עולים להר: הסרטים הישראליים בפסטיבל חיפה
14 סרטים עלילתיים ותיעודיים יתחרו בשתי התחרויות הישראליות בפסטיבל חיפה, וביניהם גם המובילים לזכייה בפרסי אופיר, "עץ תאנה" של עלמוורק דוידיאן ו"פרא אציל" של מרקו כרמל, המבוסס על רב המכר של דודו בוסי
שבעה סרטים יתחרו על פרס הסרט העלילתי הטוב ביותר, חלקם כבר מועמדים לפרסי אופיר. "עץ תאנה", סרטה של הבמאית האתיופית עלמוורק דוידיאן, צולם באתיופיה ומתרחש בשנת 1989, עת מלחמת האזרחים במדינה. הסרט מגולל סיפור אהבה בין נערה יהודייה לנער מקומי.
"פרא אציל" של מרקו כרמל, המבוסס על ספרו של דודו בוסי, מספר על נער משכונת הארגזים שמתמודד עם הפרעות אכילה וגדל עם אימו ובן זוגה, שניהם נרקומנים שמנסים להיגמל מסמים. שני הסרטים יתחרו על פרס הסרט הטוב ביותר גם בטקס פרסי אופיר. אליהם אפשר לצרף גם את "טרילוגיה של אהבה: עירום", סרטו של ירון שני ("עג'מי") המגולל קשר שנרקם בין תלמיד תיכון מחונן ומוזיקאי לסופרת המסרבת לצאת מביתה. בחודש שעבר דווח כי הסרט יתחרה בפסטיבל ונציה ואף הוא מועמד לשלל פרסי אופיר.
גם "תל אביב על האש" של הקולנוען הערבי-ישראלי סאמח זועבי יתחרה בתחרות, וכמו "עירום", ישתתף בפסטיבל בוונציה. הסרט מתאר את אחורי הקלעים של צילומי אופרת סבון ברמאללה כשעוזר הפקה זוטר מקודם לתפקיד תסריטאי לאחר ששיקר כי הוא יודע לכתוב. שיתוף פעולה מפתיע בינו לבין אסי, קצין בצה"ל, אמור להוציא אותו מהבעיה שנקלע אליה.
לצידם אפשר למצוא את "בוקר טוב ילד" של שרון בר זיו על שיקומו של לוחם צנחנים שנפצע במבצע צבאי. בר זיו יגלם את אביו של החייל, בעוד את אימו תגלם קרן מור. "בלי דם" של הכותב המחונן יוסף אל-דרור עוסק במורה לכתיבה עם עבר חסוי שמוזמן לפגישה שמערערת אותו ושולחת אותו למסלול חוצה גבולות. מי שחותם את הרשימה הוא הסרט "עכו חלומות" של דניאל וקסמן על במאי תיאטרון פלסטיני שמעלה הצגה אוטוביוגרפית על מאורעות 1947. כצפוי, ההצגה נתקלת בהתנגדות מצד גורמים יהודים וערבים ולא זוכה לעלות על במת התיאטרון.
בנוסף יתחרו שבעה סרטים תיעודיים בפסטיבל. "אבן נייר ומספריים" הוא סרט הביכורים של לילך מרקמן, שבמשך שש שנים תיעדה את ההתמודדות של משפחתה עם בעיות בריאות. לאחר טיפולי פוריות נולדו לה ולבן זוגה תאומים - אחד מהם הוחזק בבידוד למעלה משנתיים בשל מום בלב. בהמשך התגלה אצל אב המשפחה סרטן, ושוב המשפחה מצאה את עצמה בשגרת טיפולים.
סרט ביכורים נוסף הוא "המראה של השמש" של נטע אריאל, שעוסק באחיינית שלה תמר אריאל, נווטת הקרב הדתייה הראשונה בישראל שעם תום שירותה יצאה לטייל בנפאל ונקלעה לסופת השלגים הבלתי צפויה שגבתה קורבנות רבים, בהם שלושה ישראלים, באוקטובר 2014.
"אור חוזר" של מרדכי ורדי מגולל את הקשיים של החוזרים בתשובה בשנות ה-60 בחברה החרדית תוך דגש על בעיותיהם של הדור השני. גם "מוייסרים" של דלית קימור עוסק בחברה החרדית, אולם מזווית אחרת. במרכזו שתי נשים שיוצאות לשבור את קשר השתיקה שאופף את החברה הסגורה בנושא הפדופיליה.
"ארמי אוף לאברז בארץ הקודש" של אסף גלאי עוסק בלהקת הפופ השבדית Army of Lovers שהוציאה שלל להיטים קיטשיים וזכתה לפופולריות לא מוסברת בישראל, עד שאחד הזמרים הבולטים שבה, ז'אן פייר ברדה, עזב את שבדיה ועלה ארצה. "סוחר הקרקעות" של טל מיכאל ודוד אופק חותם את רשימה זו, ועוסק ביונס, שנמצא על ערש דווי לאחר שלקה בשבץ. בעודו צופה במצלמות האבטחה שמגדרות את ביתו הוא מסכם את מפעל חייו - עשרות שנים שבהן סייע ליהודים ברכישת קרקעות של פלסטינים, ומתחרט על כך.
מלבד הסרטים העלילתיים והתיעודיים יוקרנו בפסטיבל סרטים ישראליים נוספים מחוץ לתחרויות. אחד מהם הוא "העברים", פרויקט תיעודי שנועד לשמר ולתעד את הספרות העברית הקלאסית. במסגרתו ייחשפו שלושה סרטים חדשים על יוצרים ותיקים ומוערכים - מרים ילן-שטקליס, רבי שלום שבזי ודויד פוגל. כמו כן יוקרן עותק משוחזר לסרט "אחד משלנו" של אורי ברבש החוגג 30 שנה ותוקדש אסופה מיוחדת לעורכת ערה לפיד שהלכה לעולמה מוקדם יותר השנה.