"צפון קוריאה דחתה שורת הצעות לפירוז מגרעין"
גורמים אמריקנים בכירים אמרו לרשת CNN כי ארה"ב הציגה שורה של הצעות מפורטות לפירוק חצי האי הקוריאני מגרעין. לדברי הגורמים, צפון קוריאה דחתה את כולן, וכינתה את ההצעות "בריוניות"
הפגישה ההיסטורית בין טראמפ לקים (צילום: רויטרס)
צפון קוריאה דחתה הצעות חוזרות ונשנות של ארצות הברית לפירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני. כך דיווחה אמש (ו') רשת CNN. דיפלומטים אמריקנים בכירים אמרו לרשת כי ארה"ב הציעה, וממשיכה להציע, "הצעות מפורטות לביצוע הליך הפירוק, מתחילתו ועד סופו, כולל לוחות זמנים". אחד הגורמים אמר כי פיונגיאנג דחתה את כל ההצעות וכינתה אותן "בריוניות".
גורם המעורה בנושא אמר כי התקדמות השיחות בין המדינות תלויה בנכונותה של וושינגטון "לנקוט צעד משמעותי" ולהסכים על הסכם שלום עם פיונגיאנג. צפון קוריאה מעוניינת בהקלה בסנקציות ובהסכם שלום לפני שתנקוט צעדים נוספים, אך ארה"ב מתנה את הסרת הסנקציות בפירוק מלא מגרעין.
השיחות הדיפלומטיות בין וושינגטון לפיונגיאנג הגיעו למבוי סתום אחרי הפגישה ההיסטורית בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און בסינגפור לפני חודשיים. בממשל האמריקני ישנה תחושה שההתנהלות של המדינה המבודדת הופכת דומה יותר ויותר להתנהלותה מול ממשלים קודמים – שלדברי האמריקנים סיכלה את המשך המגעים בין הצדדים.
לפני שבועיים החזירה צפון קוריאה לארה"ב את שרידי גופותיהם של 55 חיילים שנהרגו לפני עשרות שנים במלחמת קוריאה, כפי שסוכם במפגש טראמפ-קים. אלא שמאז התגלה כי למרות ההבנות, צפון קוריאה ממשיכה בתוכנית הגרעין ובפיתוח תוכנית הטילים שלה.
ה"וושינגטון פוסט" דיווח לפני שבוע וחצי כי סוכנויות המודיעין בארה"ב גילו סימנים לכך שצפון קוריאה מייצרת טילים חדשים במפעל שבו ייצרה בעבר את הטילים הבליסטיים הבין-יבשתיים הראשונים שלה, בעלי היכולת לפגוע בשטח ארה"ב.
ראיות חדשות, בהן צילומי לוויין שצולמו בשבועות האחרונים, מצביעות על כך שבצפון עובדים על לפחות טיל בין-יבשתי אחד המונע על ידי נוזל במרכז מחקר בסאנומדונג. גורמי מודיעין המעורים בנושא, מסרו כי ייתכן אף שבצפון עובדים על שני טילים בין-יבשתיים חדשים.
הממצאים הללו מוכיחים את המשך הפעילות במתקני הטילים והגרעין של צפון קוריאה, אף שהיא נמצאת בשיחות בנושא נשק עם ארה"ב. המידע המודיעיני החדש לא מצביע על הרחבת יכולותיה של צפון קוריאה, אך מראה כי היא עובדת על פיתוח כלי נשק מתקדמים שבועות לאחר שטראמפ הצהיר כי "צפון קוריאה כבר לא מהווה איום גרעיני".
הדיווח על בניית הטיל החדש הגיע אחרי גילויו של אתר החשוד כמתקן להעשרת אורניום בשם קאנגסון, שאותו מפעילה צפון קוריאה בחשאי. מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו אמר לאחרונה בעדות בפני הסנאט כי מפעלים צפון-קוריאניים ממשיך לייצר חומרים היכולים לשמש ליצירת נשק גרעיני. בעדותו סירב פומפאו לומר אם צפון קוריאה מייצרת טילים חדשים.
לפני שבוע פורסם דו"ח מסווג של האו"ם, שממנו עלה כי פיונגיאנג אף הגבירה ייצוא של מוצרי נפט ופחם באמצעות ספינות במהלך 2018 והמשיכה לנסות ולמכור כלי נשק לצבא סוריה ולמורדים החות'ים בתימן שנתמכים על ידי איראן.
עוד נכתב כי פיונגיאנג התעלמה מחרם הטקסטיל עליה וייבאה סחורות בשווי של יותר מ-100 מיליון דולר בין אוקטובר 2017 למרץ 2018 מסין, גאנה, הודו, מקסיקו, סרי לנקה, תאילנד, טורקיה ואורוגוואי.
לפי המומחים שחיברו את הדו"ח, צפון קוריאה פעלה בערמומיות כדי שלא תיחשף בפעילותה הימית. "הם נהגו לכבות את מערכות האיתור של הספינה - אך גם הצליחו להסוות את הסחורות ולפזר אותן בין כמה כלי שיט קטנים יותר", כתבו.
במהלך הפסגה בין טראמפ לקים בחודש מאי, קים הסכים באופן מעורפל לכך שארצו "תפעל לטובת פירוקו מגרעין של חצי האי הקוריאני". עם זאת, צפון קוריאה עשתה מאז מעט מאוד צעדים המראים על נכונות לפירוקה מנשק גרעיני.
רוצה הקלה בסנקציות. קים
צילום: AP
מומלצים