תוספת זמן וביטול "גזירת השליש": הקלות בבחינת לשכת עורכי הדין
השרה שקד ויושבי-ראש הוועדה הבוחנת ולשכת עורכי הדין קיימו ישיבה שבה הוחלט על שורת צעדים שיינקטו החל ממועד הבחינה הבא, ובהם תוספת זמן של יותר משעה וצמצום וחלוקת רשימת החיקוקים במבחן
שרת המשפטים איילת שקד קיימה ישיבה עם יו"ר הוועדה הבוחנת, השופט שאול שוחט, ויו"ר לשכת עורכי דין אפי נוה שבסופה הוחלט על שורת צעדים והקלות שיינתנו לנבחנים החל מהבחינה הבאה של לשכת עורכי הדין:
ההקלות הן:
תוספת זמן של למעלה משעה, באופן הבא: ארבע דקות יוקצו לשאלה בדין המהותי במקום שלוש כיום. כמו כן, בפרק הדיוני יינתן פרק זמן בן 2.5 דקות לשאלה במקום שתי דקות כיום.
ביטול "גזירת השליש": נכון להיום, מלבד ציון מעבר של 65 נקודות, הנבחנים נדרשים לענות נכון לפחות על שליש מהשאלות בכל פרק. באופן זה נוצר מצב לפיו נבחנים יכלו לקבל ציון גבוה יותר מ-65 ועדיין להיכשל בבחינה. החל מהבחינה הבאה - הגזירה הזו תבוטל וכל נבחן שיקבל ציון מצטבר של יותר מ-65 יעבור את הבחינה.צמצום רשימת החיקוקים לבחינה
חלוקת רשימת החיקוקים - לחלק הדיוני בנפרד ולחלק המהותי בנפרד.
כמו כן, הודיעה שרת המשפטים איילת שקד כי תשקול להכניס בחינה בתום השנה הראשונה של לימודי המשפטים, כך שהסטודנטים יוכלו לדעת כבר בתחילת לימודיהם אם יוכלו לשמש בתום מסלול הלימודים וההתמחות כעורכי דין או שימשיכו בלימודי משפטים לתואר אקדמי בלבד בידיעה שיסיימו כמשפטנים. השרה שקד תקים בחודש הקרוב ועדה ציבורית שכוללת את נציגי האקדמיה, נציגי הלשכה ונציגי הסטודנטים שיגישו המלצות בנושא.
בישיבה גם נדונו תוצאות הבחינה האחרונה והוועדה עדכנה את השרה שקד כי "נוכח ההשגות שהוגשו - נפסלו שתי שאלות נוספות. בכך עלה אחוז העוברים הכללי ל-38 אחוזים". עוד נאמר כי פרטים בנושא יישלחו לנבחנים בשבוע הקרוב.
שקד אמרה עם תום הישיבה כי "אין זה סוד שמקצוע עריכת הדין מוצף. עם זאת ,בחינת ההסמכה צריכה להיות הוגנת ולבחון באופן אמיתי את הידע של המתמחים. דבר זה יושג אמצעות ההקלות עליהם סיכמנו. כמו כן על מנת למנוע עוגמת נפש לעתיד, בחינה בתום שנה א' מהווה פיתרון אפשרי. משכך, אפעל ליישמה בהתאם למסקנות הועדה".
מלשכת עורכי הדין נמסר כי "הודעת משרד המשפטים ושרת המשפטים מדברת בעד עצמה ומפרטת את ההסכמות שהושגו על דעת כל הצדדים".
עו"ד אילן בומבך, המייצג את הנבחנים שנכשלו בבחינת ההסמכה, מסר: "הסיכום בין השרה שקד ליו"ר ועדת הבחינות, מוכיח כי נפלו כשלים מהותיים במתכונת החדשה של בחינות ההסמכה. כבר בפסק דין שניתן בעתירה בתחילת 2018 הטיח בית המשפט העליון ביקורת קשה בלשכת עורכי הדין ולמרות זאת הלשכה בחרה גם בבחינות האחרונות להקשות על המתמחים באופן שאינו סביר.
"הנבחנים בשני המועדים האחרונים היו שפני ניסיון. משמח לראות שגם הועדה הבוחנת השתכנעה באי הוגנות הבחינה אך הסעד המתגבש חייב לחול על כל מי שניגש במתכונת החדשה".
הכישלון בבחינה: "המתמחים שבורים, מתעללים בנו"
בחודש שעבר פורסמו נתוני הבחינה האחרונה שנערכה, שמהם עלה כי 68 אחוזים מהמתמחים שניגשו לבחינה בחודש יוני נכשלו – עלייה בשיעור של 2 אחוזים לעומת הבחינה במועד החורף.
אורי (שם בדוי) נכשל בבחינה כבר כמה וכמה פעמים ("יותר משש"), כולל במועד הקיץ האחרון. ל-ynet הוא סיפר: "הבחינה הנוכחית הייתה בלתי פתירה. משחקים בנו ומתישים אותנו שכלית, נפשית ומנטלית. הכול במכוון. אני חרדי, למדתי במכללה וממוצע הציונים שלי לאורך כל התואר הוא 80. לא כי ישבתי על הדשא, אלא משום שהשקעתי כדי להתקדם. המבחן מכשיל, שואלים שאלות עם יותר מתשובה אחת נכונה, שאלות אזוטריות ושאלות שאינן מחומר הלימוד. נדרש מאיתנו לכתוב כתב תביעה בכתב יד תוך 45 דקות. אין עורך דין אחד שעושה את זה היום במדינת ישראל".
בבחינה הקודמת שקיימה הלשכה בחורף הורה בית המשפט העליון על פסילת שתי שאלות, לאחר שבית המשפט המחוזי פסל כבר שלוש שאלות מתוכה. עו"ד אילן בומבך, שעוסק במשפט מנהלי וייצג את המתמחים באותה עתירה, אמר: "אנחנו עדים להמשך מגמה של ירידה תלולה בקרב העוברים את הבחינה בכל המוסדות, אוניברסיטאות ומכללות. אחוזי המעבר וממוצע הציונים הנמוך מוכיחים שהלשכה לא מפנימה ומטמיעה את הביקורת הקשה שהטיח בה בית המשפט העליון. מצופה מוועדת הבחינות שנבחרה לאחרונה להטמיע את ההערות ולפעול לתיקון משמעותי של הציונים".