חמאס יצטרך לחשב מסלול מחדש
בישראל לא מאמינים ב"הסדרה גדולה" עם חמאס בזמן הקרוב. בנוסף, בירושלים לא מוכנים לקיבוע דפוס "הסבבים הקטנים" עם חמאס בחודשים האחרונים. המטרה: חזרה להבנות שהושגו בסוף "צוק איתן"
בישראל, גם בדרג המדיני וגם בדרגים הביטחוניים ובצה"ל, מעריכים ש'הסדרה גדולה' עם חמאס לא תהיה בזמן הקרוב. ההודנה לחמש שנים, שעליה דובר הרבה בשבועות האחרונים באמצעי התקשורת הערביים והמערביים, אינה קרובה אפילו להשגה על ידי המתווכים המצרים ושליח האו"ם. הפרסומים המפורטים אודותיה לא היו יותר מלוחמה פסיכולוגית מצד המתווכים ומצד חמאס, שנועדו ליצור רושם כאילו חמאס מוכן לרגיעה ארוכת טווח ויציבה אם ימולאו כל תביעותיו אך בלי שום ויתורים מצדו.
כעת ברור, אומרים בירושלים ובקריה בתל אביב, שההסדרה הזאת, או ההודנה כמו שחמאס קורא לה, אינה ברת ביצוע מהרבה סיבות, כולל ההתנגדות של הרשות הפלסטינית ושל אבו מאזן. ההתנגדות הזאת היא גם סיבה לכך שמדינות ערב אינן נכנסות לעובי הקורה ואינן מסייעות להשגת הרגיעה.
במקביל, בירושלים לא מוכנים לקבל את דפוס "הסבבים הקטנים" שהתקבע עם חמאס מאז סוף מרץ ועד היום. ישראל אינה מוכנה שחמאס ימשיך לטרטר את תושבי הנגב המערבי, ובמיוחד את תושבי עוטף עזה, מדי שבוע-שבועיים - יריץ אותם לממ"דים ולמקלטים, ישבש את שגרת החיים וישרוף את השדות.
ישראל, כך הוחלט כנראה בירושלים, לא תיתן לחמאס להמשיך לקיים את "משוואת ההרתעה" שמנהיג הארגון בעזה, יחיא סינוואר, מנסה ליישם בחודשים האחרונים ולפיה כל ירי של צה"ל בתגובה על פרובוקציה של חמאס יענה בירי צלפים ושיגור רקטות ופצצות מרגמה על ידי חמאס והג'יהאד האיסלאמי. ישראל גם לא תיתן לחמאס ליזום את ההסלמות ולהפסיק אותן באמצעות המתווכים המצרים ושליח האו"ם ברגע שהן מתחילות להכאיב לו.
מנגד, בדרג המדיני בירושלים ובמערכת הביטחון יש כעת תמימות דעים שעדיין לא צריך להיכנס למבצע גדול ברצועת עזה, כולל תמרון קרקעי של כוחות שיריון, חיל רגלים והנדסה לעומק הרצועה. אין עדיין כוונה לכבוש את הרצועה, להשתלט עליה ולמוטט את שלטון חמאס כפי שצה"ל התאמן ומוכן לבצע בתוך ימים ספורים.
הסלמה מבוקרת
למרות הדיווחים על הפסקת אש אפשרית בין הצדדים, בצה"ל מאמינים שיש בידיהם שיטות הלחימה, החימושים וכלים אחרים שיאפשרו לפעול בשטח הרצועה בצורה שתביס את חמאס ותפגע אנושות בכוחו הצבאי עד שיבקש לחזור להבנות שסיימו את מבצע "צוק איתן" באוגוסט 2014. ההבנות האלה, שכללו הקלות רבות לפלסטינים תמורת רגיעה יציבה שחמאס יכבד אותה, הביאו לארבע שנים של שקט ושגשוג בנגב המערבי ובעוטף עזה והקלו על מצוקתם של תושבי הרצועה.
הרגיעה הזו הופרה לבסוף לא בגלל ישראל, אלא בגלל שנשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן החליט להפסיק לשלם משכורות לעובדי הרשות ברצועת עזה והפסיק להעביר כספים לתשלום עבור החשמל והמים שרצועת עזה מקבלת מישראל.
אולם כעת, בישראל מאמינים שאפשר לחזור להבנות האלה ולרגיעה באמצעות הסלמה מבוקרת של המכות הצבאיות שצה"ל ינחית על הרצועה לא רק מהאוויר, אלא גם מהקרקע. את האיתות הראשון שההסלמה הזו החלה קיבלו הפלסטינים ברצועה אתמול (יום ה'), כשחיל האוויר השמיד בניין שבקומה הראשונה שלו שכנו משרדי ביטחון הפנים של חמאס ברצועה.
התושבים הוזהרו מראש ונדרשו לפנות את הבניין, ואחר כך שוגרו לעברו כמה טילים שהפילו אותו. הרמז הזה נועד להזכיר לחמאס, לג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ולמעשה לכל הארגונים החמושים ברצועה את סוף מבצע "צוק איתן", שבו צה"ל הפיל בזה אחר זה בניינים רבי קומות בשטח הרצועה, עד שחמאס אמר די וביקש הפסקת אש.
חלק ניכר מהבניינים האלו לא שוקמו עד היום. הבניין שצה"ל החריב בשכונת רימאל בעזה היה "הכרטיס הצהוב". צה"ל תכנן ויוציא לפועל באישור הדרג המדיני עוד פעולות כואבות כאלה ואף קשות יותר, עד שחמאס יחזור להבנות "צוק איתן". בירושלים ובמערכת הביטחון לא רוצים שום דבר מעבר להבנות האלו, אבל גם לא פחות.
אחרי שנחזור להבנות צוק איתן ותושג רגיעה יציבה, אז אפשר יהיה לעבור למו"מ ישיר ועקיף שבו ישתתפו חמאס, המצרים, שליח האו"ם, קטאר, טורקיה ומדינות ערב וכמובן ישראל על שיקום יסודי יותר של הרצועה ושיפור המצב הכלכלי. אז גם ידובר על החזרת הגופות והשבויים שבידי חמאס.
כל זאת כאמור, מקווים בישראל, אפשר יהיה להשיג באמצעות הסלמה מבוקרת שלמעשה כבר החלה והיא עלולה להגיע, כך לפי מקורות מהימנים, גם לסיכולים ממוקדים של ראשי חמאס בעזה; במילים אחרות, ישראל מאותתת כעת לחמאס שהיא מסוגלת למוטט את שלטונו לא באמצעות כיבוש מלא של הרצועה ושהייה בה, אלא באמצעות פעולות כירורגיות שהיא תבחר בהן כחלק מ'מדרגות ההסלמה' שצה"ל יפעיל בתקופה הקרובה.
משיחות עם גורמים מדיניים וצבאיים, אפשר להתרשם שישראל נותנת לחמאס אפשרות נוספת הפעם לקלוט את המסר ולהתחיל להחזיר את העניינים למצב שבו הסתיימה המערכה ב"צוק איתן", והתחילה הרגיעה שנמשכה ארבע שנים.
אם חמאס ימשיך להתגרות בישראל, מתוך הערכה שישראל אינה רוצה במערכה צבאית קרקעית ברצועה, הוא עשוי להיות מופתע ולראות שמאז "צוק איתן" צבר צה"ל יכולות מודיעיניות ומבצעיות וטכנולוגיות שמאפשרות לו להשיג את מטרותיו ברצועה גם בלי תמרון קרקעי. יותר מזה אי אפשר לומר, אבל הרמטכ"ל פרש בפני ועדת משנה של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת חלק מהאמצעים האלה, וחברי ועדת המשנה השתכנעו שזה בהחלט עשוי לעבוד. לחמאס, לכן, לא כדאי שמדינת ישראל תיאלץ לשלוף מולו את הכרטיס האדום, וכי כדאי לו לחשב מסלול מחדש.