שתף קטע נבחר

 

לפי מקורות זרים: הוליווד מתאהבת מחדש בסוכני המוסד

מאלי כהן ועד המבצע ללכידת אייכמן: שורה ארוכה של סרטים וסדרות העוסקים במוסד בדרך למסך. האם זו עוד פנטזיה אמריקנית על כוחות הביטחון המקומיים או הזדמנות להעביר ביקורת נוקבת? כך או כך, השחקנים והיוצרים הישראליים הם הראשונים ליהנות מהטרנד

התחבולות של סשה ברון כהן בסדרה החדשה שלו "מי זו אמריקה?" יוצרות לו מלחמות בארצות הברית – מול תומכי טראמפ, חובבי נשק חם, ראפרים, כוכבות ריאליטי וגם ליברלים יפי נפש. לצורך כך, האיש בעל אלף הפרצופים המקושקשים עוטה ופושט דמויות, זקנים וגבות. פעם הוא איש ימין נלהב, פעם היפי מזדקן, ופעם פלייבוי איטלקי חלקלק. אבל אין ספק שהגיבור של הלהיט הטלוויזיוני השנוי במחלוקת הוא ערן מורד - מומחה למלחמה בטרור בדרגת סגן אלוף, שהוא בעצם סמ"ר בגבעתי, שהוא בעצם סוכן מוסד. עם סיפור כיסוי מלא חורים.

 

הקצין הישראלי ערן מורד - מתוך "מי זו אמריקה"    (באדיבות yes)

הקצין הישראלי ערן מורד - מתוך "מי זו אמריקה"    (באדיבות yes)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
עבורנו מדובר בבדיחה צה"לית, אבל איכשהו אותו צ'אק נוריס תוצרת כחול-לבן, שספק אם היה מתקבל לצוות הווי ובידור בקריה, משרה על האמריקנים הפתיים תחושת הרפתקנות צבאית, פנטזיה שמשבשת להם את הרדאר. הם מוכנים לעשות הכול בסדנת השבי הזו, אפילו לשחק בפיפי וחאקי. הכול כדי להרגיש קרובים יותר לכוחות הביטחון הישראליים - סיירת מטכ"ל, שב"כ ובעיקר המוסד שעושה גם הוא תחבולות, אבל לערבים.

 

לא בטוח שארגון הביון הישראלי זקוק לחשיפה הטלוויזיונית המפוקפקת הזאת, הרי יש לו מספיק יחסי ציבור משל עצמו. פרסום המבצע הנועז באיראן לאחרונה, במסגרתו הושב שעונו של המרגל אלי כהן ארצה, למשל. בצירוף מקרים מפתיע, את דמותו של סוכן המוסד האגדי שפעל בסוריה יגלם במיני-סדרה חדשה מבית נטפליקס לא אחר מאשר כהן - סשה ברון כהן. ב"המרגל", שכתב וביים גידי רף הישראלי, הקומיקאי הבריטי יידרש להופעה עדינה, כראוי לסיפורו האמיתי של הגיבור הטרגי שהוצא להורג בדמשק ב-1965, ובניגוד גמור למור"ק המפוברק של מורד. שתי הדמויות הללו שונות בתכלית אבל מה שקושר אותן יחד, מלבד הופעתו של ברון כהן, הוא האופן שבו הן ניזונות מהתשוקה הפטישיסטית של הקהל האמריקאי למבצעים סודיים בטריטוריה לא מוכרת. זוהי זריקת אדרנלין הישר מהחום המהביל, המיוזע והמדמם של המזרח התיכון אל סלון ביתם או אל בית הקולנוע הקרוב אליהם  - מתחם נוח, בטוח וממוזג.

 

סשה ברון כהן, אלי כהן ()
מימין אלי כהן, משמאל סשה ברון כהן

זו לא הפעם הראשונה שסיפורו של אלי כהן זוכה לייצוג טלוויזיוני בארצות הברית. ב-1987 שודר סרט הטלוויזיה The Impossible Spy בו גילם ג'ון שיאה את המרגל כשלצידו אלי וולאך כמפעילו בארגון, מיכל בת-אדם כאשתו נדיה, וששון גבאי כגנרל סורי. באופן כללי סוכני ומבצעי המוסד הסעירו מאז ומעולם את דמיונם של הצופים האמריקנים. "מינכן" של סטיבן ספילברג מ-2005 (בכיכובם של אריק באנה, דניאל קרייג, ג'פרי ראש ואיילת זורר), שמגולל את מבצע חיסולם של חברי ארגון ספטמבר השחור הוא כנראה המוכר ביניהם, אבל כבר ב-1986 הופקה מיני-סדרה קנדית בהשראת אותן התרחשויות ושמה "חרב גדעון" (בכיכובם של סטיבן באואר, מייקל יורק ורוד סטייגר). Steal The Sky בכיכובם של מיוריאל המינגוויי ובן קרוס גולל את מבצע "יהלום" שהוביל לפיתויו של הטייס העיראקי מוניר רדפא להמריא עם מטוס המיג 21 שלו ולערוק לישראל.

 

מבצע לכידתו של אדולף אייכמן סיפק סיפור רקע לשני סרטי טלוויזיה, "הבית ברחוב גריבלדי" מ-1979 (עם טופול ומרטין בלזם בתפקיד ראש המוסד האגדי איסר הראל) ו"האיש שלכד את אייכמן" מ-1996 (עם רוברט דובאל, ריטה זוהר וג'פרי טמבור כהראל). זכור לטוב גם העיבוד של ג'ון מאדן מ-2010 למותחן "החוב" שיצרו אסף ברנשטיין ועידו רוזנבלום. בגרסה המקורית כיכבו גילה אלמגור, נטע גרטי ואיתי טיראן, בזו האמריקנית הלן מירן, ג'סיקה צ'סטיין וסם וורת'ינגטון.

 

זה אולי מפתיע שמבצעים שהשתיקה יפה להם זכו לשחזורים דרמטיים מעבר לים, אולם אם המוסד הצליח לשמור על מידה של מסתורין בעבר, הרי שהגל הנוכחי כמעט ומבקע כל סיווג אפשרי - כך על פי מקורות זרים, יצירתיים ומלאי השראה. השנתיים האחרונות ואלו הבאות אלינו לטובה יהיו משופעות בסיפורים מסמרי שיער מבית ההפקה של הארגון הסודי. האחראי הראשון לכך הוא כנראה גידי רף שהסדרה פרי עטו "הומלנד" הפכה ללהיט מסחרר בטלוויזיה האמריקנית. ההצלחה האדירה לה זוכה "פאודה" בנטפליקס רק הגבירה את הביקוש לתסריטים המבוססים על מעללי כוחות הביטחון הישראליים מעל ומתחת לפני השטח. ואם יש ביקוש, אז גידי רף ואחרים מספקים אותו. "המרגל" עם סשה ברון כהן הוא רק פרויקט אחד שבו מעורב הבמאי הישראלי. השני הוא הסרט Red Sea Diving Resort שעתיד לצאת לאקרנים בקרוב.

 

ההצלחה של "פאודה" תורמת לטרנד (צילום: רונן אקרמן, באדיבות yes)

Red Sea Diving Resort הוא עבור המוסד מה ש"ארגו" היה עבור ה-CIA. כזכור, במותחן זוכה האוסקר של בן אפלק, סוכנים אמריקניים הסתננו לטהרן כצוות הפקה של סרט מדע בדיוני ותחת סיפור הכיסוי המופרך הזה חילצו את עובדי שגרירות ארצות הברית אחרי מהפכת 1979. במקרה הנוכחי רף משחזר יוזמה הזויה לא פחות של המוסד שייסד כפר נופש וצלילה בחופי סודן, ומשם ניהל את מבצע הברחתם של יהודי אתיופיה ארצה. כריס אוונס, המוכר לנו כקפטן אמריקה, יככב פה כסוכן ארי לוינסון. קפטן איזראל לצורך העניין. לצדו צוות שחקנים הוליוודי מרשים שכולל את היילי בנט, מיקל הויסמן, מייקל קנת' וויליאמס, גרג קיניר, מארק איווניר, אלונה טל ובן קינגסלי, שעל הדרך יוביל גם את סרטו החדש של ערן ריקליס, "העכביש ברשת". במותחן הריגול של הבמאי הפעלתן, השחקן הבריטי הוותיק יגלם סוכן מוסד מזדקן בשם אדרת, אליו מתלווה סוכן צעיר יותר (איתי טיראן) במשימה סודית בסוריה שמסתבכת בין השאר בגלל מוניקה בלוצ'י. זהו סרט המוסד השני ברציפות של ריקליס אחרי "מסתור" בכיכובן של נטע ריסקין וגולשיפתה פרחאני.

 

מתוך Red Sea Diving Resort  ()
כריס אוונס ב-Red Sea Diving Resort

לא ברור מה מסמיך את קינגסלי כליהוק טבעי לסרטי מוסד. ב"המשימה קרלוס" (1997) הוא מגלם סוכן ישראלי בשם עמוס שרודף אחר קרלוס התן, ואילו ב"מבצע פינאלה" שייצא בחודש הבא לאקרנים, הוא מגלם את הנבל המנוול מכולם, אדולף אייכמן. כריס וויץ, שאחראי כתסריטאי ל"רוג אחת" מבית "מלחמת הכוכבים", ביים גרסה משלו למבצע הנועז ללכידת הצורר הנאצי בארגנטינה. האם אנחנו זקוקים לעוד שחזור קולנועי של האירוע ההוא? ובכן, אחרי ש"אנטבה" של ז'וזה פאדייה נחת פתאום כמו הרקולס משום מקום, ארבעים שנה אחרי מבצע יהונתן ושלושת הסרטים שהגיעו מיד בעקבותיו (מנחם גולן, אירווין קירשנר ומרווין צ'ומסקי), כך גם אייכמן שב לעניינים. אוסקר אייזק מוביל את צוות השחקנים כפיטר מלקין שהוביל את צוות הסוכנים. ניק קרול פה על תקן רפי איתן, מייקל ארונוב כצבי אהרוני - כולם אנשים אמיתיים, כמו גם איסר הראל, הפעם בגילומו של לא אחר מאשר ליאור רז, החייל המעוטר ביותר בטלוויזיה הישראלית. גם מלני לורן, היילי לו ריצ'רדסון, גרטה סקאקי ופיטר שטראוס נמצאים כאן כדי להשלים את המשימה.

 

"מבצע פינאלה" - טריילר

"מבצע פינאלה" - טריילר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כמו רף וריקליס, גם יובל אדלר רוצה ליהנות מפרות הצלחת המוסד, אליו הוא עובר אחרי שעסק בשב"כ בסרטו "בית לחם" - זוכה פרס אופיר מ-2013. הפעם הוא מרחיב את הזירה מהגדה המערבית לאיראן בעיבוד לספרו של תא"ל במיל' יפתח רייכר-עתיר, "המורה לאנגלית". בהפקה הישראלית-גרמנית-צרפתית שתקרא "המעבר" מככבת דיאן קרוגר האוסטרית הזכורה לטובה מ"ממזרים חסרי כבוד". פה היא מגלמת צעירה אנגליה שמגויסת על ידי המוסד, ונשלחת לאיראן כדי לסייע בסיכול תוכנית הגרעין המקומית. כשהמפעיל שלה, בגילומו של מרטין פרימן ("ההוביט", הסדרה "פארגו"), מגלה שהיא מנהלת רומן עם איש עסקים מקומי (קאס אנוואר) הכול מתחיל להתערער.

 

גם אריאל פרומן, שעובד בשנים האחרונות בהוליווד ("אייסמן", "קרימינל"), החליט להתחבר למולדת לרגל הטרנד שצובר תאוצה בזירה האמריקנית, ובמיוחד בנטפליקס שפרשה חסותה על סרטו החדש "מלאך". העלילה מגוללת את קורותיו של אשרף מרואן, חתנו של ראש ממשלת מצרים גמאל עבדל נאסר, שהעביר מידע רגיש למוסד ערב מלחמת יום כיפור. מרואן קנזרי מככב בתפקיד הראשי ולצדו טובי קבל הבריטי כמפעילו. לצד השניים ישראלים רבים: אורי פפר כראש המוסד דאז צבי זמיר, מאיסה עבדל האדי, ספיר אזולאי, מלי לוי ומיקי לאון. ויש גם מי שמתכבדים בגילומם של מנהיגי האיזור דאז: צחי הלוי כקדאפי, וששון גבאי כאנואר סאדאת' (קידום משמעותי ביחס למפקד תזמורת משטרת אלכסנדריה מ"ביקור התזמורת"). במקביל מופק בארצות הברית סרט תיעודי בשם The Spy Who Fell To Earth שמוביל הבמאי טום מידמור ומוקדש גם הוא לאשרף מרואן.

 

"מלאך" - טריילר

"מלאך" - טריילר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מתוך
מתוך "מלאך" של אריאל פרומן

שחקנים ישראלים יש גם במותחן הריגול "פרשת דמשק" של הבמאי האמריקני דניאל זליק ברק שיצא לפני כשבועיים בבתי הקולנוע בארצות הברית. אקי אבני, שרה פון שוורצה, יגאל נאור, הרצל טובי, שני אבני, נטע ריסקין (שוב היא) וצחי הלוי (שוב הוא), נכללים בצוות כשחקנים תומכים לג'ון רייס מאיירס הבריטי, המגלם סוכן ישראלי בשם ארי בן-סיון - מעין אלי כהן מודרני, שתחת סיפור כיסוי של איש עסקים גרמני, חודר אל עומק הממשל בסוריה. התככים והמזימות שרקם הסופר הווארד קפלן מתממשים על המסך בעזרת אוליביה ת'ירלבי, יורגן פרושנאו, וג'ון הארט שמגלם את מפעיל המוסד, מה שייזכר כתפקיד האחרון שלו לפני מותו.

 

"פרשת דמשק" - טריילר

"פרשת דמשק" - טריילר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

באופן טבעי ברוב רובם של המקרים, סוכני המוסד נתפסים כגיבורים נערצים שעושים את עבודתם בחשאי, בצנעה ובהמון נחישות מקצועית, אולם יש גם כאלה שמעזים להציב אותם בעין ביקורתית. זה מתאפשר בעיקר במסגרת סדרות הטלוויזיה שמאפשרות חקירה מורכבת יותר של הדמויות, אפילו כשמדובר בכלי נשק אנושיים מתוצרת ישראל. זהו המצב למשל בסדרה "קונדור", עיבוד חופשי ומעודכן לספר "ששת ימי הקונדור" של ג'יימס גריידי, שזכה ב-1975 לגרסה קולנועית מפורסמת בבימויו של סידני פולאק ובכיכובם של רוברט רדפורד ופיי דנאוויי, "שלושת ימי הקונדור". במקרה של הסדרה החדשה, היוצרים טוד קצבורג וג'ייסון סמילוביץ' שמים במרכז אנליסט בשורות ה-CIA שנרדף על ידי ארגון פשע בינלאומי מסתורי. ומיהו הצייד הראשי שנשלח ללכוד אותו? מתנקשת קטלנית מישראל בשם גבריאל ז'ובר שאומנה על ידי המוסד. ואם אתם תוהים מי מגלמת אותה, הרי שמדובר דווקא בשחקנית הפלסטינית-ישראלית ילידת נצרת, לים לובאני.

 

"קונדור" - טריילר

"קונדור" - טריילר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כמו סרטו של פולאק, גם "המתופפת הקטנה" של ג'ורג' רוי היל מ-1984 בכיכובם של דיאן קיטון, על פי ספרו של ג'ון לה קארה, נסחף עם גל סרטי הפרנויה של התקופה. ואילו היום הגל הוא מהיר, קצבי ומעודכן יותר, וכמו "קונדור" גם הסרט זוכה לגרסה טלוויזיונית מושקעת מבית BBC בבימויו של פארק צ'אן-ווק הקוריאני ("שבעה צעדים"). גם פה עומדת במרכז פעילת שמאל בריטית בשם צ'ארלי (פלורנס פו), שמתומרנת על ידי אנשי המוסד וחודרת לתא טרור פלסטיני, שם היא משמשת כחפרפרת ללא ידיעתה. מייקל שאנון המוטרף לוהק לסדרה כקורץ המפקח על המבצע (בגרסת האייטיז גילם אותו קלאוס קינסקי המוטרף אף יותר), ואלכסנדר סקושגורד מתפקד על תקן סוכן השטח גדי בקר. מיכאל מושונוב, שלמה בר-אבא, ריקי חיות, ויטלי פרידלנד, אמיר חורי, שני ארז ורועי אדר משתלבים בסדרה - גם הם בתפקידי משנה, על אף מוצאם.

 

 

מתוך
מייקל שאנון, מיכאל מושונוב וסימונה בראון. מתוך "המתופפת הקטנה"

מתוך
מתוך "המתופפת הקטנה"

הפרויקטים הללו, שכולם שואבים מההיסטוריה המתועדת או המדומיינת של המוסד, כבר פה על המסך או שיגיעו אליו בשנה הקרובה. אבל ככל שזה תלוי בקהל האמריקני ובהוליווד שמאביסה אותו בתכנים, הטרנד לא צפוי להפסיק - גם אם חלק גדול מהפרויקטים שבדרך נשארים חסויים מתחת לפני השטח. כך למשל, עדיין לא ברור מה יעלה בגורל הסרט על ג'ונתן פולארד. המפיקה גייל ברמן רכשה לפני שלוש שנים את הזכויות על מחזהו של מרטין בלנק Law Of Return העוסק בסיפורו של היהודי הטוב שסיפק לישראל סודות מהפנטגון לפני שנתפס על חם ב-1985 ונאסר. עם זאת, עדיין לא דווח על התקדמות במיזם. מה שלא בהכרח אומר שדברים לא קורים מאחורי הקלעים. באופן מפתיע, דמותו של גבריאל אלון, שעיצב הסופר דניאל סילבה בסדרת המותחנים המצליחה שלו, לא זכתה לנוכחות על המסך. לא שלא היו ניסיונות. פול האגיס ניסה להביא את ג'יימס בונד הישראלי למסך, ללא הצלחה. יו"ר אולפני MGM גארי בארבר רכש לפני שנה את הזכויות על הדמות, אך פוטר לרוע המזל. אבל לא מן הנמנע שהחברה תבחר לממש את האוצר שבידיה ולהניע את סדרת הריגול.

 

ובינתיים יש עוד מלא תסריטים שמסתובבים בהוליווד. חלקם מבוססים על מקרים אמיתיים כמו "מבצע שלמה" של אמיר קובאץ', וחלקם דמיוניים לחלוטין כמו World War Mind שכתב רון דרלימפל או War On War של ז'ו טריפיצ'אן וסרז' לוין. האולפנים כהרגלם נסחפים אחרי מה שנתפס כאופנתי, ואיכשהו המוסד נתפס ככזה בימים אלה. פעם במשרדי ההפקה נהגו לדחות יוצרים ישראלים ואחרים בטענה ש"פה זה לא מודיעין", ואילו היום הם מתקבלים בברכה עם קפה ואוזן קשבת לסיפורים שהם מביאים איתם מתוך קהילת המודיעין. לעתים מדובר בכותבים רציניים, מעמיקים ויסודיים, ולפעמים בליצנים כמו סשה ברון כהן. האמריקנים בכל מקרים שבויים בקסמו של ארגון הביון המהולל, שמן הראוי שימשיך במבצעים המסובכים והשאפתנים שלו – לצורך הגנה על מדינת ישראל, וגם כדי להמשיך לספק סיפורים מסתוריים ומעניינים לתעשיית הקולנוע והטלוויזיה בארצות הברית.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים