שתף קטע נבחר

 

רשות שוק ההון תבחר 4 קרנות פנסיה מוזלות שיוצעו לציבור

בעקבות הליך הבחירה החדש לקרנות הפנסיה המוזלות שיוצעו לציבור, צפויים דמי הניהול מהפקדות לעמוד על כ-1.5% מההפקדות החודשיות לחוסכים ו-0.3% לפנסיונים

רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון פרסמה היום (ג') את הקריטריונים הסופיים להליך בחירת קרנות הפנסיה המוזלות שיהוו ברירת מחדל למצטרפים חדשים לחיסכון.

 

תתכוננו לבום בפנסיה: הקצבה המכווצת שתחכה לכם אחרי הפרישה

קרנות הפנסיה ה"מוזלות" יקפיצו את דמי הניהול לחוסכים החדשים

 

מטרת ההליך היא להנגיש לציבור קרן פנסיה במחיר מוזל ובעיקר לציבור העובדים הבלתי מאוגדים והפורשים לפנסיה. עם זאת, המהלך צפוי לייצר דווקא מציאות הפוכה, ולייקר בחלק מהמקרים את דמי הניהול בהשוואה לאלו הקיימים היום בקרנות ברירת המחדל.

 

על פי הליך הבחירה הקודם, הקריטריון העיקרי ולמעשה היחיד היה מי שתציע את דמי הניהול הזולים ביותר. במכרז זכו אז הלמן אלדובי ומיטב דש, כאשר עד כה הצטרפו אליהן כ-100 אלף חוסכים.

 

דמי הניהול שהציעו השניים עמדו על 1.49% מההפקדה ו-0.001% מהצבירה בהלמן אלדובי ו-1.31% מההפקדה ו-0.01% מהצבירה במיטב דש.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

על פי הקריטריונים שפורסמו היום, נקבע רף מינימום לדמי הניהול והוא יעמוד על אחוז אחד מההפקדות השוטפות לפנסיה ו-0.05% מסך הכסף שנצבר בחיסכון.

 

עם זאת, נקבע גם כי ייבחרו 4 קרנות ולא 2 כמו במכרז הקודם. בנוסף, ניתן לקרנות הפנסיה הקטנות יותר יתרון בהליך הבחירה, כך שהקרנות הרלוונטיות, בנוסף לאלו שכבר זכו במכרז הקודם, הן פסגות ואלטשולר שחם. למעשה גם אם הן יציעו דמי ניהול שנעים סביב ה-1.5% מההפקדות, הן צפויות לזכות, בשל היתרון שניתן לקרנות הקטנות. זאת, במקביל לכך שההליך קובע שקרנות הפנסיה יישרו קו לפי דמי הניהול הגבוהים מבין ההצעות שהוצעו.

 

ברשות שוק ההון טוענים, כי עצם העובדה שמאות אלפי עובדים יוכלו לעבור לקרן מוזלת בהרבה מזו שיש להם היום, גם אם דמי הניהול יעמדו על 1.5% ולא פחות, היא בשורה משמעותית.

 

נציין, כי המכרז קובע עוד דרישה לדמי ניהול לפנסיונרים שלא יעלו על 0.3.

 

שיקולים נסתרים של המעסיק

נזכיר, כי המהלך הגיע על רקע המציאות בה מאות אלפי עובדים, שלא בחרו בקרן פנסיה ספציפית, מנותבים על ידי מעסיקיהם לקרנות פנסיה, חלקן בדמי ניהול גבוהים שנוגסים עשרות אלפי שקלים בחיסכון במרוצת השנים.

 

במקרה בו עובד לא הודיע למעסיק לאן להעביר את ההפרשות החודשיות לפנסיה, המעביד הוא זה שבוחר עבורו את החיסכון. כאן קיימים לא מעט שיקולים מצד המעסיק או סוכן הביטוח ומנהל ההסדרים הפועלים מטעמו, שיעדיפו קרן מסוימת, שלא בהכרח טובה לעובד ועלולה לגבות דמי ניהול יקרים יותר.

 

המהלך נועד כאמור לחייב את המעסיקים לנתב את אלו שלא הגדירו להיכן להפקיד את כספי ההפקדות הפנסיוניות – לקרנות שיזכו במכרז שינהל המעסיק עצמו או לקרנות ברירת המחדל המוזלות.

 

נכון להיום, 5 מתוך 9 קרנות הפנסיה החדשות מנהלות 95% מסך החיסכון הנצבר ו-93% מההפקדות החודשיות. במצטרפים החדשים, הקרנות הגדולות מצליחות לצרף אליהן 79% מהחוסכים.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים