טלוויזיה בבתי החולים: סוף ל-37 שקל ללילה?
חולים המאושפזים בבתי חולים הם קהל שבוי, הנאלץ לשלם עד 37-35 שקל ללילה בשבוע הראשון לאשפוזם על צפייה בטלוויזיה בחדר. מדובר במאות שקלים לחודש - סכום גבוה בהרבה מעלות חבילות טלוויזיה שמשלם צרכן פרטי בביתו. בעקבות פניית ynet מגלים במשרד הבריאות: נשקול לשים קץ לתופעה. ובינתיים: מי זכאי להנחות ואיפה לא תצפו בטלוויזיה בחינם?
- התקף לב בהדסה: 67 שקל לשני קפה ומאפה
- מחירים הזויים באיכילוב: על מה שילמנו 45 ש'
- מזנון בסורוקה: רוצה 2 כוסות ריקות? שלמי 6 ש'
גם כיום, כשכל אחד יכול לצפות בקלות בתוכני וידאו בסמארטפון או בטאבלט, מאושפזים רבים - במיוחד מבוגרים - נזקקים לשירותי הטלוויזיה בבתי החולים על מנת להפיג את הבדידות והשעמום, ונדרשים לשלם על כך מחיר גבוה מאוד.
בדיקות שנערכו מוכיחות כי גם כיום, אף שלרוב החולים יש מכשיר טלפון נייד, הדרישה לצפייה בטלוויזיה בבתי החולים עדיין קיימת - והתשלום הגבוה מהווה חסם. בבדיקות נמצא כי כאשר גובים תשלום עבור השימוש במסכים, כ-5% מהמאושפזים בפריפריה ועד 18% מהמאושפזים במרכז משלמים עבור שירותי הטלוויזיה. לעומת זאת, כשהשירות ניתן בחינם, מעל 90% צופים בטלוויזיה בעת אשפוזם.
המחירים: עד 850 שקל בחודש
השירות שעליו משלמים המאושפזים מאות שקלים אינו יוצא דופן: מדובר בעשרות ערוצי טלוויזיה שלקוחות חברות הכבלים והלוויין משלמים עליהם בבית 300-200 שקל בחודש, וצרכני שירותי הטלוויזיה על גבי האינטרנט (סלקום, פרטנר או סטינג) משלמים עליהם כ-100-70 שקל. בבתי החולים, לעומת זאת, השירות הזה יקר באופן שערורייתי לצרכן הפרטי.
המחיר שדורשים בבתי החולים יכול להגיע ל-850 שקל בחודש אם לא מזמינים מראש חבילה חודשית (נציגי המכירות שעימם דיברנו לא הציעו לנו חבילה כזאת, אלא רק מחיר יומי). גם אם מזמינים חודש מראש, זה עולה 500 שקל לכ-5 ערוצים או 700 שקל לכ-50 ערוצים.
ליום תשלמו 35 שקל על חבילת הערוצים המורחבת או 37 שקל בתל השומר. כן, זהו המחיר היומי. אחרי שבוע או 10 ימים הוא יורד ל-25 או 18 שקל, תלוי בחבילה ובבית החולים, ותלוי אם היא כוללת אינטרנט או לא, אבל גם זה לא זול. סוכני מכירות בבתי החולים הציעו לנו גם אוזניות בעלות חד-פעמית של 10 שקלים.
אמנם יש הנחות לאוכלוסיות חולים מסוימות, והשירות ניתן בחינם לחיילים ולילדים חולי סרטן, אבל מאושפזים מעוטי יכולת צריכים לפנות באופן מיוחד (ומשפיל) כדי לקבל הנחה, ורוב האוכלוסייה משלמת את המחירים הגבוהים של השירות.
העובדה המדהימה ביותר היא שחברה פרטית אחת בלבד, חברת טל-פארם (מדיפון), מספקת את שירותי הטלוויזיה בתשלום בבתי החולים (יש לה סוכני מכירות בבתי החולים שבהם היא פועלת). משרד הבריאות מצידו לא מצליח במשך שנים להוריד את המחירים לצרכן.
נסיונות להגביל את המחיר כשלו
דו"ח של מרכז המחקר של הכנסת מ-2010 מראה שהמחירים הגבוהים שהיו אז דומים למחירים הגבוהים כיום. רוב השידורים בתשלום הם שידורי HOT. משרד הבריאות מגביל את טל-פארם לגבייה של עד 35 שקל ליום כמחיר מקסימום. גם הגבלה זו לא בדיוק מיושמת: כאמור, בבית החולים שיבא תל השומר גובים עד 37 שקל ליום.
במכתב שכתבו ב-25 בפברואר 2018 ראש חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים במשרד הבריאות, ד"ר אורלי וויינשטיין, ומנהל אגף רכש, נכסים ולוגיסטיקה במשרד, עופר לוי, נטען כי במשרד הבריאות הוחלט על מחירים מרביים לצרכן, וכי מחירי חבילה לא יעלו על 35 שקל ליום. עוד נכתב כי לא כל בתי החולים עומדים בהחלטה (בשל התקשרויות שקדמו למכתב), וכי 35 שקל ליום זה מחיר גבוה במילא.
לפי המכתב, "הוחלט כי לא קיימת יעילות כלכלית ותפעולית להוצאת מכרז מרכזי מטעם המשרד... לאור זאת, הוחלט כי כל מרכז רפואי יהיה רשאי לבצע התקשרות מכרזית פרטנית מטעמו לצורך קבלת השירותים". במכתב מפורט מתווה תשלום הדרגתי לחולים על שירותי טלוויזיה - שאינו מיושם.
מועצת הכבלים והלוויין למשרד התקשורת: "המחירים מופרזים"
ל-ynet נודע שמועצת הכבלים והלוויין פנתה במכתב למשרד התקשורת בנוגע להארכת רישיון חברת טל-פארם, בטענה שהמחירים מופרזים. במכתב התבקש המשרד שלא לאשר הארכת רישיון לחברה לפני שייבדק התמחור המוצע למאושפזים, אך למרות הפנייה משרד התקשורת האריך שוב את רישיון החברה.
"לאחר שהצוות המקצועי דן בנושא, אנו מציעים כי בטרם הארכת רישיון לחברת טל-פארם ייבחן נושא תמחור שידורי הטלוויזיה בבתי החולים על ידם", כתבו במועצת הכבלים והלוויין, "ככל שניתן להבין מהמסמכים שנמסרו לנו כנראה מדובר בשידורים על גבי האינטרנט, אך יש לשים לב כי המחירים בבתי חולים מופרזים ואינם סבירים כלל וכלל.
"מבדיקה ראשונית וכללית שערכנו עולה כי נכון להיום משלמים המאושפזים מחיר שהוא גבוה בהרבה מהמחיר של מנוי ביתי ל-HOT בשיעור משמעותי. הדבר מקבל משנה חשיבות מאחר והמאושפזים הם 'לקוחות שבויים' המצויים בשעתם הקשה להם ולבני משפחתם, הם לא נמצאים במקום מיוזמתם או מרצונם, וגבייה של סכום משמעותי לחברת טל-פארם שהיא חברה פרטית דווקא בשעה זו היא דבר שצריך לבחון אם בא במסגרת שיקולי משרד התקשורת.
"נזכיר כמובן את מדיניותו המוצהרת של השר לדאוג לטובת הציבור בכל הקשור לשוק השידורים, ולהפחתת מחירים היכן שאפשר. אנחנו מאמינים כי שעה זו היא שעת כושר לדאוג להפחתת המחירים של השידורים בבתי החולים".
המועצה הוסיפה כי "אם יש הצדקה לקיומו של רגולטור, היא בדיוק להגן על אוכלוסיות כגון אלו". לכן ביקשה המועצה כי "בטרם יוארך רישיונה של טל-פארם תבחנו את סבירות תעריפיה ואת אופן התנהלותה כלפי המאושפזים בבתי חולים".
המועצה המליצה "שלא לאשר כל הארכת רישיון לפני שהמשרד יבצע בדיקה של התמחור המוצע למאושפזים, ידרוש לראות את העלויות של החברה המבקשת מול HOT וכן יבקש מהחברה להציג מתווה מחירים לעתיד (לכל תקופת הרישיון הבא)".
במשרד התקשורת אמרו ל-ynet כי המשרד לא מתעסק במחירים לצרכן אלא רק בודק אם החברה עומדת בתנאי הרישיון, והפנו אותנו למשרד הבריאות.
בתי החולים הפרטיים מספקים למאושפזים טלוויזיה בחינם
טל-פארם שולטת בשירותי הטלוויזיה ברוב בתי החולים הממשלתיים ובכל בתי החולים של קופת חולים כללית שמספקים שירותי טלוויזיה (יש כאלה שלא). במקביל אליה פועלת גם חברת מדיה גייט, שמספקת שירותי טלוויזיה לבתי החולים הפרטיים, שם הם ניתנים בחינם לצרכנים. בין היתר היא פועלת בבית החולים איכילוב בתל אביב (שירות שהחל לפני כשנתיים), אסותא (כולל בית החולים הציבורי באשדוד) ומדיקל סנטר בהרצליה.
מדיה גייט הוא שחקן תוכנה בלבד ולא חברת אופרציה. עקב כך החולים מקבלים דרך המסך שירותים נוספים כמו תוצאות בדיקות, מידע על האחיות בקומה ואפשרות להזמנת ארוחות (שירותים שניתנים גם אצל המתחרה). חשוב להדגיש שגם מדיה גייט פועלת למטרות רווח, אלא שבתי החולים מסבסדים את השירות שהיא מספקת ולכן הוא מוענק ללקוחות בחינם. לרוב, כאמור, אלו בתי חולים פרטיים המספקים שירותים רפואיים תמורת כסף רב.
מדיה גייט אינה משתתפת במכרזי משרד הבריאות, ככל הנראה משום שההפעלה אינה כדאית לה. "במכרזים של משרד הבריאות וקופת חולים כללית התחרות היא על גובה העמלה שהספק משלם, ולא על המחיר שנגבה מהמאושפזים או איכות המוצר", נאמר ל-ynet.
יש תקווה: משרד הבריאות שוקל לסבסד את השירות
עצם העובדה שהשירות הזה ניתן בחינם בחלק מבתי החולים מעלה את השאלה - מדוע שמשרד הבריאות לא יפנה לכך תקציב ויסבסד את השירות? במשרד בהחלט חושבים בכיוון.
"מכיוון ש-ynet הסב את תשומת ליבנו לזה שוב, הנושא נמצא על הכוונת", אמר לנו גורם בכיר במשרד, "אנחנו חושבים לא להחליף ספק אלא לתת סבסוד לבתי החולים, אך זה יהיה מהלך תקדימי ולא בטוח שיבוצע.
"אם זה יקרה, נממן את זה מתקציב מרכזי, אך אני צריך לראות שיש לי את הכסף. לכל מוצרי הצריכה בבתי חולים יהיה מחיר מקסימום לפי הנחיות שלנו, אבל אנחנו לא נותנים סבסוד. בעניין הספציפי הזה יכול להיות שניתן סבסוד. אני לא יודע לתת על זה עדיין תשובה".
מתי תדעו?
"נחליט על זה לקראת סוף השנה, כשנדע מהי תמונת המצב התקציבית".
תגובות
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מדיניות שר הבריאות היא לצמצם ככל שניתן את התשלומים הנלווים למטופלים המאושפזים בבתי חולים. לצורך טיפול בנושא זה פעל משרד הבריאות להוציא מכרז לספק אשר ייתן טלוויזיות למטופלים במחיר ראוי הנמוך משמעותית מהסכום המשולם כיום. לצערנו במכרז שיצא ב-2013 לא הצלחנו למצוא ספק מרכזי לטובת השירות.
"לאור זאת הונחו בתי החולים כי הם רשאים לבצע התקשרות מכרזית פרטנית מטעמם לצורך קבלת השירותים במחיר חבילה לצרכן שלא יעלה על 35 שקל ליום. משרד הבריאות מתכוון לטפל בנושא בתקופה הקרובה מתוך רצון להקל על יוקר המחיה בבתי החולים".
מטל-פארם נמסר בתגובה: "מחיר השירות נקבע במכרזים שבהם זכתה החברה. בנוסף, מחירי השירות מפוקחים על ידי משרד הבריאות אשר פרסם לאחרונה (מרץ 2018) חוזר מעודכן ביחס למחירי השירות.
"השירות אינו יקר ביחס לעלויותיו. ההשוואה של מחיר שירותי החברה למחיר למנוי בבית אינה רלוונטית: עלויות השירות העיקריות של החברה לא קיימות בכלל אצל חברות שידורי הכבלים והלוויין ובחברות הטלוויזיה הרב-ערוציות האחרות.
"עלויות אלו הן: רכישה ואחזקת ציוד קצה יקר בצמוד לכל מיטות האשפוז, חידוש שוטף של מלאים והחלפת הציוד מדי מספר שנים בציוד חדש, ותמלוגים לבתי החולים ולחברת הכבלים. בנוסף, לחברה עלויות נוספות רבות כמו פרישת תשתיות בכל בתי החולים בטכנולוגיות שונות, מוקדי שידור וכדומה.
"למעוטי יכולת ולחולים במחלות קשות מוענקות הנחות משמעותיות. לחיילים, למטופלים במחלקות דיאליזה ולילדים חולי סרטן השירות מסופק בחינם".