שתף קטע נבחר

 

הקונספירטור אלכס ג'ונס מסמל את קיצן המתקרב של פלטפורמות רשת

שדר הרדיו האמריקני השנוי במחלוקת, הוחרם במהלך השבוע האחרון על ידי ענקיות הטכנולוגיה, שכבר לא יכולות להסתתר מאחורי המינוח המכובס "פלטפורמות". דעה

הנחיתה המזוייפת על הירח, המעורבות האמריקנית בפיגועי ה-11 בספטמבר, והתיאוריה לפיה הטבח בבית הספר היסודי "סנדי הוק" הוא לא יותר ממתיחה לא מוצלחת: מי שבמידה רבה אחראי להפצת תיאוריות הקונספירציה וה"פייק ניוז" היצירתי, הוא שדר הרדיו האמריקני אלכס ג'ונס - דמות מוכרת למדי בקרב האמריקנים, אבל כזה שיש לו גם נגיעה לישראל - בייחוד מאז בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית. הקריירה הענפה של ג'ונס, המוגדר כאיש ימין קיצוני, הולכת שנים אחורה. אלא שבשבוע האחרון הוא סומן כמטרה של ממש, כשענקיות הטכנולוגיה מחרימות אותו בזו אחר זו.

 

גם ישראל מעסיקה אותו. אלכס ג'ונס

גם ישראל מעסיקה אותו. אלכס ג'ונס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ג'ונס מתחזק תוכנית רדיו, פודקאסטים ואתר אינטרנט בשם InfoWars, המתמחה בחדשות מזוייפות. בנוסף, יש לו נוכחות נרחבת ברשתות החברתיות הגדולות. אלא שבשבוע שעבר משהו השתנה: זה התחיל עם הסרת תוכניות ספציפיות של הפודקאסט שלו, המוזרם בין היתר בספוטיפיי. שירות הסטרימינג הודיע כי ג'ונס מפיץ דברי הסתה, וזכה לתגובות נזעמות של משתמשים, שטענו כי יש להסיר את ארכיון התוכניות כולו.

 

בימים שלאחר-מכן, ענקיות טכנולוגיה נוספות הצטרפו לחרם: פייסבוק הודיעה אתמול כי הסירה ארבעה עמודים שונים בניהולו של ג'ונס, יוטיוב הסירה את הערוצים שלו באופן סופי לאחר שהוזהר וקיבל חסימה זמנית, וגם חברת אפל הודיעה על הסרה של התכנים משירותיה. היחידה שסרבה עד כה להצטרף לגל החרמות היא טוויטר, ועל פי דובר מטעמה "אלכס ג'ונס ו-InfoWars עדיין לא מפרים את תנאי השימוש של הרשת החברתית". למרות זאת, צייצנים כבר פונים לג'ק דורסי, המייסד, וטוענים כי יש להסיר את התכנים של ג'ונס גם מטוויטר.

 

אלכס ג'ונס (צילום: Shutterstock)
קיצן של פלטפורמות? אלכס ג'ונס(צילום: Shutterstock)

 

אלא שלהתגייסות המפתיעה של ענקיות הטכנולוגיה יש גם השלכות: פייסבוק, יוטיוב וטוויטר (ובמידה רבה גם ספוטיפיי) - הן פלטפורמות מבוססות תוכן גולשים (User Generated Content). כולן בנות למעלה מעשור, עשור שבו ההתעקשות להיקרא "פלטפורמה" שירתה אותן היטב - אי אפשר לבקש מפלטפורמה לקחת אחריות על מה שקורה בתוכה. פייסבוק, יוטיוב וטוויטר הן פלקט דיגיטלי, מרחב מאפשר שמציע כלים מגוונים. מה אנחנו עושים איתן? זו כבר בעיה שלנו.

 

במשך שנים ארוכות זה אפילו עבד. רשתות חברתיות הקפידו להחזיק חזק במינוח - "פלטפורמה", כמו מגן אבירים כנגד חרבות של ביקורת. אבל התפיסה שנולדה עם הרשת, לפיה מדובר במרחב משוחרר, אולי המרחב הדמוקרטי באמת האחרון - הולכת ומתפוגגת. פייסבוק, טוויטר ויוטיוב ניצבו בפני ביקורת ציבורית נרחבת בשנתיים האחרונות - כל אחת מסיבותיה. תכנים פורנוגרפיים, דברי הסתה, אלימות, רצח והתאבדויות בשידור חי, גזענות ופעולות טרור - כולן תופעות שמצאו ביטוי במרחב הדיגיטלי כמו גם בזה הממשי. אלא שלמרחב המקוון יש, ברוב המקרים, כתובת. ואליו אפשר לבוא בטענות.

 

זה מצטרף כמובן גם לתפיסה של ענקיות הטכנולוגיה, שרואות בעצמן (כפי שגם חלקים גדולים מהציבור רואה בהן) כשליחות של ליברליזם והומניזם. ככאלה, הן לא ממש יכולות לעמוד מנגד אל מול תכנים מרושעים כמו אלה של ג'ונס, אלא שנקיטת עמדה נחרצת שוללת מהן את מגן ה"פלטפורמה". המקרה של ג'ונס הוא סמן ימני, תרתי משמע: מכאן, ענקיות הטכנולוגיה יהיו מחוייבות להגביר יותר ויותר את האחיזה שלהן בתכנים. הן כבר לא יוכלו להיתפס כבמה ריקה, והמחיר של מנגנוני הסינון שיילכו ויישתכללו, הוא לא רק מחיר כלכלי - יש גם מחיר אידיאולוגי חשוב שמוכרחים לקחת בחשבון. המחיר של שמירה על הרשת כמרחב חופשי.

 

במקרה של ג'ונס, נוח מדי להזדהות עם החרם הטכנולוגי. מדובר בסמל של דעות ימניות קיצוניות, פרובוקטור-קונספירטור שעשה קריירה מסילוף עובדות ושנלחם עבור כל המטרות הלא נכונות. ובכל זאת, המדרון תמיד חלקלק, ותמיד חד כיווני. ובעיקר, מוכרחים לעצור ולשאול על התזמון. ג'ונס הוא התגלמות הפייק ניוז, בתקופה שבה חדשות מזוייפות מסומנות כבעיה מספר אחת של ענקיות הטכנולוגיה. ככזה, החרם המתוזמן עליו בהחלט עשוי להכריע את הכף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים