחלטה של שתי העולות להמשיך עם השוערים שהצטיינו בליגה הלאומית נראית מוצדקת בהחלט. הפועל ת"א יודעת שאריק ינקו כבר רשם בעבר עונה טובה בליגת העל עם הפועל רעננה, והוא אמור להיות אחת הדמויות המרכזיות בקאמבק של מועדון נעוריו לבמה הגדולה.

 

אג'ידה של חדרה, שחזר בעונה שעברה למגרשים אחרי שנתיים שבהן לא היה פעיל, נפרד מליגת העל בבושת פנים. זה קרה בגמר הגביע של עונת 2015/16, לאחר התבוסה 6:2 של באר שבע מול מכבי ת"א. עם זאת, לפני השישייה נחשב הניגרי לאחד השוערים היציבים בליגה, ועם 34 הופעות בנבחרת ניגריה יש לו המון ניסיון. נכון לעכשיו, הוא יהיה השוער הראשון המבוגר בליגה (34), והצעיר ביותר יהיה צור (20). דודו גורש בן ה-38 וחצי, שצפוי לשבת על הספסל של באר שבע, יהיה זקן השבט.

 

הגיל הממוצע של השוערים הוא 28 וחצי, בדיוק הגיל הממוצע של שוערים בשקלול כל הליגות באירופה. הקבוצה שהתמידה עם אותו שוער למשך הזמן הארוך ביותר היא בני־סכנין, כשמחמוד קנדיל יסגור העונה עשר שנים כשומר הרשת של נציגת המגזר.

 

אוסטין אג'ידה חוגג (צילום: אורן אהרוני)
אג'ידה חוגג עלייה עם חדרה. השוער הפותח הוותיק ביותר(צילום: אורן אהרוני)

 

הרגל של חיימוב

"ברור שההחלטה של באר שבע לוותר על חיימוב היא לא בגלל משהו מקצועי", אומר קאלה דרשלר, שהגיע למכבי ת"א בקיץ 2006 כקרואטי, הפך לישראלי לכל דבר ועובד כמאמן השוערים בהפועל כפר-סבא מהליגה הלאומית. "הוא נתן עונה טובה בהחלט, וכנראה קרה שם משהו שאנחנו עדיין לא יודעים עליו".

 

גם ההחלטה להיפרד במהירות מהיווני אנסטיס הפתיעה את דרשלר: "זה קרה אחרי משחק לא טוב אחד. בעבר באר שבע עשו את זה גם לחבר שלי מקרואטיה, הרוויה סונארה, שהיה שוער טוב מאוד ושוחרר אחרי משחק אחד. שוער זר זקוק לזמן ולסבלנות. אני בטוח שאם אנסטיס היה בכושר ובחדות, הוא לא היה סופג את השערים בזאגרב. הרוש וחיימוב ברמה די דומה. הרוש קיבל כמה החלטות לא טובות בקריירה, וגם התעסק יותר מדי בתקשורת ובאוהדים, ולכן השנה בקפריסין עשתה לו טוב מאוד".

 

וזה בדיוק מה שבוריס קליימן ינסה לעשות.

"נכון, קליימן עשה הרבה טעויות והמעבר לקפריסין הוא בלית ברירה. בבית"ר, החליפו לו מאמן שוערים פעם אחר פעם וזה פגע בו. גם ההחלטה שלו לקחת מאמן שוערים אישי, מעבר לאימונים בקבוצה, היא לא נכונה ולא מקצועית".

 

זר שהפך לישראלי. קאלה דרשלר (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
זר שהפך לישראלי. קאלה דרשלר(צילום: גיל נחושתן)

 

מכבי חיפה עשתה עסקה טובה עם חיימוב?

"צוות המאמנים ההולנדי יודע שבכדורגל המודרני שוער חייב להיות בעל משחק רגל טוב מאוד, כמו של שחקן שדה. גלזר שוער טוב בידיים אבל לא ברגל, ולויטה שוער טוב ברגל אבל פחות טוב בידיים. חיימוב טוב בשניהם. במשחק הרגל הוא וקליימן הכי טובים בישראל".

 

אג'ידה בליגת העל אחרי היעדרות ארוכה זה לא הימור מסוכן מדי?

"אג'ידה חוזר לליגה בגיל 34, אבל אם מאמן שוערים יעבוד איתו נכון, הוא בהחלט יכול לחזור להיות טוב כמו שהיה. יש כאן פחות שוערים זרים רק בגלל שהמועדונים חוסכים כסף. שוער זר טוב עולה הרבה יותר מישראלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילומים: עוז מועלם, ראובן שוורץ
חיימוב, ראיקוביץ' והרוש
צילומים: עוז מועלם, ראובן שוורץ
מומלצים