נתניהו: אם לא נמצא פתרון לחוק הגיוס, נקבע מועד לבחירות בתוך שבועיים
בג"ץ חייב את הממשלה לפתור את המשבר עם החרדים עד דצמבר, אבל ראש הממשלה רמז בישיבת ראשי הקואליציה שלא יהיה מנוס מהקדמת הבחירות. ליצמן: "לא רוצים בחירות אבל לא נוכל להתפשר"
האם אזרחי ישראל ילכו לקלפיות כבר בתחילת 2019? ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר היום (א') בישיבת ראשי מפלגות הקואליציה כי "אם לא נמצא פתרון לחוק הגיוס, נקבע בתוך שבועיים תאריך לבחירות".
סגן שר הבריאות ח”כ יעקב ליצמן אמר בתגובה: "אישור חוק גיוס מתוקן הוא אחד הדברים המרכזיים שהיוו בסיס לקואליציה ולממשלה הנוכחית. אין לנו כל עניין בבחירות אך לא נוכל להתפשר בדבר המהותי והעקרוני של שמירת מעמד בני הישיבות שתורתם אומנותם. ההצעות השונות יובאו לדיון בפני מועצת גדולי התורה שתכריע בענין, וכפי שיורו לנו - כך נעשה".
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, פנה פומבית לראש הממשלה: "תזכורת לנתניהו: יש לך רוב להעביר את חוק הגיוס בקולות יש עתיד, אין שום צורך להתבזות שוב בפני ליצמן והאדמו"ר מגור. כל פשרה היא כניעה. לא ייתכן שאנשים שמשתמטים משירות בצבא יחליטו על עתיד הגיוס לצה"ל. שר הביטחון התחייב לצה"ל ולציבור לא לשנות מילה בחוק הזה שיביא לכך שיותר חרדים יתגייסו ויותר חרדים ייצאו לשוק העבודה".
בשבוע שעבר החליט בג"ץ לאפשר למערכת הפוליטית לפתור את משבר הגיוס בתוך ארבעה חודשים בלבד (במקום בחודש ספטמבר, המועד המקורי), והכניס את המערכת הפוליטית ללוח זמנים דחוק. משמעות הדחייה הקצרה יחסית קירבה את האפשרות שהבחירות יוקדמו ויתקיימו בשלושת החודשים הראשונים של 2019. כלומר, בין ינואר למרץ.
למחרת ההחלטה שוחח נתניהו בנפרד עם סגן שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) ועם שר הביטחון אביגדור ליברמן בנוגע לחוק הגיוס. בהודעת הליכוד לאחר מכן נמסר כי "יש רצון משותף לפתור את נושא הגיוס וללכת לבחירות במועדן", והצהרתו של ראש הממשלה מהיום רומזת שייתכן שלא נרשמה התקדמות בנושא.
החלטת בג"ץ ניתנה בתגובה לבקשת המדינה לדחות בשבעה חודשים את יישום פסק הדין בנושא חוק הגיוס. בהודעתה ציינה שבמשך שנה לא הספיקה להסדר חקיקה חדש. המדינה הוסיפה שרק בשבוע שעבר היא גילתה שלא יתאפשר לה להעביר את ההסדר החדש בכנסת הנוכחית.