סוד עמוק: מקום לידתם של היהלומים הכחולים
מרבית היהלומים נוצרים בעומק של 150-200 ק"מ מתחת לפני כדור הארץ, אבל מחקר חדש מגלה כי היהלום הכחול נוצר בעומק של לפחות 660 ק"מ. אז איך נוצר היהלום הנדיר ומה הסוד לצבעו ששיגע מלכים וגנבים?
יהלום התקווה, יהלום כחול נדיר, הנחשב לאחד מהתכשיטים המפורסמים ביותר בעולם, הוא בעל היסטוריה מורכבת. הוא עבר בין ידיהם של מלכים, בנקאים, יורשים וגנבים לפני שהגיע למוזיאון וושינגטון, שם הוא מוצג. אבל ההיסטוריה של הגיאולוגיה של יהלומים כחולים היא אפילו יותר מורכבת, כך לפי מחקר חדש שבחן את אבני החן יקרות הערך והנדירות.
החוקרים בחנו 46 יהלומים כחולים, כולל אחד מדרום אפריקה שנמכר בעבור 25 מיליון דולר ב-2016, וקבעו כי הם יכולים להיווצר בעומק של לפחות 660 ק"מ ולמעשה הגיעו לתוך האזור הפנימי של כדור הארץ במעטפת התחתונה. על-פי החוקרים, שברים של מינרלים זעירים שנלכדו בתוכם מספקים רמזים למקום הולדתם של היהלומים.
יהלומים כחולים מהווים רק 0.02% מכלל היהלומים הנכרים בעולם, אבל כוללים כמה מהתכשיטים הכי מפורסמים בעולם.
יהלומים הם צורה גבישית של פחמן נקי, שנוצרה תחת חום ולחץ אדירים. יהלומים כחולים התגבשו לצד מים המכילים מינרלים, שלפני זמן רב היו חלק מקרקעית הים, אבל נדחקו לעומקים גדולים במהלך תזוזת הלוחות הטקטוניים האדירה, שעיצבה את פני כדור הארץ - הסבירו החוקרים.
מדענים כבר ידעו כי היהלומים הללו רכשו את הגוון הכחול שלהם מהיסוד בור. המחקר הנוכחי מצביע על כך כי היסוד בור היה פעם במי אוקינוס והשתלב אל תוך האבן של קרקעית הים, שבמשך מיליוני שנים זזה עמוק מתחת לפני הקרקע.
"זו הפעם הראשונה שבה מישהו הגיע עם סיפור מבוסס עובדות, או מודל להיווצרות של יהלומים כחולים. לפני המחקר הזה, לא היה לנו מושג איפה הם נוצרו, באיזה סוג של 'סלעים מארחים' הם נוצרו, או מהיכן הם קיבלו את יסוד הבור שלהם", אמר איבן סמית', שהוביל את המחקר מטעם המכון הגאולוגי האמריקני.
מרבית היהלומים הם לא לחלוטין חסרי צבע, ולא פעם בעלי גוונים צהבהבים. למרות שהדבר נדיר, בחלקם אף בולטים גוונים של חום, ורוד או ירוק. כ-99% מכלל היהלומים נוצרים בטווח של 150-200 ק"מ מתחת פני הקרקע - רבדים פחות עמוקים מאלו של היהלומים הכחולים.
מלבד יהלום התקווה, בתצוגה במוזיאון הלאומי לתולדות הטבע של סמית'סוניאן, יהלום כחול נוסף המכונה "האופנהיימר הכחול", נמכר ב-2016 ב-57.5 מיליון דולר, מה שהיה באותה העת המחיר הגבוה ביותר לתכשיט במכירה פומבית.
"היהלומים האלה הם בין העמוקים ביותר שנמצאו אי פעם", סיפר הגאוכימאי סטיב שירי ממכון קרנגי למדעים, על אודות היהלומים הכחולים.